Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки Историята

...
Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки Историята
Коментари Харесай

Историята на сградата на Народния театър оживява в снимки

Историята на постройката на Народния спектакъл оживява в фотоси Историята на постройката на Народния спектакъл оживява в фотоси. 30 платна с към 90 фотографии демонстрират архивни фрагменти от основаването ѝ през 1907-ма година, както и провалите върху нея от огромния пожар и бомбардировките и възобновяване ѝ след тях.

Показани са и поредицата обновления, последното от които беше през това лято. Част от фотографиите са правени от строителното скеле, разясни създателят им Божидар Марков . Изложбата е подредена до фонтаните пред Народния спектакъл и може да се види до края на септември.

Въпреки че тогавашният министър на просвещението проф. доктор Иван Шишманов е бил освиркан от студентите, защото на откриването на новата постройка през 1907 година не е било планувано място за тях, той държи запаметяваща се тирада, споделя шефът на Народния спектакъл Мариус Донкин .

 „ Тогава проф. Шишманов споделя, че това е най-красивата постройка. Тя ще стане същински спектакъл тогава, когато всички създатели в него станат обществени възпитатели. Оттогава това един принцип, фантазия, насочна точка за цялата ми работа “, добави Мариус Донкин.

През 1923 година по време на представлението „ Многострадална Геновева “ избухва пожар, постройката претърпява съществени вреди, само че шест години по-късно е възобновена.

Следващата реституция е през 1945 година, откакто цялото ѝ южно крило е унищожено при бомбардировките над София.

При последния огромен ремонт през 70-те години на предишния век, тогавашният ръководител на Съюза на артистите проф. Любомир Кабакчиев вижда, че в основите на театъра няма осветлен камък.

 „ Той слага този камък и вика духовно лице, с цел да го освети. И тогава той обезпечава със лични пари месингова посуда, в която е сложено посланието към бъдещите генерации - „ Никога повече да не виждате основите на този спектакъл по този метод “, напомня още Мариус Донкин . По тематиката Народният спектакъл открива сезона с министър председатели, актуализирани зали и нов сайт
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР