Историци и филолози ще изложат днес в Европейския парламент причините

...
Историци и филолози ще изложат днес в Европейския парламент причините
Коментари Харесай

Исканията на София към Скопие: Филолози и историци запознават депутатите с исканията на България


Историци и филолози ще изложат през днешния ден в Европейския парламент аргументите за българското несъгласие за Северна Македония.

Българските учени ще показват меморандум с два акцента:
  • до 1944г. България и Северна Македония имат обща история
  • политическият темперамент на смяната на книжовния български език

Предвидена е серия от срещи в Европейския парламент, макар че те не са част от формалния дневен ред. Организатор е българският евродепутат от групата на " консерваторите и реформистите " Ангел Джамбазки.

Контекстът е характерен, поради две значими събития. Миналия месец, на 19. май, Европейският парламент одобри с голямо болшинство отчет, в който упорства за бързо започване на договаряния за присъединение на Република Северна Македония и Албания.

Евродепутатите споделят още в текста, че блокирането на договарянията съставлява сериозна заплаха за политиката на разширение, изключително в подтекста на войната в Украйна и на икономическата и силата взаимозависимост на Западните Балкани от Русия и Китай.

След две седмици пък на Европейския съвет в Брюксел ще вземат участие и водачите от Западните Балкани и Европейски Съюз не крие желанието си на този конгрес да даде ясна позиция по отношение на присъединението на Северна Македония и Албания.

Според източник на bTV през днешния ден е допустимо български евродепутати да изискат разделянето на двете страни за начало на договарянията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР