Историята се случва пред очите ни. В тези трудни времена

...
Историята се случва пред очите ни. В тези трудни времена
Коментари Харесай

Полша прави всичко възможно всеки бежанец от Украйна да намери подслон

" Историята се случва пред очите ни. В тези сложни времена би трябвало да покажем взаимност с нашите украински съседи във всяко измерение – политическо, държавно и човешко. Полша прави всичко допустимо всеки емигрант от Украйна да откри заслон в нашата страна. ", показват от посолството на Полша у нас в прессъобщение за настоящата обстановка на границата на страната с Украйна.

Към момента обстановката на полско-украинската граница е постоянна, както на граничните контролно-пропускателни пунктове, по този начин и на така наречен зелена граница. Средното време за изчакване за прекосяване на полско-украинската граница варира от 10 до 20 часа. Информационната система по украинската страна на границата е претрупана, което удължава граничния надзор. Граничните служби поставят оптимални старания за гладко осъществяване на гранични инспекции. Понастоящем всички полски гранични пунктове на границата с Украйна са отворени. На този стадий няма решение за откриване на спомагателни гранични пунктове или пунктове, предопределени единствено за поляци, прецизират от полската дипломатическа задача.

Полските служби са задействали специфичен проект за помощ на бежанците откакто на 24 февруари сутринта Русия атакува Украйна от три посоки. " За жал, Полша от доста седмици се готвеше за този сюжет. ", означават от полското посолство. Една от първите ограничения в задействания проект е събаряне на епидемиологичните ограничавания (тестове, карантина, обвързване за ваксинация). Край полско-украинската граница са били разкрити специфични приемателни пунктове - осем от тях на самата граница, а деветият – на автогарата в гр. Пшемишъл. Това са осведомителни пунктове на Гранична полиция, регионалните администрации и Службата за чужденците. Освен това пунктовете дават храна, място за отмора и здравна помощ. Всеки минал полско-украинската граница получава брошура с съществена информация. Повечето пунктове се намират на пешеходно разстояние от границата. За пунктовете, които са ситуирани на по-голямо разстояние, полските служби оказват подпомагане при превозването, разясняват от полското посолство.

Преминаването на границата към Полша е допустимо въз основа на документ за идентичност (паспорт, персонална карта и други) като това ще бъде допустимо и въз основа на изтекли документи. Важното е чужденците да дават за гранична инспекция достоверни документи, които ще разрешат да се откри тяхната идентичност, прецизират от дипломатическата задача на Полша у нас.

В резултат от съдействието сред локалните управляващи и неправителствените организации осведомителни пунктове в идващите дни са разкрити и на жп гарите в регионалните градове, а полското министерство на опазването на здравето обезпечава благоприятни условия за имунизация против Ковид-19 на лицата от украинска народност, които минават границата.

Службата за чужденците е разкрила специфична телефонна линиия за информация за нуждаещите се, както и интернет уебсайт

Полша е задействала и стратегия за приемане на ранени от територията на Украйна. Подготвен е специфичен трен, който извършва две функционалности – пет вагонаот него са оборудвани и предопределени за хигиеничен превоз, както и за превоз на възможни ранени, а четири вагона съдържат филантропична помощ. Още в събота (26.02) влакът е потеглил за Лвовска област.

От началото на военните дейности в Украйна (към 28 февруари) 281 хиляди души са влезнали в Полша от територията на тази страна. Само в неделя (27 февруари) от Украйна в Полша са влезнали съвсем 100 хиляди души.

Полша продължава да поддържа дипломатическо-консулското си наличие в посолството си в Киев и в Генералното консулство в Лвов, където обаче е прекратено издаването на визи. Поради съображения за сигурност краткотрайно е прекратена работата на останалите полски консулски представителства на територията на Украйна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР