Историк, политик, начетен смел мъж, на 41-на години Теодор Рузвелт

...
Историк, политик, начетен смел мъж, на 41-на години Теодор Рузвелт
Коментари Харесай

Прави това, което можеш, с това, което имаш, там, където се намираш ~ Теодор РУЗВЕЛТ

Историк, политик, грамотен самоуверен мъж, на 41-на години Теодор Рузвелт става най-младият президент на Съединени американски щати. Това се случва след покушението на предшественика му Уилям МакКинли през септември 1901 година При неговото ръководство Съединени американски щати изживяват едни от най-динамичните промени в своята история – Рузвелт къса с обичайния американски изолационизъм и слага начало на дипломатическите контакти със страните от Азия, Европа и Карибския басейн. Той залага на морално управление, мобилизиращо публичното мнение и трансформира федералното държавно управление в бранител на публичните ползи и съдия в спора на икономическите групи. През 1906 година Рузвелт е почетен с Нобелова премия за мир за дейното си ходатайство и присъединяване в мирния контракт, поставил край на Руско-японска война и влиза в историята като първият американец, лауреат на Нобелова премия.

 Theodore Roosevelt (1858 ~ 1919) by John Singer Sargent, 1903

" Да се притечем на помощ на един заслужен за внимание и почитание народ какъвто е българският. Един миролюбив народ който през вековете е устоял на мохамеданските талази, през днешния ден е обезлюден от усилните си битки. Това е България. Европа бе избавена за повторно от този дребен народ. Борбата беше сполучлива, само че нанесе ужасни жертви. Да помогнем на този народ, който се бори против общият зложелател на християнската цивилизация, жертвайки се с цел да задържи мохамеданските орди в Мала Азия. ”
Изказване на Теодор Рузвелт, оповестено в „ New York American ”, януари 1914 година

***

Ако би трябвало да предпочитам между мира и справедливостта, аз предпочитам справедливостта.

Никога не греши само този, който нищо не прави.

Винаги съм бил последовател на африканската поговорка: " Говори меко и хвани голяма тояга в ръцете си – ще стигнеш надалеч. "  

Нещата, които ще унищожат Америка са благополучие непременно, мир непременно, сигурност вместо дълг на първо място, любов към спокойния живот и теорията за бързо замогване в живота.

Мога да управлявам Съединените щати и да напътсвам щерка си Алис, само че не мога да върша и едното и другото по едно и също време.

Най-голям триумф има този политик, който приказва това, което мисли, само че по-често и по-силно от останалите.

Хората питат каква е разликата между лидера и началника – лидерът води, а началникът тика.

Човек без никакво обучение може единствено да почисти някой товарен вагон, до момента в който университетският ученик може да открадне целия релсов път.

Само едно нещо е по-лошо от каменното сърце – и това е мекият мозък.

Аз съм част от всичко, което съм прочел.

Дръж очите си вперени в звездите, а краката си – стъпили на земята.

Ако вярвате, че можете, вие сте минали половината път.

В персоналния живот малко хора са толкоз неприятни, колкото индивидът, който се хвали гръмко; и в случай че той не е в положение да подкрепи думите си с каузи, ситуацията му е почтено за пренебрежение.

В най-лошия случай в случай че човек не успее, ще се провали, само че ще се провали, до момента в който се стремял към нещо огромно, тъй че мястото му в никакъв случай няма да е измежду тези студени и плахи души, които не познават нито победата, нито поражението.

В нашата история все още не е имало човек, който да е водил разточителен живот и неговото име да си е коствало да се запомни.

Най-голямата щета от огромното богатство е тази, която ние, хората със междинни благоприятни условия, сами си предизвикваме, позволявайки такива пороци като завистта и ненавистта да навлязат надълбоко в нашите души.

Големите мисли говорят единствено на мислещия ум, огромните каузи приказват на цялото човечество.

Далече по-добре е да се решиш на огромни неща, да спечелиш славни триумфи, въпреки и белязани със знака на неуспеха, в сравнение с да се наредиш измежду тези небогати души, които нито се любуват изключително, нито страдат изключително, тъй като живеят в някакъв сив полуздрач, който не познава нито победи, нито провали.

Девет десети от разсъдливостта, е да бъдеш разумен в точния момент.

Единственото значимо във формулата на успеха, е да знаем по какъв начин да се разбираме с хората.

Момчето, което се кани да стане голям мъж, би трябвало да се реши освен да преодолее хиляди спънки, само че и да завоюва, макар хиляди провали.

Уважение заслужава индивидът, който фактически излиза на арената, чието лице е белязано от прахуляк, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и още веднъж и още веднъж не улучва задачата, тъй като няма усилие без неточности и недостатъци; който знае какво е да си безвъзмезден и се посвещава на идея, която си заслужава; който в най-хубавия случай доближава високите достижения на триумфа, а в най-лошия случай, в случай че не успее, а доста му се желае, знае, че мястото му в никакъв случай няма да бъде измежду боязливите и студени душици, които не познават нито победата, нито поражението.
(От тирада в Сорбоната, Париж, 23 април 1910 г.)

Не можем да избегнем срещата с големите проблеми. Всичко, което можем да решим за себе си е, дали да ги посрещнем добре или зле.

Никой не се интересува колко знаеш, до момента в който не разбере какъв брой те е грижа.

Ред без свобода и независимост без ред са еднообразно разрушителни.

Тежко е да се провалиш, само че по-лошо е в никакъв случай да не опиташ да успееш.

Снимки: The Spruce, Player FM

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР