Историкът Никола Караиванов е предложен за орден Св. Св. Кирил

...
Историкът Никола Караиванов е предложен за орден Св. Св. Кирил
Коментари Харесай

МС: Близо 25 млн. лв. за изкуства и спорт в училищата, вижте всички решения от 08.11.2023


Историкът Никола Караиванов е препоръчан за медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ за просветителската си активност измежду българите в Украйна

Министерският съвет предлага на Президента на Република България да удостои Никола Караиванов с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - първа степен за огромните му заслуги и просветителска активност измежду българската диаспора в У последна в региона на образованието и културата.

Никола Караиванов е роден на 5 юли 1948 година От 1994 година той е деен и непрекъснат участник в списването на вестника на българите в У последна „ Роден край “ с исторически публикации. Голяма част от тях са издадени в обособени книги, като „ Събития и герои от родната ни история “, „ Болградската гимназия “,,,Велики и видни украинци – българолюбци “. Тези книги, както и доста други с създател Никола Караиванов, са от голямо значение за просветителското дело на откъснатите съвсем два века от историческата татковина българи в Украйна.

Неоценим е приносът на Никола Караиванов в просветителната сфера, като делегиран преподавател от МОН и учител по история в Болградската гимназия в интервала от 1998 до 2002 година, както и в Института за преквалификация на фрагментите в Габрово и Централния институт за рационализиране на учителите в София. Освен директните си просветителни задания, той води дейна просветителска активност отвън класните стаи, посещавайки голям брой български села и изнасяйки лекции измежду възпитаници и редови хора. Многостранната му активност в интерес на българската нематериалност и идея е осъществен и посредством воденето на курсове в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за групи от историческата българска диаспора от Кировоградщина.

В резултат на неговата социална интензивност и безрезервност Никола Караиванов е определен за ръководител на Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи,,Родолюбец “.

„ Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт “ е приета за национално представителна организация

Правителството призна Сдружение с нестопанска цел „ Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт “ (БАРИС) за национално представителна организация за период от четири години. Организацията реализира действия в социална изгода и работи интензивно за общественото приобщаване на хората с увреждания в България.

Основните и цели са да пази правата и ползите на своите членове, деятели и хора с увреждания, като основава условия за тяхното пълноценно присъединяване в обществото. Акцент в активността на БАРИС е организирането и провеждането на мероприятия за обществено включване посредством спорт на национално равнище, в сходство с уговорките на сдружението като член на Международната асоциация за рекреация и спорт.

Приета е актуализация на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България

Със свое решение държавното управление одобри актуализация на Националния проект за въвеждане на еврото в Република България. Промените в Плана са създадени и утвърдени от Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната, който е със съпредседатели министърът на финансите и шефът на Българската национална банка.

Актуализацията на документа се прави за акомодация към нововъзникналите условия и напредъка по техническата подготовка за въвеждане на еврото в Република България. Част от измененията са свързани с приспособяването на нужните времеви интервали по отношение на новата индикативна дата за участие в еврозоната - 1 януари 2025 година В допълнение, актуалната версия на Плана дава отговор на появилите се условия за актуализация на управленията и функционалностите на работните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България.

Националният проект за въвеждане на еврото в България служи за ръководство на организацията на въвеждането на еврото, като в него са разказани главните посоки и действия, които следва да се подхващат, както и взаимоотношенията сред институциите в границите на този развой.

Като приложение към Плана се включват „ Методически инструкции към административните органи за адаптиране на осведомителните системи за работа с евро “, посредством които се цели гарантирането на точното и еднообразно използване на условията за въвеждане на еврото от административните органи при привеждането на осведомителните им системи към работа с евро.

Националният проект за въвеждане на еврото в Република България планува провеждането на огромна информационна и осведомителна акция, която ще запознае жителите с всички на практика аспекти на въвеждането на еврото като публично разплащателно средство посредством даването на точна, налична и навременна информация. Кампанията цели ясно да обоснове изгодите за стопанската система и за повишение на стандарта на живот в страната от присъединението към еврозоната, както и да противодейства на всяка дезинформация, която поражда голословни терзания у жителите.

България ще извърши филантропични задължения, декларирани на интернационалните донорски конференции

през 2023 година

Правителството утвърди даването на филантропична помощ в осъществяване на декларирани от Република България задължения в границите на интернационалните донорски конференции през 2023 година В сходство с поредната си политика в региона на филантропичната помощ, през първата половина на годината страната ни взе участие в две интернационалните донорски събития Международната донорска конференция „ Заедно за народите в Турция и Сирия “ (20 март, Брюксел) и Донорската конференция на високо ниво за филантропичната рецесия в Йемен (27 февруари, Женева), като декларираният непринуден финансов принос е в размер на 297 792 лв..

Финансовият принос, който страната ни съобщи на донорската конференция за народите на Турция и Сирия, е в размер на 200 000 лева, които ще бъдат ориентирани към Програмата на Организация на обединените нации за развиване (140 000 лева за Турция) и към активността на Фонда на Организация на обединените нации по популацията в региона на отбрана от принуждение, учредено на пола (60 000 лева за Сирия). Заявеният от България непринуден финансов принос на донорската конференция за Йемен в размер на 97 792 лв. (50 000 евро) ще бъде ориентиран за осъществяване към Световната продоволствена стратегия. Финансирането ще бъде обезпечено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предопределени за развиване и филантропична помощ.

Близо 25 млн. лева за изкуства и спорт в учебните заведения

Министерският съвет отпусна 24 772 019 лева по Национална стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта “ за общинските, държавните и частните учебни заведения. Целта на програмата е да обезпечи условия за личностно развиване на учениците и да насърчи изявите им в групови спортове и изкуства.

1235 просветителни институции ще получат средства за действия, свързани с изкуства. Училищата образуват групи за занимания по музикално, танцово, театрално, кино и изобразително изкуство. Чрез средствата се покриват разноските им за закупуване на театрални костюми, принадлежности, озвучителна и снимачна техника, декори и други, както и визити на концерти, театри, филми, танцови спектакли, изложения.

В региона на спорта по програмата се финансират 1224 просветителни институции. Заниманията включват съставяне на тимове в областта на груповите спортове баскетбол, волейбол, хандбал и футбол и вземат участие в надпревари. Отпуснатите средства покриват разноски за закупуване на екипировка на учениците, включени в тима, треньор, спортни уреди и други Финансират се също визити на спортни надпревари и събития според от определения тип спорт.

Плащанията са предплатени - до 70 % от предпазените планове, които стартират да се извършват през 2023 година. Общият бюджет на програмата е 45 000 000 лева.

 

Кабинетът отпусна близо 10 млн. лв. за четири национални стратегии за развиване на образованието

 

Правителството утвърди 9 792 451 лева за финансово обезпечаване на действия по четири национални стратегии за развиване на образованието.

От тях 8 586 196 лв. са за основаване или възобновяване на образователни кабинети и стаи за занимания по ползи, в които учениците се образоват за придобиване на основни компетентности в региона на филантропичните науки, изкуствата и спорта в границите на Националната стратегия „ Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда “. Със средствата могат да се купят и книги за учебни библиотеки, както и материали за занимания.

По стратегия,,Хубаво е в детската градина “ за стимулиране на новаторски практики в работата с децата се дават 805 164 лв..

262 550 лв. са за действия срещу насилието и експанзията, планувани по стратегия,,Подкрепа за личностно развиване на децата и учениците “.

Сумата от 138 541 лв. е за учебни планове за историческото минало в границите на Националната стратегия „ Изучаване и запазване на традициите и историята на българската войска “.

 

Правителството се разпореди с парцели

 

Министерският съвет одобри решение за оповестяване на имоти-частна държавна благосъстоятелност за имоти-публична държавна благосъстоятелност. Имотите са намират в области Велико Търново, Плевен и Шумен. Тяхното предопределение е обвързвано с директно реализиране на защитата. Обектите са придобили качества на имоти-публична държавна благосъстоятелност, заради което, на съображение член 6, алинея 2 от Закона за държавната благосъстоятелност и член 5, алинея 1 от Правилника за използване на Закона за държавната благосъстоятелност е признато решението на Министерския съвет.

С други решение на държавното управление на ръководителя на Държавна организация „ Национална сигурност “ се разпорежда да подписа контракт за основаване на право на пробутване на отклоняване от общи мрежи и уреди на техническата инфраструктура, в интерес на страната за потребностите на Държавна организация „ Национална сигурност “. Договорът планува основаване на безплатно безсрочно сервитутно право на пробутване на отклоняване от общи мрежи и уреди на техническата инфраструктура, в интерес на страната за потребностите на Държавна организация „ Национална сигурност “. Решението е признато на съображение член 193, алинея 1 от Закона за устройство на територията, по отношение на член 43, алинея 1, член 43а и член 70, алинея 2 от Закона за държавната благосъстоятелност.

Министерският съвет учреди също по този начин безсрочно лимитирано вещно право-сервитут, върху част от аграрен парцел -публична държавна благосъстоятелност, в интерес на „ София Уелнес Палас “ ЕАД, гр. София. Засегнатия парцел от сервитута се намират в с. Равно поле, община Елин Пелин, Софийска област. Сервитута се учредява за пробутване на подземно трасе на водопровод за заустване на канализационен колектор. Решението е в сходство със Закона за държавната благосъстоятелност, който разрешава да се учредяват лимитирани вещни права, когато това е належащо за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура или когато друго техническо решение е стопански нецелесъобразно.

С друго решение държавното управление учреди възмездно неопределен сервитут на енергиен обект върху аграрен парцел в горска територия-публична държавна благосъстоятелност. Той е ситуиран в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Тунджа “ към Държавно дружество „ Югоизточно държавно дружество “ - Сливен. Площта е в размер на 1,064 дка в землището на село Дражева, община Тунджа и се учредява в интерес на „ КРОНОС БИОТОП “ ЕООД. Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии-държавна благосъстоятелност.

Правителството учреди възмездно сервитут върху поземлени парцели в горски територии - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Тутракан “ към Държавно дружество „ Северноцентрално държавно дружество “ - Габрово. Общата повърхност на сервитутната зона е 3,193 дка в землищата на село Старо село, община Тутракан, област Силистра и гр. Тутракан, община Тутракан, област Силистра и се учредява в интерес на Община Тутракан безсрочно. По този метод се обезпечава построяването и обслужването на тръбопровод за обект:,,Външен тръбопровод от клон Раней 1, 2 и 3 до помпена станция II-pи напредък Тутракан “, в това число и прилежащите към него шахти с повърхност до 15 кв. м. Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии - държавна благосъстоятелност.

 

Одобрен е план на съглашение за даване на консултантски услуги сред Министерство на околната среда и водите и МБВР

 

Правителството утвърди план на Споразумение за даване на консултантски услуги (Подкрепа за контрола на замърсяването на въздуха) сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване за осъществяването на план, финансиран от Програма „ Околна среда 2021-2027г. “ в границите на процедура BG16FFPR001-5.007 „ Национални стратегически документи в бранш,,Въздух “.

Споразумението включва действия, които да подкрепят министерството при актуализирането на Националната стратегия за надзор на замърсяването на въздуха 2020-2030 година (НПКЗВ) и да поддържат идентифицирането на усъвършенствания в Националната инвентаризация на излъчванията на нездравословни субстанции в атмосферния въздух, както и възстановяване на прогнозите на излъчванията.

Съгласно условията на европейската инструкция за понижаване на националните излъчвания на някои атмосферни замърсители, държавите-членки актуализират националните си стратегии за надзор на замърсяването на въздуха минимум един път на четири години. Актуализирането на НПКЗВ е значимо и заради нуждата страната ни да реализира равнището за понижаване на националните излъчвания на амоняк (NНз) за 2020г. несъмнено според условията на Директива (ЕС) 2016/2284 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 година за понижаване на националните излъчвания на някои атмосферни замърсители.

 

Одобрен е меморандум за съгласие с Агенция за дребните и междинните предприятия на Монголия

 

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия на Република България и Агенция за дребните и междинните предприятия на Монголия, като основа за водене на договаряния.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред Република България и Монголия посредством общи начинания на двете организации.

В Меморандума се планува двете структури да бъдат сътрудници в даването на благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от Република България и Монголия. Двете страни поемат отговорности за продан на бизнес информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните и междинните предприятия.

Българската и монголската страна ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации, бизнес задачи и В2В събития.

 

Одобрен е план на нота в областта на защитата

 

Министерския съвет одобри Решение, с което утвърди план на Нота за присъединение на Министерството на националната защита на Република Гърция към Техническо съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Италианската република по отношение на ограниченията по усилена зоркост на НАТО (eVA) в България и даването на поддръжка от страната-домакин (НNS) и други отговорности.

С горепосочената Нота Министерството на националната защита на Република Гърция показва единодушието си да съблюдава наредбите на Техническо съглашение сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Италианската република по отношение на осъществяването на усилените ограничения за зоркост на НАТО (eVA) в България като допринасящи страни (CNs) за обезпечаване на поддръжка от страната хазаин и други отговорности.

С цитираното Решение на Министерския съвет Република България удостоверява поетите задължения за оказване на поддръжка от страната хазаин на сили на НАТО, участващи в осъществяването на ограниченията за усилена зоркост на НАТО ( е V А) в България.

 

Министерският съвет утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда

 

Правителството утвърди отчета за резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по околна среда, извършено на 16 октомври 2023 година в Люксембург.

Съветът утвърди представянето на обновен национално избран принос на Европейски Съюз и неговите страни членки към Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменението на климата. Документът взема поради приемането на всички основни детайли от законодателния пакет „ Подготвени за цел 55 " и затвърждава водещата роля на Съюза в битката с изменението на климата.

Министрите одобриха изводи, които ще послужат като обща преговорна позиция на Европейския съюз за 28-ата Конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата, която ще се организира в края на годината в Обединените арабски емирства. Съветът приканва за доста увеличение на упоритостта в региона на климата, акцентира смисъла на последователното унищожаване на изкопаемите горива, подчертава върху увеличението на потенциала от възобновими енергийни източници и прави оценка напъните за финансиране на редица решения за справяне с изменението на климата. България поддържа заключенията, отчитайки постигнатия баланс.

Министрите реализираха единодушие по предлагането за изменение на Регламента по отношение на стандартите за излъчванията на СО2 от тежкотоварни транспортни средства. Целта е в допълнение да се понижат излъчванията от автомобилния превоз, като са заложени нови цели за 2030 година, 2035 година и 2040 година България означи потребността от отчитане на развитията в международен мащаб във връзка с електрификацията на превоза и батериите и съобщи, че при липса на дейности Европейски Съюз ще изостане в софтуерен аспект.

Съветът одобри общ метод и по предлагането за преразглеждане на Директивата за пречистването на градските отпадъчни води, което има за цел да адресира оставащите източници на замърсяване. България означи, че използването на директивата ще бъде голямо предизвикателство за нас във връзка с вложения и потенциал, и уточни, че националните условия и другите стартови позиции на страните членки следва да бъдат взети поради в оптималната степен. Страната ни посочи, че макар плануваните дерогации периодите, в композиция с новите доста високи условия, остават прекомерно амбициозни.

 

Одобрен е отчетът с резултатите от постоянното съвещание на Съвета ЕКОФИН

 

Министерският съвет утвърди отчет с резултатите от постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се организира на 17 октомври 2023 година в Люксембург.

По време на съвещанието се организира политически спор по отношение на прегледа на икономическото ръководство и използването на Механизма за възобновяване и резистентност. Министрите одобриха решения, с които бяха утвърдени изменените проекти за възобновяване и резистентност, в това число главите по REPowerEU на Чехия, Испания, Нидерландия, Португалия и Словения.

Министрите обмениха отзиви по икономическото и финансовото влияние на експанзията на Русия против Украйна и утвърдиха изводи по отношение на финансирането на битката с изменението на климата по отношение на 28-ата Конференция на страните (СОР28) по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата.

 

Одобрени са резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат,,Вътрешни работи ”

 

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат,,Вътрешни работи ”, извършено на 19 октомври 2023 година, в гр. Люксембург, Люксембург.

В отчета са показани резултатите от полемиките по отношение на: Регламент за предварителна защита и битка със половото принуждение над деца онлайн; Цялостно положение на Шенгенското пространство; Изпълнение на оперативната съвместимост; Мерките, подхванати от България за подсилване на Шенген; Последствията от обстановката в Близкия Изток върху вътрешната сигурност на Европейски Съюз - тематика на работния обяд; Външно измерение на миграцията; Предотвратяване на онлайн радикализацията на малолетни и малолетни. В отчета е включена и информация за извършената двустранна среща с Нидерландия в границите на Съвета.

 

Правителството утвърди отчет от съвещанието на Съвет „ Външни работи/Търговия “ на Европейски Съюз

 

Правителството утвърди отчет от министъра на стопанската система и промишлеността по отношение на присъединяване на България в съвещанието на Съвет,,Външни работи/Търговия “ на Европейския съюз (СВРТ), извършено на 20 октомври 2023 година във Валенсия.

По време на съвещанието България означи значимостта от разширение на мрежата на Европейски Съюз от търговски и капиталови съглашения с основни сътрудници, както и от създаването и използването на нови начинания в региона на комерсиалната политика. Това са партньорства с избрани страни по отношение на веригите за доставка на сериозни първични материали. Страната ни подчертава и върху нуждата да се обезпечи дейно и навременно използване на инструментите за комерсиална отбрана, както и от създаването на нови принадлежности при нужда. Подчертана беше и значимостта от укрепването на многостранната комерсиална система и промяната на Световната комерсиална организация за понижаване на зависимостите и диверсификация на търговията.

 

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “

 

Министерският съвет утвърди през днешния ден резултатите от присъединяване на България в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ", част,,Правосъдие ", което се организира на 20 октомври в Люксембург.

По време на срещата министрите разискаха предлагането за Директива за хармонизиране на някои аспекти на националните правила по отношение на несъстоятелността. Държавите членки, включително България, настояха да се сътвори по-гъвкава регулация във връзка с отменителните искове, с цел да се разреши на страните членки да ползват стандартите от националното си право, които намират за по-подходящи. В полемиката беше посочено, че отбраната на кредиторите би трябвало да бъде уравновесена и да регистрира ползите на всички участници.

Председателството и Европейската комисия показаха настояща информация за ограниченията, подхванати за битка против безнаказаността във връзка с закононарушенията, осъществени по отношение на нападателната война на Русия против Украйна. Евроюст разгласи три съществени начинания, свързани с Украйна: взаимния екип за следствие (ЛТ), главната база данни за интернационалните доказателства за закононарушения (CCED) и Международния център за гонене на закононарушението експанзия (ICPА).

В изявлението си министър Атанас Славов показа, че с встъпването в служба преди четири месеца на новото българско държавно управление доста се е нараснал размерът на военната помощ за Украйна. Той заявява ясна поддръжка за основания Международен център за гонене на закононарушението експанзия против Украйна, както и за регистъра на вредите за Украйна в границите на Съвета на Европа.

,,България поддържа и основаването на арбитражен съд за закононарушението експанзия против Украйна, основаващ се на районна поддръжка с ясна легитимност ", съобщи правосъдният министър. Той посочи още, че България прави разбор за промени в наказателното законодателство, с цел да се обезпечи дейно наказателно гонене за закононарушението,,агресия “.

 

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

 

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 23 - 24 октомври 2023 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

По отношение на питателните аспекти на Рамковата инструкция за отпадъците, страната ни поддържа напъните на Комисията в посока основаване на обща методология и условия за унифицирана информация за равнищата на питателните боклуци. Също по този начин уточни, че смята за уместно образование на потребителите и осъществяване на акции за повишение на осведомеността, както и улеснение и разпространение на даряване и преразпределяне на храни, което подсигурява, че непотребната храна, годна за консумация от индивида, се употребява оправдано.

Делегациите на страните членки приветстваха предлагането и потвърдиха уговорката си за понижаване на питателните боклуци, считани за един от най­големите източници на неефективност във действието на агрохранителната верига.

Във връзка със полемиките във връзка с обстановката на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на съветската инвазия в У последна, Република България съобщи, че нововъзникналият спор в Близкия изток може да докара до спомагателен напън. Подчерта, че смята за главно предизвикателство в идващите месеци да бъде непредвидимостта на цените, както на главните индустриални запаси, по този начин и на създадените селскостопански артикули. Подчерта, че чака в най-скоро време Украйна да вкара лицензионния режим във връзка с избраните артикули и смята, че е належащо да се вкара инструмент за изключителна реакция и поддръжка по сходство на изключителната краткотрайна мярка за поддръжка от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР).

Някои министри показаха, че е належащо да се проучат нови механизми и принадлежности за справяне с евентуални широкомащабни бъдещи рецесии в сегашния геополитически подтекст и предвид на неподходящите последствия от изменението на климат. Също по този начин да се търсят способи за повишение на гъвкавостта на Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика, с цел да се подсигурява, че те могат да отговорят дейно на бъдещи провокации.

Правителството утвърди отчета от съвещанието на  Съвет „ Общи въпроси “, извършено на 24 октомври

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “, което се организира на 24 октомври 2023 година в Люксембург. България бе показана от непрекъснатия представител на Република България към Европейски Съюз, господин Румен Александров.

Съветът беше осведомен с последните развития по предлагането на Испания за изменение на Регламента на Съвета, определящ езиците, употребявани в Европейски Съюз.

Съвет „ Общи въпроси “ организира продан на отзиви в границите на Годишния разговор по върховенството на правото, като бяха разисквани частите от годишния отчет на Европейска комисия за 2023 година за Дания, Естония, Ирландия, Германия и Гърция.

Министрите разискаха Демографския инструментариум, показан от Европейска комисия. Редица страни членки, измежду които и България приветстваха публикуваната на 11 октомври т.г. Комуникация по отношение на набор от политически принадлежности, налични за страните членки за ръководство на демографските промени.

Съветът приготви съвещанието на Европейския съвет на 26-27 октомври т.г., като разиска плана на изводи, включващи тематиките: Украйна; Многогодишна финансова рамка 2021-2027; Икономика; Миграция. Министрите организираха и работен обяд, отдаден на бъдещето на Европа.

Одобрена е позицията на страната ни за съвещание на Съвета ЕКОФИН

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в съвещанието на Съвета ЕКОФИН, което ще се организира на 9 ноември 2023 година в Брюксел.

В дневния ред е планувано участниците да продължат полемиките по промяната на рамката за икономическо ръководство в Европейски Съюз, както и да обсъдят икономическите и финансовите последици от експанзията на Русия против Украйна и поуките от Европейския учебен срок 2023 г.

Съветът ще утвърди решения за промените на проектите за възобновяване и резистентност на Австрия, Дания, Литва и Швеция и ще одобри изводи по отношение на статистиката на Европейски Съюз.

По време на срещата ще бъдат показани отчетът на Европейския фискален ръб за 2023 година и Годишният отчет на Европейската счете палата за осъществяването на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2022 г.

Одобрена е позицията на Република България за съвещанието на ЕКОФИН, формат Бюджет

Министерският съвет утвърди позицията на страната ни за съвещанието на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси, формат Бюджет (ЕКОФИН/Бюджет), което ще се организира на 10 ноември 2023 година в Брюксел, Белгия.

По време на срещата министрите ще приготвят позицията на Съвета за договарянията по проектобюджета на Европейски Съюз за 2024 година във връзка със съвещанието на Помирителния комитет с Европейския парламент (ЕП), което ще се организира същия ден. Съветът на Европейски Съюз и Екологичен потенциал ще договарят за реализиране на взаимно съглашение по общия бюджет за идната финансова година.

България ще спомага интензивно за постигането на съглашение по проектобюджета на Европейски Съюз за 2024 година, неговото навременно приемане и обезпечаване на нужните финансови средства за осъществяване на политиките и стратегиите. Европейски Съюз има потребност от постоянен и реален бюджет, който да активизира вложения за извънредно комплицирания набор от провокациите от последните три години, пред които е изправен Съюзът - последствията от пандемията от корона вирус, високата инфлация, трагичните естествени бедствия, миграцията, нарасналите цени на силата. Необходимо е да се подкрепи устойчивото възобновяване след пандемията, да се подтиква икономическото развиване, както и да се обезпечи задоволителен потенциал за справяне с непредвидени условия.

МТС и Министерство на регионалното развитие подхващат незабавни дейности за завършването на Оценка на въздействието върху околната среда по плана

,,FAST Danube “

 

Министърът на превоза и известията и министърът на районното развиване и благоустройството подхващат незабавни ограничения за привършване на активността за Оценка на въздействието върху околната среда по план " FAST Danube “ и за подготовка на капиталовото желание за осъществяване на дейностите по плана.

Проект „ FAST Danube “ се финансира от Механизма за свързване на Европа 2014-2020. Бенефициенти по плана са Речна администрация за Долен Дунав - Галац (AFDJ), Румъния и Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на р. Дунав " (ИАППД), България.

Основната цел на плана е да се подобрят изискванията за мореплаване и да се увеличи сигурността на трафика в общия сектор на Дунав сред България и Румъния, като се усили броят на дните в годината, в които реката е плавателна, от 280 до 340. Очаква се това да докара до увеличение на трафика на транспортираните артикули с 20%.

С решението се разпорежда също оказването на поддръжка на Министерството на превоза и известията и ИА „ Проучване и поддържане на р. Дунав " при подготовката от българска страна на плана за осъществяване на инженерните ограничения за възстановяване на корабоплаването по р. Дунав. Същият се възнамерява да бъде подаден за финансиране по Механизма за свързване на Европа 2021-2027 година, като крайният период за кандидатстване е 31.01.2024 г.

Приета е позицията на България за присъединяване в неофициална среща на министрите от Европейски Съюз с сектор жилищна политика и градско развиване

Министерският съвет одобри позицията на България за неофициалната среща на министрите от Европейския съюз с сектор жилищна политика и градско развиване, която ще се организира на 13-14 ноември 2023 година в гр. Хихон, Испания. Тя ще включва две работни сесии, отдадени на жилищната политика и на развиването на градската среда.

България ще поддържа показания от Испанското председателство на Европейски Съюз план на „ Декларация от Хихон " под надпис „ Жилище за всички в устойчива, здравословна и приобщаваща среда ". В плана са залегнали упоритостите на Съюза за обезпечаване на достъп до почтени и подобаващи жилища и задоволителен жилищен фонд на налични цени, като в същото време се предизвиква основаването на по­устойчива, здравословна и приобщаваща градска среда. Страната ни поддържа стъпките за битка с непрекъснато увеличаващите се разноски на семействата, свързани с придобиването и потреблението на жилище в Европейски Съюз.

В рамките на втората работна сесия министрите ще обсъдят план на съглашение по въпроси от Градския дневен ред на Европейския съюз. Той удостоверява актуалността на предпочитаните тематики:,,Зелени градове ",,,Устойчив туризъм ",,,Храна " и „ Градове на равенството ". Предложено е към тях да се прибавят две нови предпочитани тематики -,,Чувствителни към водата градове " и „ Местни проекти за декарбонизация на жилищното строителство, отопление и изстудяване ".

Одобрени са спомагателни разноски по бюджетите на Министерство на вътрешните работи и МО

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджетите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на защитата (МО) за 2023 г.

С плана на Постановление се утвърждават спомагателни разноски общо в размер на 31 950 000 лева за финансово застраховане на дейностите на Министерство на вътрешните работи и МО в изискванията на засилен миграционен напън.

С друго разпореждане по бюджетите на двете ведомства се утвърждават спомагателни разноски общо в размер до 28 050 000 лева още веднъж по отношение на финансовото застраховане на дейностите на Министерство на вътрешните работи и МО в изискванията на засилен миграционен напън.

Одобрени са спомагателни прехвърляния от запаса за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния от запаса по член 1, алинея 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година за непредвидени и/или неотложни разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия.

С Постановлението се утвърждават 65 832 314 лв. за осъществяване на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения и за възобновяване на инфраструктурни обекти.

Правителството утвърди позицията на България за присъединяване в постоянния Съвет,,Общи въпроси “

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “ (СОВ), което ще се организира на 15 ноември 2023 r. в Брюксел, Белгия.

Министрите ще проведат полемика по предлагането за Регламент на Съвета по отношение на избирането на членове на Екологичен потенциал посредством всеобщи директни избори. Европейската комисия ще показа работната си стратегия за 2024 година и ще бъде извършен продан на мн
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР