Историята на Аарон Джеймс дава надежда на хиляди хора, които

...
Историята на Аарон Джеймс дава надежда на хиляди хора, които
Коментари Харесай

Първата трансплантация на око в историята: ето как ветеран получи ново лице и нов живот

Историята на Аарон Джеймс дава вяра на хиляди хора, които са изгубили зрението си.

За първи път в историята на човечеството лекарите сполучливо трансплантираха цяло око дружно с част от лицето. Пациентът, който има достойнството да стане пионер, е 46-годишният американски боен деец Аарон Джеймс. Една година след неповторимата интервенция, извършена през месец май 2023 година, лекарите със удовлетворение означават, че положението на мъжа е устойчиво, а трансплантираното око се е вживяло.

Историята на Аарон Джеймс стартира с покруса. По време на работа той получава тежък токов удар с високо напрежение, който съществено поврежда лявата страна на тялото и лицето му, в това число едното му око. Първоначално лекарите възнамерявали да се лимитират до частични присаждания на кожа, само че по-късно решили да подхващат невижданата стъпка да трансплантират цяла очна ябълка.

Лекарите от NYU Langone Health показаха обстоен отчет за интервенцията и последващото наблюдаване на пациента в списание JAMA.

Операцията, траяла 21 часа, е резултат от щателна подготовка. Хирурзите, ръководени от доктор Даниел Черадини, шеф на изследователския отдел на катедрата по пластична хирургия „ Хансйорг Уис “, деликатно са упражнявали всяка стъпка благодарение на виртуална технология. Ключовото предизвикателство съгласно Черадини е било възобновяване на кръвоснабдяването на окото заради изключителната трудност и миниатюризация на кръвоносните съдове и нервите в тази област. За да усилят възможностите за триумф, лекарите инжектират донорски стволови кафези в зрителния нерв.

Сега, една година по-късно, медиците са внимателно оптимистични за резултатите. Въпреки че Аарон Джеймс към момента не е възстановил зрението си в трансплантираното око, лекарите са записали електрическа интензивност в ретината. Освен това окото е добре кръвоснабдено. През годината то не е намаляло по мярка и е поддържало обикновено вътрешно налягане.

За да предотврати отхвърлянето, Джеймс приема същите имуносупресивни медикаменти като пациентите след трансплантация на други органи.

Лекарите са изключително удовлетворени от естетическия резултат. Според доктор Черадини външният тип на Аарон доста се е подобрил, което позитивно се е отразило на качеството му на живот и му е помогнало да се върне към нормалните си действия. Пациентът, както споделя самият той, още веднъж се усеща като „ естествен човек, който прави естествени неща “. Той даже получил нова персонална карта от локалния сектор на пътната полиция със фотография на обновеното си лице.

„ Получих втори късмет и не одобрявам нито един миг за даденост “, признава Аарон, изразявайки дълбока признателност към учените и донора.

Въпреки триумфа на трансплантацията учените признават: не всички кафези в трансплантираното око са оживели. Това ще бъде основна област за рационализиране на техниката в бъдеще. Според доктор Черадини триумфът на сходни интервенции в бъдеще ще зависи от координираната работа на интердисциплинарен екип, включващ офталмолози, хирурзи трансплантолози и пластични хирурзи. Той се надява, че достижението на неговата група ще въодушеви сътрудниците му по света да продължат проучванията и разработките в тази област.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР