Историята показва, че много мъдри хора не са успели да

...
Историята показва, че много мъдри хора не са успели да
Коментари Харесай

10 страхотни идеи, които в началото изглеждали грешни

Историята демонстрира, че доста мъдри хора не са съумели да оценят в действителност нови и почтени хрумвания. А по какъв начин да избегнем това?

Ето 10 парадоксални случая, когато се отхвърлят реформаторски хрумвания, които след това са завладели света.
 Снимка 212685 Източник:
" Този " телефон " има прекалено много дефекти, с цел да се преглежда съществено като средство за връзка. Това откритие не съставлява никаква стойност за нас . " Вътрешна записка на Western Union от 1876 година.

" Не мисля, че появяването на коли ще има някакъв резултат върху конния превоз . " Скот-Монтегю, член на Народното събрание на Англия, 1903 година
 Снимка 292428
" Безжичната музикална кутия няма комерсиална стойност. Кой ще заплати за известие, което не е адресирано до никой съответно? " Компанията Дейвид Сарноф и Партньори отхвърля предлагането да влага в радиото през 20-те години.

" Кой, по дяволите, би желал да чуе актьорите да приказват? " Хари Уорнър (Warner Brothers) отхвърля предложение да направи филм със тон през 1927 година.

" Това са цялостни нелепости. Продуктът не коства нищо . " Писмо, в което ръководителят на Фармакологичния институт на Байер Хайнрих Дрезер отхвърля изобретението на Феликс Хофман - аспирин.

По това време Bayer разпространява своя звезден артикул, болкоуспокояващия диацетилморфин. Това различно лекарство накара служащите във фабриката да се почувстват възбудени и " героични ", по тази причина Байер реши да го назова " хероин ". Впоследствие беше решено да изтегли хероина от производството заради неговите " занимателни " странични резултати. В последна сметка ръководителят на компанията промени решението на Дрезър и аспиринът се трансформира в главното средство за облекчение на болката на Bayer. Годишно се одобряват над 10 милиарда таблетки аспирин.

" Кой, по дяволите, желае да копира документ на елементарна хартия???!!! " Писмо за отвод, изпратено през 1940 година до Честър Карлсън, изобретателя на машината
 Снимка 337524
Източник:

. Повече от 20 компании отхвърлиха неговата " безполезна " концепция сред 1939 и 1944 година. Днес Rank Xerox Corporation генерира към 1 милиард $ годишни доходи, а XEROX е синоним на копирна техника.

" Концепцията е забавна и добре проектирана, само че с цел да печелите по-добре от " C ", би трябвало да е допустимо . " Професор от Йейл дава отговор на предлагането на Фред Смит за надеждна услуга за доставки през нощта. След това Смит основава Federal Express.

" Няма причина някой да желае компютър в дома си . " 1977 година, Кен Олсен, създател, президент и ръководител на Digital Equipment.

" Искате ли да постигнете поредно и еднообразно развиване на всички мускули в тялото? Това е невероятно. Това е просто факт от живота. Просто би трябвало да приемете непостоянството на мускулното развиване като непрекъснато изискване на силовите тренировки . " Писмо за отвод до Артър Джоунс, който е изобретил тренажора Nautilus.
 Снимка 445446
Източник:

" Отидохме при Atari и казахме: " Хей, имаме ужасно нещо, направено частично от вашите съставни елементи. Какво ще кажете за финансирането ни? Или ще ви го дадем. Ние просто в действителност желаеме да го създадем. Предложете ни заплата, ние ще работим за вас. " И те дадоха отговор не. След това отидохме при Hewlett-Packard и те споделиха: " Хей, нямаме потребност от вас. Дори още не сте приключили лицей . " Стив Джобс се пробва да накара Atari и HP да се заинтересуват от личен компютър, създаден взаимно със Стив Возняк.

Дори в случай че топ мениджмънтът или клиентите ви помолят да бъдете новаторски и да очаквате да разчупите калъпа, рационално е да имате поради, че те са консервативни. Следователно въпросът е по какъв начин можете да помогнете на вашия сътрудник, управител, акционер или рисков капиталист да поддържа вашата концепция и да финансира нейното създаване и осъществяване. Когато им оферирате нещо, би трябвало да знаете, че взимащите решения и оценителите на вашата нова идея може да знаят доста малко за новия целеви пазар, нов артикул, бизнес модел или нова технология. Те би трябвало да имат допустимо най-вече доказателства, преди да вземат решение. Докато не решат нищо, не рискуват нищо. След като кажат " да ", те са " с примка на шията ".

Основният им въпрос е: " Защо би трябвало да финансираме развиването на този нов артикул или услуга? "

Учени от Университетите в Сан Диего иа Илинойс, и от Центъра за изобретателно водачество изследваха компании, която обмислят десетки нови хрумвания за артикули. Изследователите помолиха мениджърите от приблизително равнище, висшите ръководители, основателите на хрумвания и други заинтригувани страни да оценят всяка концепция във връзка с нейната креативност, изпълнимост и доходност. Тогава те попитаха клиентите какъв брой желаят всяка концепция.
 11 шантави хрумвания, които са създали основателите си богати
11 шантави хрумвания, които са създали основателите си богати

Някои от ексцентричните хрумвания за артикули, играчки или уеб страници носят на основателите си милиони

Учените откриха, че клиентите избират най-креативните хрумвания, а не тези, които хората в компанията считат за най-печеливши или осъществими.

" Ние имаме вяра, че най-важното, за какво новостите и осъществимостта са в несъгласие между тях, е, че в новите хрумвания има доста непознато. Шефовете желаят да видят индикатори като доходност, с цел да дефинират жизнеспособността на концепциите, само че за новаторски хрумвания тези калкулации са сложни, в случай че не и невъзможни. Ако взимащите решения са по-толерантни към несигурността, в случай че одобряват, че има доста вероятни решения, това може да смекчи наклонността им да отхвърлят креативните хрумвания ", заключават откривателите на казуса

В случай на нов бизнес, вашата задача е да бъдете безапелационни. Колкото по-радикална е вашата иновация, толкоз повече проблеми ще има, защото носи повече неустановеност. По време на полемиката вашата концепция ще бъде оценена от най-малко пет гледни точки:
Клиент: Ще купят ли това? Технология: можем ли да я произведем? Бизнес модел: Ще се изплати ли? Риск: какво рискуваме? Ами в случай че концепцията се провали? И в случай че е голям триумф? Уместност: Защо би трябвало да вършим това? Каква е стратегическата вероятност?
Когато изпращате концепцията си, не забравяйте да отговорите на всички тези въпроси. В днешно време не се построява нов бизнес единствено на догатки - това не е задоволително безапелационно. Използвайте съответни резултати от опити - както направи Tesla.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР