Историята на 64-годишния Димитър Вълчев е може би една от

...
Историята на 64-годишния Димитър Вълчев е може би една от
Коментари Харесай

Тъжна история: Да си купиш пенсия за …5000 лева – ВИДЕО

Историята на 64-годишния Димитър Вълчев е може би една от многото в страната, в която вместо спокойни старини, те чакат неспокойни дни.

Да си купиш пенсия. Минимална, която да получаваш всеки месец в остатъка от живота. Нейната цена е близо… 5000 лв..

Историята на 64-годишния Димитър Вълчев е може би една от многото в страната, в която вместо спокойни старини, те чакат неспокойни дни, пише 24rodopi.com. Работил повече от 35 години, само че не може да се пенсионира, тъй като му е необходим още стаж, малко над 3 години. Единственият излаз е да си ги откупи, само че не му доближават средства.

Затова насочва молба към управлението на Военното окръжие в Кърджали, където работи за последно, да остане още три месеца на работа, с цел да събере още някой лев. Целта – да се приближи до нужните 4 750 лв., с които да си купи пенсията.

„ Не ми достига стаж от 3 години и 3 месеца. Говорих с подполковника, в случай че има опция да ме остави още три месеца на работа. Каза, че няма да има проблеми, само че от Пловдив пристигна заповед, с която ме освобождават тъй като е изминал договорът “, споделя възрастният мъж.

Обръща се с молба и към Централното управление в София.

„ Иначе оставам на улицата, а и жена ми е трайно безработна, знаят, само че никой не се застъпи. Единствено майор Белев се опита да направи нещо. Ходихме с него в София, обаче явно работата е била готова от тук и ме освободиха “, добавя Димитър.

В последна сметка…

„ Получих писмо от НОИ, в което се споделя, че имам да заплащам избрана сума-4750 лева за стажа, с цел да мога да се пенсионирам. 

Питат ме дали ще платя. 

Ами няма по какъв начин, нужно е да платя. Ако не го направя, ще би трябвало да се пенсионирам на 70 години, по старост. Аз въобще дали ще съм жив с тази азбестоза на белия дроб, която имам “, споделя още Димитър Вълчев.

Обяснява, че се е разболял, работейки преди този момент дълги години в хлебозавод. Това е и една от аргументите да не може да се нагърби с каквато и да било работа.

В последна сметка, нужните близо 5000 лева за стаж, ще заплати неговият  племенник.  След това Димитър ще чака решението на НОИ, с цел да разбере каква пенсия ще получава, а тя евентуално ще е:

„ Минималната. Тя беше 250 лева, само че в този момент с нарастването май ще е 300 лева Така е, тъй като, където и да съм работил постоянно съм получавал минимална заплата. И в този момент в случай че не платя парите не мога да се пенсионирам. Ако бях останал още 3 месеца на работа, щях да събера, най-малко по-голямата част, защото последните месеци получавах към 900 лева Нямаше да вземам от хората заем и към този момент като излезе пенсията-ще се мъчим с дамата. Аз съм карал цялостен живот с толкоз, отново ще карам “, изрича Димитър Вълчев.

Тежката реалност. Възрастен, болен, незает мъж, с 35 години стаж, само че не може да се пенсионира, в случай че не заплати няколко хиляди лева…

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР