Историята на Джуранлий започва в Испания. Попаднал там в спасителен

...
Историята на Джуранлий започва в Испания. Попаднал там в спасителен
Коментари Харесай

Историята на черния лешояд Джуранлий, преминавал през волиерата в ПП „Сините камъни

Историята на Джуранлий стартира в Испания. Попаднал там в избавителен център, след сполучливо лекуване, е дарен на България за осъществяване на програмата за връщане на типа в нашата природа.

В днешно време е доста дребна популацията на черния лешояд и една от концепциите на организацията в региона на опазването на редки типове е Балканите да се трансфорат във връзката със съществуващата популация в Пиренеите в Испания, и в Азиатската част на Турция, където отвън Европа има колонии на този тип.

В България черния лешояд Джуранлий идва през 2020 година. Една година престоява на акомодация във волиерата в Природен парк „ Сините камъни “ край Сливен, където по-късно е освободен, заяви за Дарик радио СливенИвелин Иванов – началник на план " Светло бъдеще за черния лешояд ".

Адаптационната волиера в Природен парк „ Сините камъни “ е една от четирите в продължението на Стара планина. При едногодишния си престой там птицата се приспособява, след което е маркирана със сателитен предавател и освободена от клетката.

След освобождение на Джуранлий от волиерата, с предавател се наблюдава неговия път, като единствено за няколко месеца той изминава хиляди километри в търсене на място и сътрудник..

Продължението на историята, чуйте в аудиото, в репортажна Мими Данева...
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР