Историята е пълна с най-различни герои и абсурдни личности, които

...
Историята е пълна с най-различни герои и абсурдни личности, които
Коментари Харесай

Стефан Малки се обявява за цар Петър III и прави фурор в Черна гора

Историята е цялостна с най-различни герои и неуместни персони, които потвърждават остарялата доктрина – преструвай се, до момента в който не стане. Позната е още като „ Fake it, till you make it. “. Сигурни сме, че този воин даже не е подозирал за нея, само че публично можем да го запишем като един от първите герои, постигнал тъкмо този резултат. Запознайте се със Стефан Малки, индивидът, който съумя да убеди цяла Западна Европа, че е Петър III. Няма да срещнете хора, които в миналото да са желали да бъдат в ролята на съветския цар, само че Стефан видял опция.

Неговата най-велика машинация е, че за малко време съумял да обърка целия свят, да се показа за най-славния държател на Черна гора, а по-късно да донесе мир и даже да се бори с Османската империя. Стефан е бил толкоз добър в своята задача че изкарал селяните с вили, с цел да се бият против постоянната армия. Никой не е схванал какво им е заречен, само че историята демонстрира, че най-вероятно е заречен идването на съветската войска, която трябвало да пристигна като подкрепление. Стефан Малки даже влиза в политически спорове с Катерина Велика, като съумява да резервира позицията и подправената си идентичност. И най-важният въпрос за милиони долари е: по какъв начин е съумял?

Нека погледнем епохата, в която се случва всичко това. Петър III умира през 1762 година Няма интернет, няма даже развита медия, която да оповести това, прочее царят умира в доста стеснен фамилен кръг и мнозина не могат да са сигурни за неговата кончина. Това дава опция на Стефан да смени владетеля, само че не в Русия, а в Черна гора.

 Stephen the Little crop.jpg

Най-забавното е, че никой не знае от кое място се е появил. Някои описват, че просто е избягал от Русия и се е опитал да откри подслон при различен народ. Други са сигурни, че това е кралят, който желал да избяга надалеч от цялата царска орда, откакто се страхувал от възможен прелом и ликвидиране. Накрая всички черногорци го считат за воин, изпратен от Бог, който би трябвало да почисти земите от въздействието на Османската империя. Никой не знае кой е той. Стефан може да е пристигнал от Русия, може да е сърбин, който е живял в Черна Гора, може да е бил някъде в Херцеговина, никой няма визия. Точно това е още по-интересна и вълнуваща част от историята.

Никой не знае и същинското му име, Стефан Малки е името, което множеството историци дават. Всичко почнало на границите на Черна гора, когато Стефан, облечен като православен духовник, почнал да споделя на всички, че е царят на Русия. Истината е, че същинският цар е поръчан от Катерина Велика, която заповядала да го убият.

Черна гора е известна с всички опити да се откри най-малко една царска особа-самозванец, желаеща да завоюва сърцата на публиката, само че те са постоянно разкривани, до момента в който Стефан наподобява доста по-различен. След като човек се пробва да се показа за сина на Иван Грозни – Дмитри. Публиката най-сетне схваща истината, царят убива сина си с голи ръце, а когато черногорци потеглят на своята наказателна задача, измамникът скача от прозорец и чупи крайници си. Тълпата го настига и го раздира на части, което автоматизирано поставя и завършек на самозванците, опитващи се да имитират всички.

За да завоюва повече доверие, Стефан води със себе си и двама руснаци, които да потвърдят, че той е царят. Те описват невероятната история за бягството от убийците на Катерина, а по-късно и славно странствуване през Русия, бягство от пандиза и доста други. Стефан основава такава история, че никой даже не желае да си показа нещо друго. Черногорци го водят при остарелия държател на име Сава, който в миналото се е срещал с Петър III.

 undefined

Не е ясно какво е споделил Сава, само че най-вероятно никой не е схванал истината. Започват пиршества, идва патриарха на сръбската черква и даже подарява един от най-хубавите си коне. Получава незабавно властта и стартира да прокарва национални закони, да основава мрежа от пътища, провежда полицейски сили и преследва нарушители и крадци. Странно е, само че новият държател е обичан от своите хора. Скоро всички считали, че цар Петър в действителност е благословия и нямали никакви подозрения за неговата достоверност.

Историята доближава до такива равнища, че самата кралица Катерина Велика ще чуе за своя починал брачен партньор, който ненадейно е възкръснал и е почнал да прави чудеса в Черна гора. Изпратена е съветска делегация в Подгорица и Стефан персонално ги посреща на портите като демонстрира необикновено гостолюбие и съществени ресурси от водка. Предварително е събрал и най-красивите дами в Черна гора. С това открива и най-голямата уязвимост на руснаците.

Една седмица по-късно си потеглят, а наказването за Стефан е да стои в своята спалня под домакински арест, само че никой не го издава, никой не споделя, че е изчезналият деспот на Русия. Подозираме, че всички подправени Дмитровци към този момент са се въртели в гроба от гняв.

 undefined Истинският Петър III

По това време Османската империя към този момент е направила своята бърза война в Гърция и към този момент е точила ножовете за Черна гора. Султанът е подписал смъртната им присъда и е явно, че скоро счита да ги изсели и унищожи. Армия от 60 хиляди души влиза в Черна гора и стартира да унижава. Стефан дава отговор със събирането на едвам 10 хиляди доброволци и градски бойци, въоръжени с вили и всичко, което действително могат да намерят. Изгражда стени и завардва планинските пътища към Никшич.

Османците са в пъти по-развити софтуерно и на този стадий се считали за едни от най-хубавите бойци в света. Стефан не се тормозил от това, множеството му мъже били сърби и всички идвали с голямото предпочитание да провеждат най-цветния пердах, на който са способни. Сражението сред двете страни е кърваво, само че когато пушекът се подвига, черногорци са единствените, които могат да стоят на краката си. Стефан е обезобразен от шрапнелите по лицето си, само че това не го стопира да продължава да обикаля и да нахъсва редиците за още кръв. Стефан ще изгуби и едното си око, само че това няма да го накара да продължи да пази родината си, въпреки и никой да не знае коя тъкмо е тя.

На идващия ден завалява дъжд и никой не желае да се бори, барутът е влажен и османците осъзнават, че борбата няма да бъде по-чаровна, в сравнение с си мислят. Аллах също изиграва роля в това стълкновение, тъй като мълния удря буретата с барут в лагера на съперника, скоро с изключение на дъжд, от небето стартира да вали и кръв. След този знак, османците събират лагерите и си потеглят. Никой даже не обръща внимание на армията на Стефан, която си потегля и го оставя самичък. Османците вярвали, че най-вероятно има засада и просто предпочели да не жертват повече.

Стефан е воин за една вечер. По същото време информация, че Русия също приготвя нахлуване и в този случай се насочва на север, изоставяйки похода си и акцията в Черна гора. Това не било известно на локалните поданици, въпреки всичко царят на Русия си е приключил работата, най-малко в това имат вяра самите те. Стефан Малки продължава да споделя, че е победил, тъй като Бог е бил на негова страна и в този момент войната се водила с руснаци, тъй като османците знаели, че не могат да се мерят с черногорци.

После потегля националния фолклор, описват се най-различни песни и стихотворения в негова чест, даже британците описват за невероятната му победа. Никой различен не го атакува, до момента в който е държател през идващите 6 години. Накрая е погубен от грък, корумпиран персонално от османците, с цел да извърши убийството. Стефан умира през 1744 година След неговата гибел Черна гора просто пада. Оказва се, че страната е имала потребност от един шарлатанин, който най-малко да знае какво да прави и всичко това било изцяло задоволително за него.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР