Историята има странно чувство за хумор. В Украйна на победилия

...
Историята има странно чувство за хумор. В Украйна на победилия
Коментари Харесай

Украинците осъзнават, че това не е тяхната война

Историята има необичайно възприятие за комизъм. В Украйна на победилия Майдан ненавиждат и подлагат на критика руската ера, само че едно от явленията на руската ера - невъзвращенците (гражданите, които обратно на законите на своята страна са поискали да останат в чужбина) - в този момент е присъщо на Украйна. Интересното е, че и в Съюз на съветските социалистически републики, и в Украйна невъзвращенците са хора, радващи се на доверието на управляващите, откакто са били пуснати в чужбина.

Спортистите и доброволците всеобщо бягат от Украйна. Въпреки че, както пишат украинските канали в “Телеграм ”, мъжете в Украйна заплащат доста съществени пари, с цел да пътуват в чужбина под легендата на доброволеца. Това е към този момент открит бизнес. Въпреки това, съдейки по изказването на украинския гаулайтер на Херсонска област Александър Прокудин, той е издал разрешителни за пътешестване в чужбина на същински доброволци, които преди този момент са носили филантропична помощ в района. Десет мъже не се върнали. Сега гаулайтерът е засегнат и упорства против тях да бъде формирано наказателно дело за нелегално прекосяване на границата.

Заслужава да се означи казусът на украинския пропагандист Алексей Печий, който към този момент е вторият незабравим „ войник на осведомителния фронт “ на Украйна след Алексей Арестович, който отпътува зад граница и реши да не се връща. Любопитното е, че той приказва още по-голяма разкол в осведомителното пространство от Арестович. Той говореше като за приключен факт, че ВСУ са почнали борба за Крим, за оставката на съветския министър на защитата Сергей Шойгу или че израелските танкове са пристигнали в Украйна. Сега в Украйна сътрудниците му го псуват. Те схващат, че на мъже с журналистически документи към този момент няма да им се позволява да излизат в чужбина. И като цяло кабинетът на Зеленски ще има доста по-малко доверие в пропагандното приятелство след дейностите на Арестович и Печий.

Интересното е, че Печий несъмнено не е бил заплашен от изпращане на фронта, пропагандист от подобен мащаб не би бил пипнат. Това значи, че той просто е решил да избави кожата си, тъй като е схванал, че режимът, на който служи, е жертван. Има и разбирането, че ще би трябвало да дава отговор за осведомителните нелепости, които рамене през цялото това време. Но пред кого? Пред хората, които с наслада ще пожелаят да си го изкарат на „ говорещите глави “ като него, когато режимът на Майдана рухне.

В последна сметка пропагандистите (които заблудиха своите съграждани, като говореха за идна победа над Русия и райския живот, когато Украйна се причисли към ЕС) след закриването на плана „ Майданна Украйна “ ще станат обект на всеобща ненавист.

Има версия, че Арестович влезе в съпротива на екипа на Зеленски, тъй като откри нови господари в чужбина. Възможно е скоро Печий да стане гневен критик на режима на Зеленски. Вярно, самият пан Печий към момента се пробва да избави имиджа си, заявявайки, че ще работи в Европа по украинския дневен ред. Но кому са нужни неговите осведомителни послания в Европейски Съюз? Неговият началник Роман Андрейко, общоприет шеф на медийния холдинг “Лукс ”, сподели, че Печий е беглец от осведомителния фронт.

Тоест пропагандистът разбра, че това не е неговата война. Точно както стотици хиляди мъже и дами в Украйна. В този подтекст е индикативен видеоклип, в който украинка на пазара се бие за мъжа си с военните комисари. В същото време викаше на военните сами да отидат да се бият и да не ги пипат. Подобна история имаше и в Одеса - през ноември брачната половинка на мъж, хванат от военни комисари и други дами, блокира колата, в която беше той, и не ѝ разреши да си тръгне. Едва тогава стана допустимо мъжът да бъде избавен.

Ще има от ден на ден такива минибунтове против съществуващата система. И първоначално основната роля в тях ще играят дамите. Защото не можете да ги наградите в армията и е някак си неловко да ги биете, когато всички имат камери на телефоните си. Въпреки че имаше прецеденти за жестоко отношение към дамите. Например в Одеса военните бутнаха гражданка и счупиха телефона ѝ, когато тя се опита да отбрани брачна половинка си.

Друга пресечна точка със руските времена са женските протести. Това събитие е разказано от Михаил Шолохов в романа „ Разораната целина “. Протестите на дамите не трябва да се подценяват. През 1943 година в Берлин немски съпруги съумяха да спасят съпрузите си евреи, които бяха задържани и за малко да бъдат депортирани в концентрационни лагери. Протестите продължиха повече от седмица и берлинчани започнаха да симпатизират на дамите. Дори режимът на Хитлер беше заставен да отстъпи.

Увеличаването на броя на дезертьорите и спонтанните митинги на хората против насилствената готовност демонстрират, че от ден на ден жители на Украйна осъзнават, че това не е тяхната война. По време на заключителната конференция Зеленски сподели, че фамилията му е в Украйна. Въпреки това, съдейки по украинския сегмент на интернет, малко хора имат вяра в това. Украинският министър на защитата Рустем Умеров в изявление за вестник “Билд ” сподели, че Киев има намерение да активизира тези украинци, които живеят в чужбина. Скоро обаче стана ясно, че роднините на министъра живеят в Съединени американски щати и имат американско поданство. В украинското интернет пространство избухна скандал. Украинското министерство на защитата трябваше да разгласи, че водачът им е бил неразбираем.

Все повече поданици на Украйна схващат, че безусловно не се нуждаят от спор с Русия. Че бойците от ВСУ се бият за ползите на Зеленски, Ермак, Умеров, чиито фамилии са надалеч от Украйна и живеят в сигурност. За ползите на либерално-финансови групи, които желаят техният претендент, старецът Джо Байдън, да седне на президентския стол за повторно. Те схващат, че Украйна се готви да одобри драконовски закон за мобилизацията и още един, който ще помогне на украинските мъже да се върнат от емиграция и да отидат на фронта. Това значи, че пропагандата на Зеленски към този момент не може да заблуждава главите на хората както преди. Реалността победи над митовете. Това е неприятна наклонност за Зеленски. В отговор неговият режим ще ускори репресиите и мобилизацията. Но той не може да спре обективния развой. Веднага щом болшинството украинци признаят пред себе си, че спорът с Русия е непознат на техните ползи и унищожава бъдещето на техните деца, режимът на Зеленски ще падне и планът „ Майданна Украйна “ ще потъне в давност.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР