Историята ни е изпълнена с много любопитни факти, падения и

...
Историята ни е изпълнена с много любопитни факти, падения и
Коментари Харесай

Историята на най-великия български цар и до днес изумява всички, а някога е бил изгнаник

Историята ни е изпълнена с доста любопитни обстоятелства, падения и подеми. В нея изпъква един от царете ни, който е спряган от мнозина за един най-великите.

Иван Асен II, един от най-великите български царе, има забавна история. Той е първородният наследник на цар Иван Асен I (Асен Белгун) и е законен правоприемник на българския престол. Въпреки че е на млада възраст, по времето на ръководството на княз Калоян, Иван Асен последователно стартира да придобива по-значима роля и да се готви за царската корона.

През 1207 година, Калоян е погубен, а Борил е повдигнат на престола от превратаджиите. Иван Асен, като законният правоприемник на трона, е изправен пред заплаха и е заставен да напусне България дружно с брат си Александър благодарение на правилни доближени и прекарват няколко години в заточение.

Първоначално те се укриват при куманите, които по това време са обичайни съдружници на България. Но когато куманите се причисляват към Борил, Иван Асен и неговите почитатели се реалокират в земите на Киевското княжество в днешна Украйна.

През тези години, Иван Асен се стреми да възвърне българския трон и намира поддръжка в съветските дружини на Киевското княжество. След дълга борба и революция, Иван Асен последователно взема преимущество пред Борил и през есента на 1217 година се качва на българския трон.

Иван Асен II показва умения в ръководството и съумява да възвърне величието на Българската страна. Той утвърждава българската власт в района и реализира обилни победи, в това число борбата при Клокотница през 1230 година, 12 години от ръководството му.

Така Иван Асен II се трансформира в един от най-великите и значими български царе, който съумява да преодолее компликациите на изгнанието и да възвърне престола си. Неговото ръководство остава значима част от българската история и завещание, считат историците.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Иван Асен II цар български цар история Борил Киевското княжество Украйна
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР