Историята се повтаря два пъти – единият като трагедия, вторият

...
Историята се повтаря два пъти – единият като трагедия, вторият
Коментари Харесай

Кюлчета в САЩ а-ла Бойко

Историята се повтаря два пъти – единият като покруса, вторият път като фарс или холивудска продукция. Оказа се, че манията политици да се запасяват за черни дни с благородни метали не е български патент. Всеки помни  фрагментите от спалнята на Бойко Борисов – латентен гол, с пищов, с пари в брой и златни кюлчета в чекмеджето. В момента на муден огън пържат авторитетен американски сенатор, замесил се с корупционен скандал, плашещо наподобяващ на родните действителности.
Влиятелният американски сенатор-демократ, началник на сенатската комисия по външна политика Боб Менендес е упрекнат в корупция. Едно от доказателствата по делото са половин милион $ в брой и златни кюлчета, получени съгласно обвиняването от Египет. Напълно е допустимо сенаторът да е предоставял чувствителни държавни данни и да е оказвал напън върху чиновници на Министерството на земеделието на Съединени американски щати, действайки в полза на Кайро.
Скандалът принуди Менендес да подаде оставка като ръководител на комисията по външни работи на Сената, само че той отхвърли да се откаже от мандат и не призна виновността си.
Менендес трябваше да заплати гаранция в размер на 100 000 $ и беше освободен в правосъдната зала. Други четвърт милион $ бяха импортирани за свободата на брачната половинка му, която е забъркана по същото дело. И на двамата им е неразрешено да пътуват в чужбина - по този начин Менендес към този момент ще може да напуща страната единствено по служебни каузи.
Накалялият се сенатор

извади расовата карта и упрекна прокуратурата

че била предубедена против него поради латиноамериканския му генезис. Той увери, че има намерение " да се бори до дъно за положителното си име ". Но въпросното " положително име " е към този момент много опетнено, поради, че към този момент един път се измъкна, (или по-скоро беше измъкнат) от  ръцете на федералните прокурори: през 2016 година сенаторът беше упрекнат в противозаконен напън върху доминиканските управляващи, само че му се размина. Американските медии се съмняват, че и този път ще успе да извади опрощение като зайче от цилиндър.
Паралелите с България са на разположение. Кюлчета, пари в брой, корупция. Слава Богу, към момента няма фотоси от спалнята и на 69-годишния гол сенатор - едвам ни зараснаха ретините след фотосите на Бойко и дано не се постанова още веднъж да си промиваме очите с белина.  Но има и различен паралел. И при двамата политици, постоянно са отговорни... Как кой? Комунистите, несъмнено!
Сенатор Менендес е наследник на кубински мигранти. Той изясни произхода на парите като остарял кубински табиет, насаден в фамилията му от комунистическия режим. Видите ли,

в случай че дойдат алените

той да успее да си плюе на петите с авансово квалифицираните до леглото чехли и плътно само че тежко куфарче. Има обаче едно „ само че “. Менендес е в действителност с кубински корени, само че е роден през 1954 година в Ню Йорк, доста преди Фидел Кастро да си пусне брада и да тръгне да сменя властта в Хавана. С други думи, външната политика в Сената на Съединени американски щати се управлява или от човек, измъчен от клинична параноя, или от чисто и просто от подкупен измамник.
Помним и воплите на Бойко Борисов по какъв начин комунистите умъртвили дядо му, кучето му, вкарали в лагер половината му рода. Как не можел да слуша рок енд рол и ял единствено филии със свинска мехлем. И някак си с сходна история внезапно телохранител на Тодор Живков.
Менендес и преди е попадал в обектива на българските медии. Преди две години изпрати едно едно писмо, в което като Хърбел на Щърбел се присмиваше на България точно за корупцията. В посланието, със съавторство с сътрудника му републиканец Джим Риш Менендес разгласи, че Вашингтон деликатно следи обстановката у нас и несъмнено има рецензии. Отбеляза „ непрекъснатата корупция, намаляващата независимост на медиите, политизирането на правораздаването и други закани, свързани с върховенството на закона слагат съществени провокации през двустранните американско-български връзки “.
В текста се цитират ниските позиции на България в класациите на интернационалните организации за корупционния показател и свободата на медиите. " Българското държавно управление и правораздаване би трябвало да работят за отстояване върховенството на закона за всички, а освен за някои, а медиите би трябвало да имат свободата да оповестяват истината без да бъдат подлагани на тормоз, принуждение или наказване ", се загатваше в документа.
Не приказваме, че в България няма корупция. Даже в този момент към мастодонтската и закостеняла на ГЕРБ в допълнение се влива свежа под формата на сътрудниците от ПП-ДБ. Но от страна на сенатора е някак си лицемерно да намира не сламките, да ги назовем пръчките в нашето око, когато има златни кюлчета в своите.
Помним по какъв начин преди две години

умно-красивитетът в България

изпадна в възторг от писмото, уличаващо държавното управление на ГЕРБ в корупция. Сто на 100 обаче ново сходно писмо ще бъде посрещнато от гробно безмълвие, поради, че сега ПП-ДБ са в държавно управление на ГЕРБ. Както и да е, може да се зарадваме, че може би се задава краят на политическата кариера на Менендес - даже и да са прави в някои връзки, не е прелестно да ни оплюват по този начин, още повече при толкоз доста скелети в дрешника. Същевременно Менендес не е неповторим случай. Корупцията на Съединени американски щати по високите етажи е зашеметяваща. В множеството случаи тя е канализирана и даже й е сложено смокиновото листо, наречено " лобизъм ". Но от време на време свадите изригват като циреи.
Така Камарата на представителите сега организира следствие на корупционните схеми на семейство Байдън в Украйна и заплашва президента с импийчмънт. Интерес съставлява освен наличието на чекмеджето на Менендес, само че и друго - това на преносимия компютър на президентския наследник Хънтър, където приказва по какъв начин " Големия човек " – разбирай баща му получавал солидни суми от всякакви предприемачи в Китай, Украйна, Румъния и Мексико за достъп. Интересни са и радостните субстанции, които на фотосите в апарата се вижда да се употребяват от Байдън-младши. Този случай, както и казусът на Менендес натурално се вписва в разказите за плутокрацията, която е оковала външната политика на Съединени американски щати.
Тя в тази ситуация със Съединени американски щати се е преплела като свински вътрешности с геронтокрацията. Вашингтон се е трансформирал в старешки дом за старчета-мошеници, вкопчили костеливи пръсти във властта и каналите за персонално обогатяване. Но откакто тези старчета по един или различен метод, в пандиза, в заслужена пенсия, или два метра подземен в последна сметка се отдръпват, на тяхно място като нови зъби на акула ще изникнат нови корумпирани политици, единствено че не дядовци, а чичовци. Затова и най-вероятно премахването на Менендес или даже на Байдън няма да отстрани корупцията в Щатите. Както и цялата виканица към кюлчетата на Бойко Борисов, последвалите месеци митинги против него и " изчегъртването " не доведоха в последна сметка до завръщането му на бял кон…>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg