Историята помни не един и двама велики мъже, извоювали паметни

...
Историята помни не един и двама велики мъже, извоювали паметни
Коментари Харесай

7 жени, които историята помни с бойните им победи, а не красотата им

Историята помни не един и двама велики мъже, извоювали паметни победи на бойното поле. Има обаче и дами, които са се трансформирали в митове, поради невероятната си храброст и увереност в борбите. Те са надалеч по-малко, по тази причина и успехите им са още по-впечатляващи.

За тях споделя каналът " 7-те най " във Vbox7.com.

7. Сестрите Трунг

Сестрите Трунг са национални героини във Виетнам. Двете повеждат въстание през 1 година от н.е. против траялото съвсем хиляда години китайско иго. Те съумяват да съкрушат легионите на китайците и основават свое царство в Северен и Централен Виетнам. Легендите описват за тях, че били неустрашими воини. Влизали в пердах чисто голи, с цел да засрамят противниковите воиници. В последна сметка след две десетилетия борби с Китай Царство Трунг било съкрушено. Сестрите се самоубили, с цел да не бъдат пленени живи, което било фантазията на китайския император.
 Източник: vbox7.com
6. Артемизия I

Артемизия I (480 пр.н.е.) е кралица на Халикарнас (днес Бодрум), град на дорийските гърци и карийците в ахеменидската сатрапия Кария и на Кос през 480 пр.н.е. Тя е щерка на Лигдамис. Майка е на Писинделис и е негова регентка. След гибелта на нейния брачен партньор тя поема ръководството и се отличава със храброст и мъжество.

Единствена от всички командващи, Артемизия поучава персийския цар Ксеркс да не встъпва с гърците в борба по море. Въпреки своя съвет, тя приема присъединяване в борбата при Саламин в септември 480 година прочие н. е. и се бие на страната на персите и управлява своите 5 кораба. Тя е единствената жена, командваща армия в морските борби при Артемизион и Саламин.

Ксеркс, наблюдавайки борбата от отдалените хълмове е горделив с храбростта на Артемизия. Съгласно Херодот, Ксеркс споделил: „ Моите мъже се трансфораха в дами, а дамите станаха мъже! “

Артемизия получава задачата да се грижи в Ефес за синовете на Ксеркс I. В подмяна тя получава преференциални условия от съюза с персите.
 Източник: vbox7.com
5. Фу Хао

Първата жена военачалник в Китай. Фу Хао е една от доста съпруги на крал Ву Динг. Тя е измежду най-властните дами в Китай, имаща надзор над войска от 13 хиляди военни. След гибелта ѝ кралят я погребва в обилна гробница, която била открита през 70-те години. Там били открити и някои от оръжията, на които тя държи приживе.

4. Ахотеп I

През 1500 година пр.Хр в античен Египет нахлуват хиксосите. Брат и брачен партньор на Ахотеп бил фараон Таа II, който бил екзекутиран от хиксосите. След гибелта на фараона, Ахотеп станала регент на сина си Яхмос I. Освен че управлявала Египет, тя персонално събрала воиниците на брачна половинка си, с цел да се пребори с хиксосите. След този героизъм, тя почнала да носи ордени, които били давани на най-висшите египетски генерали. Ахотеп умра на към 90 години и е заровена с огромни почести.

3. Жана д'Арк

Жана д'Арк, известна още като Орлеанската дева, е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата черква. Тя е селско момиче, родено в Източна Франция, което твърди всички, че е направлявана от Бог и повежда френската войска в няколко значими борби по време на Стогодишната война, която проправя пътя на Шарл VII към короната. Пленена е от бургундите, продадена на англичаните, упрекната в непокорство и хетеродоксалност, съдена от църковния съд и изгорена на кладата на 19-годишна възраст. Двадесет и пет години след изтезанието папа Каликст III преразглежда делото, признава я за почтена и я прогласява за мъченица. Обявена е за блажена през 1909 година, а канонизирана през 1920 година Заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция.

2. Зенобия

Зенобия управлявала град Палмира, днешна Сирия, при започване на предишното хилядолетие. През 250 година тя персонално повежда въстание против Рим, съкрушава всичките изпратени против нея легиони и превзема огромна част от Мала Азия, Сирия и Армения. Обявява се за кралица на Египет, като претендира, че е наследничка на Клеопатра. Нужни били цели 25 години, с цел да може Рим да съкруши Зенобия. Тя е окована в златни вериги и показана по улиците на великия град. След това е заточена във вила в покрайнините на столицата, само че продължава да оказва въздействие до края на живота си с редица заплетени интриги.

1. Царица Тамара от Грузия

Тамара застава отпред на Грузия през 1184 година. По време на ръководството ѝ Грузия доближава най-големия си териториален обсег, като разрушава всички околни мюсюлмански страни и покорява огромна част от днешна Турция, цяла Армения и Азербайджан. Тамара взе участие в множеството походи на войската си. Днес е оповестена за светица.

Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР