Историята на белослатинското село Търнава вече е събрана в книга.

...
Историята на белослатинското село Търнава вече е събрана в книга.
Коментари Харесай

Книга с историята на Търнава чака за печат

Историята на белослатинското село Търнава към този момент е събрана в книга. От селото се надяват на дарения, с цел да съумеят да я отпечатат, сподели кметът Габриела Раловска.
"Има няколко книги от разнообразни хора за историята на Търнава през годините. Може би ни предизвикаха едни думи, които са и мото на новата книга за Търнава, на професор Христо Дилов, който споделя през 2009 година "Дали ще има късмет да се сбъдне първичното ми предпочитание и да се появи книга за историята на село Търнава, единствено един Бог знае. Убеден съм, че в случай че не аз, различен ще го направи, тъй като Търнава го заслужава ".
Цитирам по памет неговите думи. Търнава заслужава да се знае, да се пази историята, тъй като има хора, събития, персони, с които ние се гордеем и не трябва да забравяме. Получихме предложение от господин Иван Георгиев, краевед, който изследва много неща в Северозапада.
Обади се и сподели: "Г-жо Раловска, изучавайки историята на доста села, попаднах и на разнообразни материали и за Търнава. Ако желаете да се срещнем, да поговорим и да направя своето предложение ".
Така и стана. Материалите, които той беше събрал, материалите, с които ние разполагахме, както и библиотеката, учебното заведение, църквата, хора, ги предоставихме. Така към този момент имаме един подготвен артикул с историята на нашето село. При всички случаи не е цялостна. Сигурна съм, че ще има какво да се добавя. Посочени са библиографските източници. Позоваваме се най-вече на обстоятелства и се надявам, че книгата ще е един добър указател за тези, които идват след нас. Финансирането на самото събиране на материалите и написването на книгата беше по план на съдружие "Първи юни " и на дарителския фонд. Сега към този момент, когато книгата е налице и имаме подготвеност да я подадем в печатница, остава да намерим финансиране. Надявам се на родолюбиви търнавчани, които ще ни оказват помощ и в този момент за това начинание ", споделя кметицата.
Около пет хиляди лв. са нужни за отпечатването на книгата. Ако се обезпечат средства, може да е подготвена още до края на годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР