Историята постави на изпитание устойчивостта на Търновската конституция през нейните

...
Историята постави на изпитание устойчивостта на Търновската конституция през нейните
Коментари Харесай

Президентът: Конституционният ред устоя на предизвикателствата на историята и продължава да бъде фундаментът на правовата държава

Историята сложи на тестване устойчивостта на Търновската конституция през нейните седем десетилетия на битие, само че доверието в конституционния ред затвърди публичния консенсус, че това е пътят за превъзмогване на всяка политическа и гражданска неустойчивост. Това декларира президентът Румен Радев в приветствието си във връзка Деня на българската Конституция – 16 април, с което поздравява българските жители и юристите за професионалния им празник.

Приетата на 16 април 1879 година Търновска конституция възвръща българската държавност, само че и възприема достиженията на модерния конституционализъм за това време, съчетавайки демократичното начало с демократичните полезности, показва президентът.

В приветствения си адрес Румен Радев акцентира градивния темперамент на Конституцията от 1879 година, чието конструиране след Освобождението консолидира напъните на българските държавници, макар разликите във възраст, специалност, убеждения и визия за политическото бъдеще на страната. Турбулентните събития в обществено-политическия живот на България в идващите години не съумяват да заличат заветите на архитектите на първата българска Конституция, които се проектират и в актуалното схващане за правовия ред, акцентира президентът.

„ Настоящата Конституция съхранява неотменимата заръка на търновските учредители да бъде обезпечена свободата на всеки, да бъде отстоявана българската еднаквост, да бъде съхранено националното единение. Убеден съм, че това е завет за всеки актуален общественик “, акцентира Румен Радев.

По мотив професионалния им празник президентът пожелава на всички български адвокати храброст в отстояването на главните конституционни правила и решителност те да бъдат защитавани с честност и отговорност в името на справедливостта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР