Историята на Пепе Ромеро и Еухения Диас, и двамата на

...
Историята на Пепе Ромеро и Еухения Диас, и двамата на
Коментари Харесай

Ромео и Диас си построиха къща от нулата и превърнаха това в бизнес модел

Историята на Пепе Ромеро и Еухения Диас, и двамата на по 35 години, може да послужи като ентусиазъм за мнозина. През последните години те вършат няколко любопитни промени в житейския си път, а в този момент работят върху плана на живота си. Преди обаче да стигнат до него, вземат нещата в свои ръце, което никога не им икономисва сложните моменти. Носи им обаче доста положителен заряд, задоволство и религия, че каквото решат да създадат, могат да го реализиран. Сега по техния път са тръгнали доста други хора, написа Insider.

През 2012 година Ромеро и Диас се реалокират от Испания в Лос Анджелис. Въпреки здравното си обучение, през 2014 година Диас взема решение да сътвори марка за чанти и да се посвети на развиването на този бизнес. Успехът в това начинание кара Ромеро да напусне работата си в архитектурна компания, с цел да й оказва помощ. Пет години по-късно компанията хлопва порти, тъй като двойката взема решение да промени тотално метода си на живот.

„ Реновирахме един кемпер и пътувахме из Европа няколко месеца, когато ни хрумна концепцията да построим лична къща “, споделя Ромеро. Част от решението е въодушевено от техния опит в трансформациите - това на кемпера им.

Когато го купуват на остаряло, те изследват предложения за промяна. Всички те обаче са прекомерно скъпи.

Не можехме да си го позволим, споделя Ромеро. Затова двойката е принудена да строи сама. “Разбрахме, че можем да създадем всичко, в случай че се постараем и учим ”.

Когато работата по кемпера е завършена, Еухения и Пепе осъзнават, че ръчният труд им харесва и вземат решение да се впуснат в нов план: построяването на дребна къща.

„ Когато стана дума за създаване на къща, наемането на някой да го направи не беше това, което искахме, защото към този момент бяхме разбрали какво е чувството да вършим нещата сами “, споделя Ромеро. Така двойката стартира да строи дребна къща в Алентехо, Португалия. В градчето има към 30 души, множеството от които възрастни.

Първоначално двойката търси запусната къща, която може да реновира сама. Ремонтът на към този момент съществуваща конструкция изглеждал като нещо по-постижимо и елементарно за осъществяване.

“Но всички руини, на които се натъкнахме, не бяха това, което търсихме “, споделя Ромеро. Много от постройките, които откриват, били противозаконни и неприятно поддържани. Така се стига до решение да потърсят земя, на която да стартират да строят от нулата.

„ Намерихме нашия парцел след няколко седмици, подписахме съглашението и се преместихме с нашия кемпер да живеем в него ”, споделя Ромеро.



Парцелът, който Ромеро и Диас купуват, е с повърхност от съвсем 4900 кв. метра. Къщата обаче заема единствено дребна част от нея. Освен да вдигне дом със личните си ръце, двойката желае и да води оптимално спестовен метод на живот, задоволявайки всичките им потребности. Затова взема решение да отглежда личната си храна. Огромната повърхност подготвя към това и също така предлага усамотение, защото най-близките съседи са надалеч.

След първите няколко години осъзнахме, че нямаме потребност от толкоз доста пространство, с цел да отглеждаме храната си, споделя Ромеро. Двойката не споделя какъв брой тъкмо е платила за земята.

Първите няколко дни от градежа на къщата се оказват най-трудните. Проектът е подготвен, проектът за деяние - също, само че Ромеро си спомня, че в един миг е попитал:

„ Дали преди малко не отхапахме повече от това, което можем да сдъвчем? “

И тогава идва помощта. Предишните притежатели на земята общително оферират да оказват помощ.



„ Присъствието им през тези първи дни оказа помощ доста “, споделя Ромеро. „ Беше ужасно и голям подтик, защото тези първи дни бяха най-сложните. “

Двойката стартира да строи дребната къща през декември 2020 година Междувременно живее в кемпера през първите дни на строителството. Месецът е декември и въпреки да са в Португалия, времето е студено.



„ Декември беше най-дъждовната зима, която нашите съседи в този регион помнеха “, споделя Ромеро. „ Беше студено, влажно и кално. “ Почти нямало електричество, защото двойката имала единствено 350 вата слънчеви панели, конфигурирани на покрива на микробуса.

Соларните панели се оказват изцяло незадоволителни при недостига на слънчева светлина през зимата.

През януари 2021 година Ромеро и Диас се реалокират да живеят в къщата, въпреки тя да не е приключена. Микробусът, колкото и да е комфортен за пътешестване, не е най-удачният за живеене, когато на открито е студено.



„ Мисля, че имахме единствено половината от входната врата и нямахме прозорци. Залепихме отворите с найлон и започнахме да живеем в нея “, споделя Ромеро.  „ Определено бяхме отвън зоната си на комфорт. “



След шест месеца къщата с повърхност 59 кв.м е подготвена. Двойката е документирала цялото “строително ” премеждие в своя YouTube канал Modern House Cabin, който има 137 000 клиенти.



Ромеро споделя, че снимането и редактирането на видеоклиповете на процедура ги е забавило. Без тях са били способни да изградят къщата за 3 до 4 месеца. Завършената къща е с правоъгълно оформление. Спалнята е на таванското и се стига до нея по стълба. Въпреки че е дребна, къщата побира всичко належащо - всекидневна, зона за спане, кухненски бокс и тоалетна.



Обичам да мисля, че можем да реализираме всичко, което си сложим като цел, само че по едно време бях изплашен, тъй като не знаехме дали ще се получи добре, признава Ромеро. За него най-запомнящата се част от построяването на къщата било инсталирането на черната фасада. Тогава за първи път осъзнава, че нещата се получават.



Изключително възнаграждаващо е, когато знам, че постигнахме това със личните си ръце. Ще нося това възприятие със себе си вечно, споделя Ромеро.

За Диас най-голямото предизвикателство са били финалните линии.

„ Довършителните работи лишават най-вече време “, сподели Диас пред Insider.

„ Вече живеехме в кабината и това направи напредъка ни още по-бавен. Последните 20% от построяването ни лишиха 80% от времето. “

Поради лимитираното пространство, двойката се придържа към минималистичен дизайн и се пробва да употребява компактни мебели. Затова залага на прибираща се дървена маса за хранене, която се издърпва, единствено когато е належащо.



Макар къщата да е обвързвана с водопроводната мрежа, Диас и Ромеро възнамеряват да събират дъждовна вода и да я съхраняват в резервоари в бъдеще. Решили са и да изградят бунар, защото в региона има доста подпочвени води. Двойката към този момент съумява да покрива 90% от личните си потребности с храната, която отглежда в градината.



„ Исках да имам градина отдавна, тъй че опцията да отглеждам лична храна и да виждам напредъка в градината беше доста възнаграждаваща “, споделя Диас. С Ромеро не ядат постоянно месо, само че когато им се прияде, влизат от плантация наоколо. Понякога съседи им носят кокошки.

Проследяването на целия строителен развой в интернет притегля доста почитатели и хора, които се интересуват по какъв начин да създадат същото със личните си ръце. Тези въпроси водят до идващото бизнес начинание на двойката - тя продава справочник.

„ Решихме да напишем наръчника, с цел да помогнем на другите да повторят нашия дизайн “, споделя Ромеро. Те са споделили всичките си познания и изследвания малко по малко, приложили са фотоси и чертежи. Книгата включва цялостен лист с материали, дружно с рекомендации за частите от кабината, които биха създали по друг метод от днешна позиция.

Наръчникът има 130 страници и е наличен за поръчка на уеб страницата на Ромеро и Диас. Цената му е 399 евро. До този миг двойката е продала повече от 600 копия. Междувременно не се е отдала на мързел. До къщата към този момент има работилница и се възнамерява градежът на друга къща.

„ Сега ще стартираме да строим нашия финален дом и това ще бъде огромен план. Чувствам, че всичко, което направихме до този миг, беше, с цел да ни приготви за това. Това ще бъде планът на живота ни ”, споделя Ромеро.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР