Историите и журналистическите разкрития и репортажи за телефонни измами може

...
Историите и журналистическите разкрития и репортажи за телефонни измами може
Коментари Харесай

Българските банди разчистват сметки през администрацията

Историите и журналистическите разкрития и репортажи за телефонни измами може да вълнуват българите, само че през предходната година общата оценка на тази част от активността на проведената престъпност е " едвам " 8.4 млн. лева Оценката на размера на вредите от незаконната търговия с горива е 600-700 млн. лева или близо 90 пъти повече.

Измамите с еврофондове евентуално доближават 300 млн. лева годишно, от опиати вредите са до 450 млн. лева

Но безспорен и неосъществим първенец остава секторът на секс услугите - общата оценка на вътрешния и външния пазар през 2018 година е била впечатляващите 1 трилион и 250 млн. лв. (над 600 млн. евро)

Това показва отчетът на Центъра за проучване на демокрацията за оценка заканите от проведена престъпност в България през 2018 година Той бе публикуван в сряда след конференция по тази тематика в края на октомври и съставлява третата оценка на центъра на проведената престъпност в България. Този път са обхванати положението и динамичността на 10 незаконни пазара и за първи път са включени измамите със средства на Европейски Съюз и противозаконния дърводобив.

 Обща оценка на сивата и престъпната стопанска система, както и на обособените браншове.
© csd.bg

Обща оценка на сивата и престъпната стопанска система, както и на обособените браншове.

Българските престъпни мрежи се бяха насочили към еврофондовете още преди България да влезе в Европейски Съюз, като крадята от предприсъединителни средства. Сега от ЦИД регистрират " характерна еволюция и бърза акомодация (...) към новите благоприятни условия ".

Част от тази еволюция е намирането на " корупционни принадлежности за премахване на конкуренцията, които употребява в обществената администрация ".

Насилието, познато изключително през 90-те години и началото на ХХI век, към този момент не е преобладаващото средство. " През последните години все по-голяма част от финансовите вреди от незаконна активност са резултат от интензивността на така наречен " бели якички " и все по-малко на класическите престъпни структури. "

 Българските банди разчистват сметки през администрацията
© csd.bg

 Българските банди разчистват сметки през администрацията
© csd.bg

В текста има и данни като:

- хипотетичният брой минали през страната мигранти доста надвишава публично записаните и евентуално е съвсем 180 000 души за интервала 2013-2018 година

- от каналджийство през предходната година не са изкарани доста пари (вероятно към 5 млн. лв), изключително спрямо 2015 година, когато вълната мигранти през Балканите е донесла на този бранш 385 млн. лева

- 12% от всички офанзиви към облачните услуги на Microsoft в световен мащаб идват от български IP адреси, а близо 2% от международния размер на спам са изпратени от сървъри в България (по данни за първата половина на 2019 г.)

- макар хипотетичните големи вреди от незаконния пазар на горива, залавянията на незаконно гориво от правоохранителните органи за 2018 година са 365 тона, което е едвам 0.1% от най-ниската оценка (300 млн. лв) на незаконния пазар

- над една трета (35.5%) от бизнеса в България счита, че е належащо импровизирано заплащане, с цел да се подсигурява достъп до европейско финансиране.

 Българските банди разчистват сметки през администрацията
© csd.bg

Авторите на отчета споделят, че са записали продължаващ спад в приходите за престъпните структури в няколко пазара (незаконните тютюневи произведения, проведените Данък добавена стойност измами, противозаконния дърводобив, каналджийството и кражбите на коли). В други огромни незаконни пазари се следи опазване на приходите (организираният пазар на секс услуги както в страната, по този начин и отвън нея, пазарът на горива, пазарът на опиати и телефонните измами).

При това точно секторите, където има опазване и растеж на приходите мъчно се разграничават престъпните от легалните действия. " Използването на легален бизнес, посредством който се прикриват незаконни действия, се следи да вземем за пример при пазара на незаконни горива, пазара на проведените Данък добавена стойност измами, незаконния дърводобив и даже при износа на секс услуги. "

 Българските банди разчистват сметки през администрацията
© csd.bg

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Оценка на проведена престъпност в България 2019
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР