Историците и жителите на Чипровци търсят дарwтели за изграждане на

...
Историците и жителите на Чипровци търсят дарwтели за изграждане на
Коментари Харесай

Чипровци търси дарители за музея на килимарството

Историците и жителите на Чипровци търсят дарwтели за създаване на нови експозиции в музея на балканското градче. Уредниците на постройката, която пази многовековната история на Чипровци, възнамеряват да обновят представянето на експонатите като слагат акцент върху килимарството, оповестено от ЮНЕСКО през 2014 година за част от международното нематериално културно завещание.
Музеят в Чипровци е издигнат преди 30 години и от този момент не му е юридически сериозен ремонт. Преди месеци благодарение на общинската администрация историците ремонтирали покрива на постройката и се заели да актуализират и експозициите, които наблюдават живота в планинския край от древността до наши дни. Ще бъдат показани антични и средновековни оръжия и оръдия на труда, рударството и достиженията на Чипровската златарска школа.
Експозиция ще показа възникването на първите учебни заведения и локалната книжовна школа - предвестител на Вългарското Възраждане, която приготвя и Чипровското въстание през 1688 година Най-голямата зала ще бъде отделена за традициите на килимарството. Чрез експонати и документи ще бъде показан пътя на неповторимите тъкани от вълната до стана. За пръв път ще бъдат изложени истински чипровски килими от 18 век. На екран ще се прожектира и филмът на проф. Мила Сантова, който показа пред ЮНЕСКО благосъстоянието на чипровските тъкани.
"Експозицията за килимарството ще бъде интерактивна, всеки клиент ще може освен да види, само че и да взе участие в основаването на килимите, да седне на стан и да изтъче част от неповторимите тъкани. Децата пък ще оцветяват книжки и редят пъзели на чипровски килими и по този начин сами ще откриват хубостта им! ", разясни директорката на музея доктор Анита Комитска.
Пред посетителите ще бъде изложено и копие на първата история на Вългария, основана век преди Паисий от духовника Петър Вогдан, открита неотдавна от проф. Лилия Илиева в Италия. Новият образ на музея би трябвало да бъде подготвен за отбелязването на 330 годишнината от Чипровското въстание тази година, възнамеряват уредниците.
Чипровци обаче е една от най-малките и небогати български общини и е нужна помощта на родолюбиви българи за основаване на новите експозиции, споделят историците и приканват всеки, който може, да помогне за модернизирането на музея в града, прочут в Средновековието като "Цветето на България ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР