Историята с бетонирания двор на 100-годишна историческа къща в центъра

...
Историята с бетонирания двор на 100-годишна историческа къща в центъра
Коментари Харесай

Багер влезе в бетонирания двор на 100-годишната къща във Варна

Историята с бетонирания двор на 100-годишна историческа къща в центъра на Варна има продължение - откакто кметът на града Благомир Коцев подреди бетонирането да спре, в този момент на място се е появил дребен екскаватор, който разрушава настилката.

Бетонът е бил излят в тъмната част на денонощието предишния петък, а след сигнали за строителни действия в двора на постройката - архитектурен монумент, на идващия ден кметът Благомир Коцев заяви, че е изпратил общинска полиция, която да спре дейностите там.

Скандалът стартира още в края на декември, когато стана ясно, че достоверната ограда от ковано желязо, направена пред 1924 година, е била отстранена, а на нейно място са издигнати краткотрайни ограждения и в двора текат строително-ремонтни действия.

Кметът на Варна към този момент уточни, че е получил от Министерството на културата на питане за къщата и прилежащите ѝ пространства. Според ведомството само постройката е архитектурно-строителен монумент на културата, вписан като подобен през 1982 година Премахнатата към този момент ограда не е достоверна и по тази причина предходната администрация в града е издала позволение за нейното премахване.

Все още не ясно кой е разрешил събарянето на оградата и изливането на бетона - от ГЕРБ, чийто кадър беше предходният кмет Иван Портних, настояват, че нямат общо със случая, а общинската съветничка от партията Жечка Георгиева разгласява документи, от които излиза наяве, че по план е планувана клинкерна настилка върху трошляк и пясък, а не бетон. Проектът не включва демонтирането на ограда.

Очаква се в идващите дни да се разбере от кое място е пристигнало решението за бетонирането на двора, като е допустимо и това да е станало преди новият кмет да встъпи в служба, до момента в който предшественикът му още е бил в отпуск.

Коцев разпореди и инспекция на " Строителен надзор ", която да откри дали документите на обекта е изрядна. Резултатите от нея обаче още не са оповестени.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР