Историята на един от най-красивите градове в България се пише

...
Историята на един от най-красивите градове в България се пише
Коментари Харесай

Знаете ли кое е старото име на Пловдив?

Историята на един от най-красивите градове в България се написа към този момент над 8 000 години. А това допуска, че през хилядолетния си живот, градът е носил доста имена. За историците са известни най-малко 20.

Най-разпространените имена

Евмолпия

Най-старите известни поданици на града (тракийското племе беси) назовават града Евмолпия съгласно фамозния римски историк Амиан Марцелин от IV век.
За основател на това тракийско населено място се сочи именитият тракийски държател и сановник Евмолп. Той е основен воин в легендата за създаванета на Града на седемте тепета

Легендата

В планината на юг от равната Тракийска равнина живеела красивата госпожица Родопа. Пленен от хубостта й, богът на морето Посейдон се влюбил в нея. От тяхната обич се ражда наследник, наименуван Евмолп. Минало време и Посейдон изоставил обичаната си, като решил да отвлече момчето със себе си. Гигантът Хемус (Стара планина) видял тъгата в майката и решил да й помогне и спре Посейдон. Хвърлил няколко големи камъка в посока юг към река Хеброс (Марица). Така се появили седемте тепета. Минало време и Евмолп се завърнал в родната земя и станал първият гражданин на град, наименуван на него - Евмолпия.

Кендрисос

Нямо тъкмо пояснение за произхода на това име. Предполага се, че е обвързвано с основното провидение по време на римската ера - Аполон Кендрисийски. Възможно е името да е обвързвано с тракийското племе кендриси, които обитават укрепеното населено място на Трихълмието. При археологически разкопки са открити оброчни плочки, на които са изобразени игри, наречени Кендрисийски (подобно на олимпийските).

Одриса

Някои историци допускат, че градът е носил това име в края на III - II в.пр.н.е. и е бил основен политико-административен център на Одриската страна.

Филипополис

През 342 г.пр.н.е Филип Втори, бащата на Александър Македонски, покорява града, осъзнавайки стратегическото местонахождение на тракийското населено място на Небет тепе. В негова чест градът се споделя Филипополис - “Град на Филип”.

Пулпудева

По-късно траките още веднъж възвръщат контрола си над града и го назовават Пулпудева, превод на Филипополис.

Тримонциум

От 1 в.пр.н.е градът става част от Римската империя и основен град в Тракия. Римляните го назовават Тримонциум, което значи “град на трите хълма”. През тази ера селището е обхващало територията на днешния център на града - Стария град, който е ситуиран върху три от тепетата - Небет, Джамбаз, Таксим.

Флавия

Поради огромното строителство в града по време на Флавиевата династия (времето на трима римски императори - Васпасиан, Тит, Домициан) за малко се назовава с това име.
По време на римската ера градът бива именуван още Улпия, Юлия .

Пълдин

Около средата на VI в. в региона стартират да се заселват славяните, които последователно трансформират образа на града. Те видоизменят името от Пулпудева на Пълдин, Плоудин, Плъвдив.

Филибе

През 1371 година градът влиза в рамките на Османската империя, където е прочут като Филибе (от Филипополис).

Пловдив

В старобългарските исторически източници се срещат разновидностите от Пълдин - Плъвдивъ, Плъдин, Плъвдив, за които се допуска, че имат тракийски генезис. Оттук идва и днешното име на града Пловдив, което да 1945 година се изписва “Пловдивъ”.

Според Чепинския летопис името идва от “плоднь градь” заради плодородието на Тракийската равнина край река Марица.

Ако през днешния ден се разхождате из красивия град, към този момент ще знаете от кое място идват всички тези имена на хотели, заведения за хранене, предприятия - Тримонциум, Евмолпия, Филипополис, Кендрос, Пълдин, Филибе, написа actualno.com.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР