Историята не трябва да бъде наше ограничение, а да носи

...
Историята не трябва да бъде наше ограничение, а да носи
Коментари Харесай

Захариева: Историята трябва да бъде наш учител, а не ограничение

Историята не би трябвало да бъде наше ограничаване, а да носи поуките, спомените и да ни защищава от бъдещи неточности, да бъде наш преподавател. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на интерпарламентарната конференция " Трансформирането на района на Западните Балкани - парламентите за ролята и бъдещето на процеса на присъединение към Европейски Съюз ", проведена от Народното събрание и Европейският парламент.
 
Форумът е част от събитията, отдадени на водещия приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е в границите на Програмата за поддръжка, която Европейският парламент оказва на парламентите от процеса на присъединение.
 

Екатерина Захариева означи, че главният претекст и мотор за същинско помиряване, съгласуваност, промени в нашия район, е европейската вероятност . Тя уточни, че без поддръжката на партиите, на националните парламенти и на Европейския парламент няма по какъв начин да се случи нито една промяна.
 


Имаше задръжка за разширение
поради многото провокации, с които се сблъсква Европейски Съюз, а и като че п риятелите от Западните Балкани се бяха уморили и от това да бъдат отлагани във времето и да нямат ясна вероятност за пътя напред, напомни Захариева. Тя изрази удовлетворение, че за шест месеца тези задръжки към този момент са се трансформирали в ясно схващане от страна на Европейски Съюз, че без страните на Западните Балкани да бъдат членове на Европейски Съюз, когато са подготвени, няма по какъв начин европейският план да бъде изцяло приключен, а в страните от Западните Балкани от ден на ден се чува не за отмалялост от промени, а за това кой ще успее да приложи нужните промени за участие и кой по-бързо ще стане член на Европейски Съюз.
 

Все още в нашия район, на Балканите, има провокации, отворени въпроси сред част от съседит е, има доста промени, които би трябвало да се случат , а в част от страните от Европейски Съюз има н еобходимост да ги убедим, че в действителност страните от Западните Балкани би трябвало да бъдат членове на Европейски Съюз и това е допустимо да се случи посредством осъществяване на промените, уточни външният министър.-->
 
Балканите са в сърцето на Европа , сподели още Екатерина Захариева. Тя означи, че страните от Западните Балкани имат младо, надарено, извънредно стимулирано население, има държавни управления, които имат предпочитание да придвижат своите страни напред и тези младежи заслужават нашата поддръжка.
 

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разяснява, че България, 15 години след срещата в Солун, е постигнала своята цел - да сложи трайно Западните Балкани в европейския дневен ред . Имаме неизчерпаема сила за продължаващи старания и ангажимент към тази идея, акцентира той. Колкото по-трудни стават провокациите в районен и световен проект, колкото по-големи са тестванията, толкоз по-убедителна е тезата, че участието на всички сътрудници от Западните Балкани в Европейския съюз няма опция, съобщи Нотев и означи, че европейската вероятност на района е геостратегическа инвестиция в постоянна, мощна и обединена Европа.
 
Все по-често чуваме това обръщение на разнообразни европейски и интернационалните конгреси и няма по какъв начин да не сме задоволени, че посредством Софийската декларация Европейският съюз пое ангажимент да ускори ангажираността към Западните Балкани и да обезпечи мощна поддръжка за промените, които нашите сътрудници следва да осъществят, разяснява Нотев. Силно имам вяра, че фокусът върху Западните Балкани освен ще се резервира при председателствата на Австрия, Румъния и Хърватия, само че и ще се реализира все по-осезаем прогрес, съобщи още заместник-председателят на Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР