Историкът проф. Пламен Павлов в интервю за предаването България, Европа

...
Историкът проф. Пламен Павлов в интервю за предаването България, Европа
Коментари Харесай

Проф. Павлов: Посланик Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата

Историкът проф. Пламен Павлов в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Историческата аудиенция на президента на Украйна Володимир Зеленски ще разясняваме в идващите минути с проф. Пламен Павлов. Какъв сигнал даде съгласно вас визитата на Володимир Зеленски у нас?  

Според мен това е един извънредно положителен сигнал, че България твърдо стои евроатлантическата си ориентировка, която в последна сметка е преобладаваща в българското общество и че по този метод, въпреки по-особен, се дава отпор на хибридната война, която се водеше в България от петата колона на Руската федерация в България. Такава пета колона има, в това число в Народното събрание, показана от повече от една политическа партия. Трябва да си споделяме нещата непосредствено такива, каквито са.  

Да, видяхме, че имаше и разнопосочни реакции в Народното събрание и през днешния ден. 

То не е изненадващо, че има разнопосочни реакции. Може би някои желаят да поканят президента на Русия или на Северна Корея. Това дано да тежи на тяхната лична съвест. 

Как съгласно вас обаче това ще бъде разчетено в интернационален проект?  

В интернационален проект това към този момент е разчетено от Руската федерация, която продължава да се държи с България като към вражеска страна – това е тяхно определение за нас, а не наше за тях. Руската реакция е, че Украйна търси уголемение на спора – същите опорки, които се приказват в България от така наречен партия " Възраждане “, за жалост, от Българска социалистическа партия, която другояче на думи приказва за евроатлантическа ориентировка, и за жалост, сходно е държанието и на президента Румен Радев, който другояче се гордее с това, че е натовски военачалник. Тук не става дума за натовски военачалник или за Варшавския контракт, става дума за пътя на България и той несъмнено е с цивилизования свят, с европейския свят. А в случай че някой се пробва, продължава да се пробва да слага под въпрос нашия избор и да оставя в България да вършее, жестоко казано, съветската хибридна агитация, това дано да тежи на неговата лична съвест. Но ние не можем да мълчим. В последна сметка, честните хора в България не можем да мълчим вкупом жестоко посягане, на една груба измама на една непозната страна, която си разреши да нападне суверенна страна и да избива хора всеки ден с ракетни обстрели, с дронове и с какво ли не още. 

Коментарът, за който говорите вие, дано да кажем, че пристигна от Песков: " Режимът в Киев прави всичко допустимо да въвлече допустимо най-вече страни съвсем непосредствено в този спор. 



Да, режимът в Киев обаче е определен по либерален път, всички президенти на Украйна. Украйна, несъмнено, си има своите недостатъци, механически казано, като демократична страна, каквито имаме и ние, каквито имаме и целият либерален свят. Обаче там хората въпреки всичко са определени. Президентът Зеленски беше определен с либерален път, както и президентът Порошенко, както и всички преди този момент. Аз не помня такива избори да е имало в миналото в Русия. Така че господин Песков, който приказва от името на една олигархична, клептократична върхушка, може да си разрешава сходно отношение към целия либерален свят и към България съответно, само че ние виждаме, че в България тези гласове се подемат от избрани сили, в това число и в Народното събрание. Да не приказваме за проникналата на всички места съветска агитация в нашите медии, в това число в формалните държавни медии. 

Създава ли съветската страна една паралелна действителност и смятате ли, че русофили и русофоби ще си изострят още връзките в България след днешния ден? 

Понятията " русофили “ и " русофоби “ са безпределно архаични и надали имат смисъл в наши дни. Ако става дума за русофили, за отношение към съветската просвета, към руснаците като хора, към народите на Руската федерация, надали има човек, който да има някакво неприятно отношение към тях. Друг е въпросът обаче, когато става дума за незаконната политика на един режим, който заплашва света със международна война, който заплашва света с взривяване на нуклеарна електроцентрала, най-голямата в Европа, и който не се стопира пред нищо. И в която страна, която сякаш не е режим, се стига до сходни феномени като военния пуч на наемниците на Пригожин. Така че тук човек би трябвало да е изключително омаян от пропагандата или да речем по някакъв метод подтикван – ясно е по какъв, с цел да повтаря тези опорки и да се пробва да пречи на личния си народ и страна. А това се прави в това число и в българската политическа среда. 

Депутатите взеха решение – България да продаде на Украйна нуклеарните реактори от АЕЦ " Белене “. Изгодна договорка ли ще бъде това съгласно вас? 

Разбира се, че е преференциална. Те, тези реактори, на нас ни носят единствено загуби. Това, апропо, е една от грубите неточности на държавното управление на Бойко Борисов, която в действителност не е единствено негова неточност, защото беше струпване и на предходни неточности – че ние купихме едни реактори, които се оказа, че не ни трябват. В момента единственият късмет те да получат въпреки всичко някакво обикновено приложение е тази договорка да се реализира. Иначе всяка година ще се натрупат нови загуби по тяхното обслужване. И не е единствено това. В последна сметка, откакто има такава подобаваща договорка, още повече, разбирам, че тя ще бъде финансирана с европейски средства. Още повече, почнала е при служебното държавно управление цялата интервенция, доколкото разбирам. И това да се употребява като детайл от съветската агитация в България също е доста неприлично.  

Дойде и коментар от акад. Денков, че " самостоятелна и суверенна Украйна е основна за сигурността в Европа “. Подкрепяте ли думите му професоре? 

Акад. Денков е безусловно прав и това не е единствено неговото мнение. Това е мнението на преобладаващия брой от страните в света. Това в последна сметка беше заявено на два пъти от Организация на обединените нации, като се изключи Еритрея, на Северна Корея, там на няколко страни, които сами по себе си – не желая да наскърбявам техните нации, само че те се ръководят от режими, сходни на оня в Кремъл. Така че това, което споделя акад. Денков, е доста добре пристигнало – че най-сетне ние се дефинираме, по този начин да се каже, на вярната страна. Не го споделям иронично, в смисъл на страната на справедливата идея, защото в последна сметка имаме един невиждан акт на експанзия, на бомбардировки, на заличаване на цели градове, какъвто е Мариопол, и освен там, в това число на удари и тази нощ в Лвов. Спомняте ли си визитата на група държавни глави на африкански страни в Киев, когато Киев и тогава беше обстрелван. Същото се отнасяше и при едно посещаване на ръководителя на Организация на обединените нации. Общо взето, мисля, че държанието на Руската федерация е отвън всевъзможен коментар, то просто граничи – не граничи, то си е искрено безчовечие, просто по-мека дума не мога да употребявам. 

Тогава каква може да бъде държавната връзка на България с Русия в този случай? 

Ами тя, държавната връзка, може да бъде в едни естествени, равнопоставени връзки тази връзка е повече от нужна. В последна сметка ние имаме доста общи неща с хората в Русия, с доста нации в Русия. Нека да напомня и за потомците на волжките българи, за българските общности в Русия, които ги има, само че това не значи, че би трябвало да бъде за сметка на Украйна и за сметка на личната ни сигурност. Защото това, което прави Русия сега, в това число у нас, е да заплашва българската национална сигурност. И по тази причина някои от тези псевдополитически партии – на процедура детайли от петата колона, би трябвало да бъдат разследвани от българските служби. Става дума за национални предатели, нищо че те употребяват сходни изрази във връзка с другите. Става дума за искрено национално изменничество, за развяване на съветски флагове, за някакви плакати. Това е неприемливо! Аз ще повторя това, което акад. Денков сподели преди ден или два – че в последна сметка ние стоим с необятно затворени очи. Става дума формалните институции. Къде беше прокуратурата? Взривовете в заводите, военните фабрики – просто тия неща са общоизвестни, не е належащо да ги дублирам, само че те не престават да висят със страшна мощ и никой да не им дава отговор. Затова в действителност би трябвало да има промяна в службите за сигурност, би трябвало да има и военна промяна. И мисля, че министър Тагарев е на доста верен път. Неслучайно той е обект на такива остри рецензии и ругатни от страна на псевдопатриотите, " патриоти “ от съответните проруски сили в българския парламент. 

Нека да напомним, че към този момент бяха подписани два документа – една взаимна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна сред Зеленски, подписаха я Зеленски и Денков. Подписан беше и меморандум за съгласие сред министерствата на енергетиката на България и Украйна. Това ли е верният път, професоре? 

Без всякакво подозрение. Това е верният път и той, за жалост, е просрочен, защото по принцип ние с Украйна и с украинците, да не приказваме за нашите българи в Украйна, които са една от най-големите ни исторически общности, имаме доста общи черти и доста общи неща в историята. Всичко, което се приписа на освободителката Русия, в немалка степен се дължи и на украинците в нея. Включително на Шипка главната войнишка маса са българи и украинци и това се знае от всички. Още повече че не трябва да се не престават тези спекулации сред Руската империя в миналото и днешната Руска федерация, днешната Путинска Русия – Четвъртият райх на актуалния свят. Освен това, мисля, че е извънредно време да се даде някакъв заслужен урок и на Руското посолство. Нека да напомним, че дипломат Митрофанова, Нейно превъзходителство, е човек от партията на Жириновски, тъй че ние виждаме една политика в жанр на починалия Жириновски, която никога не е в полза на другарските връзки сред България и Русия. Иначе доста обичат да спекулират с " посолствата “, само че ние виждаме, че в действителност едно друго посолство жестоко се меси в целия ни политически и даже културен живот. 

А какъв урок може да бъде даден? 

Посланик Митрофанова съгласно мен би трябвало да бъде оповестена за личност нон грата. Мисля, че тя мина всевъзможни граници. И освен тя. Изгонването на тази група съветски дипломати, за които и до момента се леят крокодилски сълзи, изключително от Българска социалистическа партия и от " Възраждане “, ами то беше закъсняло, то дори трябваше доста по-рано да се случи. Да не приказваме, че то не отговаряше на никакви естествени пропорции. И на процедура ние виждаме цели пропагандни групи някъде из българското медийно пространство, в интернет. Мисля, че човек би трябвало да е кьорав, с цел да не го забележи.  

Президентът Румен Радев одобри Володимир Зеленски. Те двамата ще проведат среща. Какво очаквате, професоре, от тази среща? 

Надявам се, че президентът Румен Радев ще осъзнае, че съставлява България, а не персонално себе си и своите персонални чувства, разбирания или някакви други неща, и че няма да пропагандира президента Зеленски да вдигне бялото знаме и да приключи войната по този метод, тъй като цялото държание на ген. Румен Радев е неуместно от моя позиция. Да се поддържа мира. Ами то поддръжката на мира е, като Русия се изтегли от окупираните територии. Това е поддръжката на мира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР