Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една трагедия, касаеща

...
Историята помни всякакви нацистки ужаси, но за една трагедия, касаеща
Коментари Харесай

„Децата, които Хитлер отвлече“


Историята помни всевъзможни нацистки ужаси, само че за една покруса, касаеща милиони фамилии в Европа, не е говорено задоволително и до през днешния ден. Програмата Lebensborn (или „ Извор на живот ”), основана от дясната ръка на Хитлер – Хайнрих Химлер, на 12 декември 1935 година, е виновна за отвличането на над половин милион деца от окупираните страни. Похитените са избрани като почтени представители на арийската раса, откъснати са от домовете си и са предадени за осиновяване на немски фамилии.

Книгата споделя за тази шокираща интрига през очите на една от жертвите – Ингрид декор Ойлхафен. Съвместно с проверяващия публицист Тим Тейт тя написа своите записки и потегля по пътя на истината, с цел да открие, че нацисткият режим педантично е унищожил същинската й идентичност. Българското издание на скандалната история към този момент е по книжарниците с логото на изд. „ Кръг “ – в превод на Гриша Атанасов и с корица от Живко Петров.

В детските си години, а и през целия си живот, Ингрид декор Ойлхафен се усеща отчуждена от майка си и татко си, без да подозира, че те са нейни приемни родители. Едва след края на Студената война и обединяването на Германия обстоятелствата стартират да излизат на ярко, а пъзелът на личната й орис се подрежда трудно и последователно. Тя научава, че е от тези бебета, наподобявали арийци, които са отнети от околните им и са дадени на немски двойки, с цел да бъдат отгледани в нацистки идеали. Пътуването към истината за произхода на Ингрид е мъчително, а държавната загадка към събитията в допълнение го усложнява.

В „ Децата, които Хитлер отвлече “ авторката разкрива личната си еднаквост, само че и в детайли разказва злокобния проект Lebensborn. Еманация на нацистката фикс идея по расова непорочност, той работи най-много в Югославия и Полша, само че също в Русия, Украйна, Чехословакия, Румъния, Естония, Латвия и Норвегия. Така през лятото на 1942 година в окупираната от нацистите Югославия родителите на Ингрид, сходно на доста други, са задължени да подложат детето си на медицински прегледи, с цел да бъде оценена расовата му непорочност. Ерика Матко – русокосо и синеоко бебе на 9 месеца – съгласно нацистките лекари дава отговор на всички условия за „ дете на Хитлер “. Откъсната от биологичното си семейство, тя е отведена в Германия и е настанена при двойка, лоялна към нацизма. Ерика е преименувана на Ингрид декор Ойлхафен. В шокиращите си записки тя разказва пътя на своята „ германизация ”, протекла измежду бездушни „ родители ” и сиропиталища. Въпреки че нацистите са унищожили доста доказателства за извращението Lebensborn, авторката открива редки документи, в това число показания от Нюрнбергския развой за нейното лично похищение. Само че тези разкрития слагат и доста въпроси, в това число за снизходителното отношение към известни нацисти, по една или друга причина избегнали отмъщение за делата си.

„ Забравените деца на Хитлер “ е освен историята на жена, жертва на нацистките уплахи, само че е и урок по история на Европа. И в наши дни тя носи белезите на тези години и унищожителното разделяне сред народите, даже и приятелски, на което ставаме очевидци.

* * *
 Снимка " Кръг "

Из „ Децата, които Хитлер отвлече “ на  Ингрид декор Ойлхафен и Тим Тейт
2. Година нула
Нашата воля е тази страна да просъ­ществува хиляда години. Щастливи сме да знаем, че бъдещето е напълно наше!

Адолф Хитлер: Триумф на волята, 1935 година

В 2,40 часа в понеделник, 7 май 1945 година, в дребна училищ­на постройка от червени тухли във френския град Реймс, генерал-оберст Алфред Йодл, шеф на Върховното основно командване на немските въоръжени сили, подписва безусловната капитулация на хилядолетния Райх. Петте сбити параграфа на този акт на ка­питулация предават Германия и всички нейни поданици на милостта на четирите победоносни съюзнически сили – Англия, Америка, Франция и Русия – от 23,01 часа на идната нощ.

Седмица по-рано Хитлер и по-голямата част от близкото му обграждане са се самоубили в недрата на берлинския фюрербункер. Хайнрих Химлер – основният сподвижник на Хитлер и индивидът, отговарящ за целия нацистки уред на терора – бяга, преоблечен в груба сива униформа на редови боец и екипиран с подправени документи, съгласно които е непретенциозен сержант.

Всичко бе свършило: шест години „ тотална война “, в която моята страна бе убивала и ограбвала цяла Ев­ропа. Сега трябваше да живеем в мир.

Кои бяхме ние тогава, в онази майска заран? Как­во представляваше Германия – тогавашната татковина на Бах и Бетовен, Гьоте и Шилер – след бруталността на Блицкрига, да не приказваме за Окончателното решение? Как би изглеждал мирът за спечелилите и за победе­ните?

През 1945 година се появява нов термин, който разказва обстановката: Die Stunde Null. В дословен превод това оз­начава „ Нулев час “, само че за тлеещите остатъци на Герма­ния – страна на руини, позор и апетит – това е по-точно „ Година Нула “: по едно и също време край и начало.

Какво означаваше да бъдеш немец от 23,01 часа във вторник, 8 май 1945 година? За съдружниците – новите притежатели на всеки квадратен метър земя и на всеки обособен живот от Маас на запад до Мемел на изток – това означаваше послушание, съмнение и угнетяване. Четирите окупационни сили обявиха, че в никакъв случай повече няма да разрешат на отровните реки близнаци – гер­манския шовинизъм и милитаризъм – да се надиг­нат и да залеят континента. За броени часове щяха да бъдат основани механизми и процедури за налагане на този блян – системи, които, въпреки че тогава бях прекомерно млада, с цел да схвана, щяха да дефинират хода на живота ми.

За германците въпросът за идентичността озна­чаваше нещо друго. Нещо доста по-малко философ­ско, което евентуално би могло да се категоризира като физическо, политическо и психическо оцеляване. От тях най-голямото – най-належащото – безспорно беше физическото.

През май 1945 година Германия е пустота от взривени мостове, развалени пътища, изгорели танкове. В послед­ните седмици и месеци на своя Райх, налегнат от полуда и безсилна гняв, Хитлер е издал заповед за основаване на „ градове замъци “. Отечеството е трябвало да бъде предпазено до последната капка чиста немска кръв и до последната тухла на немска постройка. Няма да има капи­тулация, а вместо това ще има Götterdämmerung[1] от огън и жертви, с цел да бележат последните дни на са­мопровъзгласилата се за господарска раса.

Резултатът беше не толкоз благородна погребал­на клада, колкото обхващащо хиляди квадратни кило­метри огнище на неговата суетност. Принудена да се бори за всеки сантиметър територия – и смазана от бом­бардировките на съдружниците, – Германия се трансформира в постапокалиптична пустиня. Там, където в миналото се бяха издигали здания, се трупаха купчини парчета: единствено в Берлин те бяха седемдесет и пет милиона тона по продължение на съвсем всяка улица. Другите герман­ски градове пострадаха също толкоз, сринати къща по къща от бомбардировките и сраженията, повреди­ли или създали неизползваеми 70% от постройките им. И на всички места – в този момент окаяни и измъчени в миналото гордите хора, подчинили тези, които смятаха за по-нисши.

Кинохроники и фотоси (съюзнически, защото гер­манската преса е спряна от момента на капитулация­та) запечатваха невъобразими до тогава подиуми. Около полуразрушените здания, взривени по този начин, че всички мо­жеха да видят руините от тогавашния естествен жи­вот – камина, части тапети, остатъци от тоалет­на, – бродеха живите призраци на дами и деца. Сираци, бежанци, старци и ранени: на всички места антиутопична панорама на безименни тела, лежащи мъртви на улицата, следени – или по-често избягвани – от сходни на скелети фигури, които може би скоро щяха да се присъ­единят към тях.

Цяла Германия, най-малко в градовете, се ровеше в отлом­ките, създаваше спонтанни убежища, търсеше храна и се криеше или страхливо се побратимяваше с побе­доносните окупационни армии. Не по желание, а по необ­ходимост.

През последните седмици на войната стопанската система на страната, която толкоз дълго време е била ръко­водена от и в интерес на нацистката партия, се бе срина­ла толкоз мощно, колкото и постройките ù. По подигравка на ориста имаше доста пари, само че монетите и хартиени­те банкноти бяха безполезни: защото всички налич­ни запаси бяха пренасочвани от хората към потребностите на армията, а детонациите бяха разрушили железопът­ната мрежа и не позволяваха да се разпредели събрана­та храна, нямаше съвсем нищо за пазаруване с към този момент безпо­лезните марки.

Изглежда, и новите господари на Германия нямат ясна концепция какво да вършат с нея. Между юли и август 1945 година водачите на съдружниците – Чърчил (а по-късно и Атли), Труман и Сталин – се срещат в Потсдам, с цел да възнамеряват бъдещето. За разлика от края на Първата международна война, когато Германия е победена и подло­жена на жестоки санкции и репарации, само че не е зали­чена от географската и политическата карта, е взето решение, че страната ще престане да съществува след края на войната. На нейно място ще бъдат съз­дадени четири обособени „ окупационни зони “, всяка от които ще бъде притежавана и ръководена от един от спечелилите във войната според личните му правила и проекти.

Но също така не е имало съвсем никаква съгласува­на концепция какво на процедура ще се прави с някогашната гер­манска страна след успеха над Хитлер. Франция е предпочитала разделянето на Райха на поредност от дребни самостоятелни страни, до момента в който Америка е считала да върне Германия до положението на прединдустри­ална страна, заета най-вече и подвластна от земеде­лието. Вашингтон щеше да отстъпи и да одобри, че да се изисква от десетки милиони германци да живеят като средновековни селяни, е неприложимо, а и неже­лателно. Съюзниците не съумяват да обмислят по какъв начин ще действат обособените им окупации, нито по какъв начин да се оправят с монументалния проблем за изхранването както на завладения народ – население, увеличено от повече от 10 милиона бежанци от Изтока, – по този начин и на големите армии, налагащи мира.

Просто няма задоволително храна, а и без функциони­раща транспортна система дребното, което е налич­но, не може да бъде пренесено до местата, където е най-необходимо. Нещо по-лошо, измежду окупационните армии е необятно публикувано чувството, че герман­ците от дълго време е трябвало да вкусят от личното си лекарство: белким нацистките безчинства в Европа не бяха довели до съзнателно недояждане на села, градове и цели народи до гибел?

Това е същинското завещание на Хитлер: една на­ция, която умира от глад; население, което е сведено до обезверена битка за оцеляване, издържащо се в най-хубавия случай с половината от калориите, нужни за под­държане на живота. Държава, която не просто е побе­дена и полуразрушена, а изцяло унищожена.

Бях на три години и половина, когато настъпи ми­рът. Малко, безшумно и архетипно русо немско дете, жи­веех в Бандеков, селце в селското сърце на област Мекленбург, с майка ми, баба ми и малко по-големия ми брат Дитмар. Домът ни беше огромна фахверкова къща, ха­рактерна за района, ситуиран измежду акри гори. Мисля, че бяхме типични както за една избрана класа пред­военни германци, по този начин и за цялата следвоенна страна като цяло. И от двете страни фамилията ни беше остаряло, устойчиво устроено и макар разрушената ико­номика – добре обезпечено.

Майка ми Гизела беше щерка на корабен магнат от Хамбург. Андерсенови принадлежаха към остарялата хан­зейска класа – патрициански и влиятелен ръководещ хайлайф, който печелеше парите и името си от търговия, откогато Хамбург беше разгласен за свободен град от Ви­енския конгрес през 1815 година

Къщата ни в Бандеков беше принадлежала на фамилията на майка ми от генерации: благосъстоятелност на прародител ми, само че съвсем несъмнено употребена като селско леговище в годините преди 1945 година Със сигурност Андер­сенови бяха запазили главната си резиденция в самия Хамбург и дядо ми бе останал там, а баба ми беше раз­пределяла времето си сред двата дома.

Гизела беше едно от четирите деца на семейство Андерсен. Брат ù, служейки във Вермахта, бил погубен в последните дни на войната; най-голямата ù сестра била отчуждена – резултат от някаква нечувано позорна постъпка, която опетнила другояче почте­ното име на рода, – само че другата ù сестра, вуйна ми Ингрид (известна като Ерика или „ Ека “), беше посто­янна спътница в детството ми. В края на войната Гизела беше на трийсет и една години. Тя беше млада, интелигентна – по нежния и фаворизиран метод на своята класа – и красива. Беше омъжена, въпреки и не, както се оказа, щастливо.

Херман декор Ойлхафен беше професионален боен. Служил с чест в Първата международна война: тежко ра­нен през 1914 година, още веднъж през 1915 година, а след последно­то раняване през 1917 година награден с Железен кръст за тъгите си. Подобно на Гизела, той произхождаше от благороден жанр: и татко му, и майка му можеха да се похвалят с присъщото за висшата класа von във фамилните си имена.

Но до момента в който Гизела бе млада и витална, Херман беше цялостна диаметралност. Той беше с трийсет години по-възрастен от Гизела и страдаше от тежки епилеп­тични припадъци. Не знам дали те са били причина­та за неговата раздразнителна, злобна натура: това, в което съм сигурна, е, че бракът им – подписан през 1935 година, през първите уверени години от управлени­ето на Хитлер, – беше в действителност завършил през 1945 година Докато израствах от малко дете до момиче, рядко виждах татко си: ние пребивавахме във фермата в Бандеков, а Херман живееше на 1000 километра в ба­варския град Ансбах.

Може би външно нямаше нищо необичайно в това една омъжена жена да живее сама с децата и майка си. В това отношение нашето семейство беше типично за разпадналата се към този момент немска нация в месеците директно след войната: множеството възрастни мъже – даже най-младите и старците – бяха призова­ни на военна работа и в този момент бяха или мъртви, или из­чезнали, или държани в лагери за военнопленници из цяла Европа. Германия беше страна – по-точно някогашна страна – на дами и деца.

Но макар че бе изиграла своята роля, войната не беше главната причина за раздялата на родителите ми. Между тях съществуваше непреодолима пропаст; прочувствен раздор, който беше даже по-трудно пре­одолим или разгадаем, в сравнение с разделянето, нало­жено на тяхната нация. Тогава бях прекомерно дребна, с цел да го схвана, само че това щеше да направи детството ми толкоз тъмно, колкото и влошаващата се политическа обстановка, в която се намирахме.

Политиката. Второто, което определяше живота в края на войната. Не политиката, каквато я познават и подценяват актуалните генерации, не битката за позиции и власт сред съперничещите си партии в една уредена народна власт: политиката през 1945 година на­истина се водеше с кървави зъби и нокти.

В последните дни на войната съюзническите сили нахлуват в Германия от всички направления. Американски­те танкове и войски навлизат на изток от Франция, Белгия и Холандия; британците си пробиват път на север, нагоре през страната от Италия и Австрия; а големите армии на Съветския съюз се втурват на за­пад от територията, която преди войната е била Пол­ша. За всички тях първостепенният императив е да завладеят и управляват допустимо най-голяма част от немската територия: всичко, което притежа­ват след окончателния завършек на войната, според Пот­сдамското съглашение ще стане тяхна благосъстоятелност с дребни изгледи за следващо преразпределение. През последните седмици на пролетта на 1945 година се прокар­ват границите на следвоенна Европа и в това време се засаждат семената на Студената война.

[1] Залезът на боговете – титанична борба в скандинавската митология, за която е предсказано, че ще приключи със гибелта на доста богове и герои. Популярността се дължи значително на едноименната опера на Вагнер. – Бел. ред.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР