Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и

...
Историята на света е изпъстрена с разкази за слава и
Коментари Харесай

Великите авантюристи: Ел Сид

Историята на света е изпъстрена с разкази за популярност и великолепие, проваляне и крах. Тези велики разкази се пишат от персони, надарени с смелост, хъс и упоритост, способни да разрушават империи и да заличават цивилизации. Имената на неколцина измежду тях са добре известни в целия свят, само че с изключение на хора като Кортес и Писаро, международната история пази загатна за още десетки велики откриватели, авантюристи и завоеватели, които пренаписват орисите на цели райони.

Тяхната история е показателна за методът, по който се развиват цивилизациите. Тя показва неограничените благоприятни условия на човешкия дух и упоритост. Съдбата на тези персони ни оказва помощ да разберем епохата, в която са живели и в която са изковали своята легенда и ни дава опция да потърсим героите на своята лична ера.

През 711 година, група арабски войни, смесени с бойци от пустините на Мароко и сухите равнини на северен Алжир, доближават до едно изключително място. Според легендата, в миналото до там доплавал великият древногръцки воин Херакъл и издигнал две грамадни скални колони от двете страни на морския проток, през който поел на запад в търсене на тайнствените градини на Хесперидите. Оттогава, този проток носел името Херкулесови стълбове и бележел границата сред земите на безконечното слънце и скалистите крайбрежия на Испания – една от най-богатите и значими римски провинции. През 711 година към този момент нямало „ Испания “. На нейно място от към три века съществувало Кралството на вестготите – немски народ, минал дълъг път от родната си Швеция, през степите на Полша и Украйна, Балканите, Италия, Франция и най-после Иберия.

 gettyimages-51241903-594x594

Мъжът, застанал отпред на арабо-берберските сили бил локален аристократ от северозападна Африка на име Тарик ибн Зияд. Той трансферирал Херкулесовите стълбове и единствено за 7 години покорил съвсем цяла Иберия. В негова чест, проливът към този момент не носел името на Херакъл, а бил наименуван „ Скалата на Тарик “ или Джабал ал Тарик, останало през днешния ден като Гибралтар. Завоеванието на Иберия лишило седем години, а нейното възвръщане от християните – седем века. Тази битка за отвоюването на земите, наречени от мюсюлманите ал Андалус носи името Реконкиста и сама по себе си съставлява една от най-епичните страници в международната история. Крале, генерали, емири, халифи и везири са оставили имената си със златни букви в летописите на тази вековна битка. Ала нито едно друго име не свети с такава бляскавост, както героят на нашия роман – Ел Сид.

Момчето, наречено Родриго, се ражда ок. 1043 година в градчето Вивар. Баща му е част от дребната кастилска аристокрация – така наречен идалго. Бащата, Диего Лаинез, служи като конник в армията на кастилския крал и също по този начин заема скромни административни позиции в региона на Бургос – тогава основен град на Кастилия. Според традициите на тогавашното иберийско общество, синовете на идалгосите наследявали статуса и отговорностите на своите татковци, дружно със непоколебим кодекс на достойнството и персоналното възприятие на свободолюбие и горделивост, оставащи на висота даже и в най-мрачните моменти. Тогавашна Иберия е разграничена на две съществени елементи – християнски север и мюсюлмански юг. Християните владеят четири съществени страни – Леон, Кастилия, Навара и Арагон. Мюсюлманските земи, до неотдавна част от Кордобския халифат, са разпарчетосани на голям брой самостоятелни владения, наречени таифи. Именно в Кастилия стартира историята на Родриго, само че ориста му е предопределила да обиколи Иберия на длъж и простор.

Военната кариера на Родриго Диез де Вивар стартира още преди да е навършил пълноправие, ок. 1057 година, когато се бори в редиците на кралската войска по време на обсадата на мавърската цитадела Сарагоса. Няколко години по-късно, Родриго е част от контингент кастилци, който подпомагаt емира на Сарагоса – ал Муктадир (станал васал на крал Санчо II след предходната блокада – б.а.) да отбрани града си от силите на арагонския крал Родриго I. В последвалата борба, християни се бият против християни, подпомагайки мюсюлмани – сюжет, прекомерно нормален за средновековна Иберия. В разгара на сражението, Родриго съкрушил един арагонски рицар, с което си спечелил шпорите и прякора Кампеадор (от campi doctore – „ Господар на бойното поле “). Именно с това название остава в тогавашните летописи. През идващото половин десетилетие, Диаз де Вивар се издига в редиците на кастилския нобилитет, служейки правилно на крал Санчо II.

Кралят е погубен от заговорници през 1072 година, като главен обвинен е неговият брат и действителен правоприемник Алфонсо VI Храбрия. Родриго бил в обтегнати връзки с новия държател, откакто няколко години по-рано точно де Вивар откарва принца под стажа пред брат му Санчо по отношение на друго съмнение за скрит план. Въпреки това, Алфонсо не може да в профил известния идалго и му разпорежда задания надалеч от двора. През 1079 година, Вивар е изпратен в Севиля с цел да събере васалния налог от града, който локалният емир ал Мутамид заплаща на кастилците. Докато е там, към града напредват силите на различен арабски емират – Гранада. Атакуващата войска е водена от емирът Абдула, само че е подкрепена и от контингент кастилски бойци, изпратени от Алфонсо VI. Начело им стои граф Гарсия Ордоняс – някогашен конкурент на Родриго.

 gettyimages-51246969-594x594

Тъй като не е авансово информиран за проектите на своя крал, Родриго повежда личните си войски и севилските маври в офанзива. Разиграва се трагичната борба при Кабра (1079 г.), в която силите на Родриго нанасят съкрушително проваляне на гранадския емир. Нещо повече – Ордоняс е покорен – оскърбление, което няма да не помни. Когато де Вивар научава за станалото комплициране, той освобождава пленените си сънародници, само че злината е сторена. Ордоняс подтиква Алфонсо VI да разгласи Родриго за изменник и да го изпрати в заточение. Следвайки възприятието си за чест, Родриго напуща Кастилия и търси друга страна, в която да се засели и на чийто държател да предложи услугите си.

След като владетелят на Барселона, граф Реймон Беренгар II му отхвърля гостолюбие, Родриго отива при маврите в Сарагоса (1080 г.), на чиято страна към този момент се е сражавал преди десетилетие. Старият емир Юсуф ал Мутаман ибн Худ го приема на работа и даже го назначава за висш главнокомандващ на своите войски. Именно от тази му позиция на сиди/сайид (водач, господар) идва и фамозният му втори псевдоним – ел Сид („ Господарят “). На новото си предопределение, Сид управлява разнолика войска от наемници, измежду които има кастилци, араби, бербери и даже чернокожи бойци от Мали. На тази си работа, Родриго печели поредност от блестящи победи против войските на други мюсюлмански емири, само че също и на няколко пъти разрушава войските на Арагон и Барселона, и даже съумява да плени Реймон Беренгар II през 1082 година, отмъщавайки си за унижението две години по-рано.

 gettyimages-1219717872-594x594

Ситуацията в Иберия се трансформира през 1086 година, когато на полуострова идва нова огромна армия от Северна Африка. Начело й стои берберския държател Юсуф ибн Ташфин, представител на династията на Алмуравидите, която към този момент е превзела земите на днешните Мароко и Западна Сахара. Бин Ташфин е извикан в Иберия от локалните мюсюлмански емири, които от ден на ден попадат под властта на засилващите се християнски владетели. Използвайки своята забележителна войска, Алмуравидите сплотяват всички разпокъсани таифи в Андалусия и потеглят на поход против християнските кралства. В паметната борба при Саграха (23.10.1086 г.), мюсюлманите нанасят уверено проваляне на съюзените сили на Арагон, Кастилия и Леон. Загубата обаче коства много на Алмуравидите и те не съумяват да надградят триумфа си. Въпреки това, Алфонсо VI е задоволително изплашен от развоя на събитията, че да изпрати незабавно вестоносци в Сарагоса и да призове ел Сид назад на работа при себе си. Верен на своя унаследен дълг, идалгото се завръща в Кастилия.

Отношението на Алфонсо VI и общия хаос в Иберия, карат Родриго да премисли разновидностите пред себе си. Той счита да се възползва от продължаващата война сред Кастилия и Амуравидите, с цел да изкове свое лично притежание, по опция оттатък властта на който и да е различен крал или емир. За задачата, през 1090 година, той събира към себе си войска от християни и мюсюлмани и потегля към Валенсия. По пътя си разрушава още веднъж владетеля на Барселона Раймон Беренгар II, след което завладява самата Валенсия и всички околни градчета. По този метод, сред 1092 и 1099 година, ел Сид в действителност е стопанин на своя лична страна, която единствено номинално се намира под върховенството на Кастилия.

 gettyimages-1216140627-594x594

Прекомерната му автономия, му печели мощни врагове. През 1099 година, Алмуравидите вземат решение да се оправят със самостоятелната страна и провеждат огромен поход. Сид към този момент е разрушил един сходен опит през 1094 година, само че този път ситуацията му е безизходно. Великият войник умира в  хода на продължителната блокада. Според легендата, жена му качила тялото му на правилния му кон Бабиека и го пуснала да поведе рицарите му в една последна офанзива. Подплашени от сякаш възкръсналия от гроба воин, съперниците отъпили, което дало време на доня Химена Диаз да напусне Валенсия и да доближи кастилските владения. Там, тя погребала своя брачен партньор в манастира Сан Педро де Карденя. В следствие, тялото му е пренесено в катедралата на Бургос, където лежи и до през днешния ден.

Легендата на ел Сид продължава да живее посредством подвизите на потомците му. Синът му Диего Родригез умира в борбата при Консуегра (1097 г.). От 1997 година, паметта му се уважава с годишни тържества в този град. Двете му дъщери се женят в благороднически фамилии. По-голямата – Кристина, е майка на крал Гарсия Рамирез (1134-1150 г.), държател на Навара, именуван Възстановителя. Неговите потомци управлявали гордите баски до 1234 година, когато родът им – Хименез липсващ, след гибелта на бездетния Санчо VI Силния. Самият Родриго Диаз остава в легендите на Испания и до през днешния ден като техен главен народен воин. В негова чест е измислена поемата „ Песен за моя Сид “ – най-старото непокътнато епическо произведение в Кастилия. Тази поема се пеела от бардове и трубадури на длъж и простор и въодушевила генерации създатели в Иберия. Днес негови монументи се издигат на доста места в Испания, а обликът му е пресъздаден в редица филми, телевизионни сериали, книги и компютърни игри.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР