Историята на комунизма може да се представи на учениците в

...
Историята на комунизма може да се представи на учениците в
Коментари Харесай

Историк: Комунизмът може да се представи като модел на тоталния контрол

Историята на комунизма може да се показа на учениците в главните й характерности като един модел на тоталния надзор.

Това разяснява в изявление за Novini.bg шефът на Института за исторически проучвания при Българска академия на науките доцент доктор Даниел Вачков.

По думите му публичният спор по тематиката за учебниците за X клас е неаргументиран, защото същностна разлика към проучването на комунизъм по отношение на предходните стратегии няма.

„ Първото нещо, което децата би трябвало да знаят, е че това е един модел в българската история, които е директно и директро привнесен извън “, уточни доцент Вачков.

Според експерта проучването на интервала ще даде опция на децата да се срещнат с това какво значи едно общество да е лишено от някаква опция и че ръководството на една партия е превърнато в конституционна норма.

„ Винаги интервалът е обсъждан и оценен като един тоталитарен режим, който се гради преди всичко върху принуждение “, разяснява още историкът.

Доц. Вачков изрази и мнение, че свалянето на тази история в X клас дава опция епохата на комунизма да стартира да се учи по-внимателно.

„ Програмата е рамков документ, тя слага акцентите. Всички други конкретизации, те към този момент се вършат в образователното наличие. Авторите на учебника нямат никакъв проблем да напишат и тези черти, които могат да сметнат като позитивни, само че въпросът е, че програмата извежда главните характерности “, уточни още специалистът.

Цялото изявление с шефа на Института за исторически проучвания при Българска академия на науките доцент доктор Даниел Вачков може да гледате по-късно тук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР