Историята трябва да се знае и да не се забравя.

...
Историята трябва да се знае и да не се забравя.
Коментари Харесай

Проклятието на световния шампион

Историята би трябвало да се знае и да не се не помни. С всичките обичаи, наричани също и проклятия. Могъщата Германия към този момент не мисли за отбрана на купата си, а за оцеляване на Мондиал 2018. Загубата от Мексико повдигна завесата на доста проблеми, които се крият в тима на Йоаким Льов. На първо място е фактът, че вместо по-млади и гладни за популярност футболисти той заложи на тези, които му донесоха купата на международното преди четири години. Месут Йозил и Томас Мюлер в офанзива бяха безидейни. А отбраната с Джером Боатенг и Матс Хумелс – напряко смешна. На терена не се виждаха хората, които преди четири години безапелационно завоюваха купата на стадион „ Маракана “. Бяха единствено техни бледи сенки. С изключение на вратаря Мануел Нойер, който игра първи формален мач през годината и подсети за неповторимия си жанр да работи и като централен бранител.

Застигна ли Германия проклятието на международния първенец? Историята демонстрира, че който завоюва Купата на конфедерациите, наричана дребния мондиал, в никакъв случай не печели огромния. Миналото лято Льов заведе в Русия своя Б-отбор и победи. Само че от тези футболисти против Мексико нямаше съвсем никого. „ Старите пушки “ не гърмяха.

На последните пет мондиала международният първенец постоянно се сриваше в първия мач и отпадаше в групата като се изключи Бразилия през 2006-а (победа с 1:0 над Хърватия). Традицията сложи Франция на Зинедин Зидан през 2002 година. Тогава „ петлите “ паднаха с 0:1 от Сенегал. В ЮАР през 2010-а Италия не съумя да започва с повече от 1:1 против Парагвай и отпадна от групата. Преди четири години в Бразилия и Испания падна в плен на проклятието. Катастрофира с 1:5 на старта против Холандия, с цел да си замине рано-рано.

Дошъл ли е редът на Германия? За първи път от 1982 година Бундестимът загуби първия си мач на международно. Тогава немците паднаха с 1:2 от Алжир, само че по-късно стигнаха до финала. А за първи път от Мондиал ’86 за начало на шампионата Германия първа позволи гол – против Уругвай. До попадението на мексиканеца Ървинг Лозано Бундестимът не бе изоставал в резултата на финали на международно в продължение на 563 минути.

„ Все още не сме били в такава обстановка – призна треньорът Йоаким Льов. – Сега е време да се научим да преодоляваме и изоставането. Пак ще станем! Много извънредно състояние за нашия тим. Срещу Мексико не показахме какво можем. “

Много сериозен към съотборниците си беше Матс Хумелс. Защитникът на „ Байерн “ също обаче не бе на равнище. „ Когато седем или осем футболисти играят в офанзива, то обикновено е защитата да загуби своята непоклатимост – сподели Хумелс. – Явно това, което приказвам в съблекалнята, не тормози доста от нас. Нашето подсигуряване не е положително. Твърде постоянно откъм гърба оставаме единствено аз и Джером. Мексиканците безмилостно ни контраатакуваха. “

От 10 европейски тима на международното до неделя вечер само Германия загуби първия си мач в Русия.

Снимка: Twitter
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР