Истории за пътешествия, политика, аромати, убийства и издирване… Истории за

...
Истории за пътешествия, политика, аромати, убийства и издирване… Истории за
Коментари Харесай

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за юни 2019 г.

Истории за пътешествия, политика, аромати, убийства и издирване… Истории за историята в най-чистия ѝ тип. Истории от и за Европа, от премиерския кабинет и за президентската власт. Така най-общо може да се опише класацията на 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за юни 2019 г.

На върха и този месец остават политическите записки за някогашния български министър председател Иван Костов „ Свидетелства за прехода 1989–1999 година “. Място в подреждането на десетте топ издания за юни намира и сензацията „ Вова, Володя, Владимир Путин “ на полската журналистка Кристина Курчаб-Радлих.

Тук са още сбирката на Тери Пратчет „ Клавиатурна неточност “ и ароматното премеждие „ Малкият парфюмериен магазин покрай Шанз-Елизе “ на Ребека Рейзин. Сред най-търсените заглавия още веднъж е и пътеводителят „ 101 отбивки с деца “ на Иван Михалев и Елина Цанкова. Приятно четене!


10. „ Сребърният път “
Стина Джаксън

 10-те най-продавани книги на издателство

Преди три години Леле оставя щерка си Лина на една спирка на Сребърния път, виещ се измежду безкрайни гори и дребни изолирани селища в Северна Швеция. Когато рейсът идва петнайсетина минути по-късно, нея към този момент я няма. Мащабното търсене не дава резултат. Лина като че ли се изпарява във въздуха. С нея си отива и животът на Леле.

Сега той употребява лятната почивка, с цел да кара неуморно по Сребърния път през белите нощи. Влиза във всяка отбивка, ревизира всяка изоставена колиба, всяко сечище, промъква се скрито в непознати парцели и ревизира мазетата им… на всички места, още веднъж и още веднъж. Няма да се спре, до момента в който не открие своето момиче. Няма да се спре в никакъв случай.

Междувременно седемнайсетгодишната Мея се нанася в близко градче по Сребърния път. Това е следващата спирка на майка ѝ в търсенето на толерантен мъж, който да се грижи за нея и щерка ѝ. Тук Мея ще открие дом и любов. А след това ще заплати жестока цена за това.

Пътищата на Леле и Мея ще се пресекат и една мрачна загадка ще бъде разкрита. Но не всичко изгубено може да бъде открито.

9. „ 101 отбивки с деца “
Иван Михалев и Елина Цанкова

 10-те най-продавани книги на издателство

След феноменалния триумф на поредицата „ 101 отбивки “ и едноименния блог пътешествениците Иван Михалев и Елина Цанкова приветстваха с добре пристигнал на борда още един приключенец – сина им Александър. Оттогава тримата обикалят страната дружно в търсене на тези красиви дестинации, подобаващи за фамилни бягства от града и ваканции с деца.

Книгата, която държите в ръцете си, е подборка на най-хубавите места за фамилни пътешествия и почивки в България. Това не е просто следващият справочник, а книга ентусиазъм за родители, които желаят да споделят насладата от пътуването с децата си.

„ Искаме всички да осъзнаят, че пътуването с деца е положително освен за тях, положително е за цялото семейство и не е изключително мъчно “ , споделят Иван и Елина. Защото България е цялостна с очарователни места, които ще отключат любознанието на вашето дете и ще ви подарят безчет щастливи мигове, за които с наслада ще си спомняте, когато децата ви пораснат и поемат сами по необятния свят.

Освен 101 непознати места, любопитни обстоятелства за тях, точни упътвания и друга потребна информация в книгата ще откриете и бонус – 12 български фестивала, подобаващи за деца. От кукерски танци и улични карнавали до Парад на хвърчилата и „ лютеницотерапия “ – вижте кои са най-вълнуващите празници навън, подредени по дати през годината.

8. „ 52 екопътеки за всеки “
Ели Иванова

 10-те най-продавани книги на издателство

Ако сте фенове на дейната отмора, обичате да сте измежду природата и да откривате нови, непознати места, тази книга е за вас.

Създателят на блога „ Друми в думи “ Ели Иванова разказва 52 екопътеки в България, които оферират чудесна опция за еднодневна екскурзия измежду природата, за красиви панорамни гледки, среща с културно-историческото завещание на страната ни, мистични антични руини и мегалити, водопади, прохладни горски кътчета и реки.

Екопътеките са с друга дължина и компликация – има както напълно леки и къси, по този начин и по-дълги, изискващи повече подготовка, които се изминават за няколко часа.

Книгата стартира с направления в магичните Родопи, продължава с екопътеки в Сакар и мистичната Странджа, величествените Рила и Пирин, гордата Стара планина, минава небрежно през още няколко планини и приключва с два маршрута в Дунавската низина.

7. „ Клавиатурна неточност “
Тери Пратчет

За книжарниците, драконите, писмата от почитателите, сандвичите, инструментите на занаята и гнева към кола маската. За образователните дни, разранените колене, първата работа, тамяна, роботите християни и обичаните книги, без да загатваме орангутана.

За заболяването на Алцхаймер, акциите, несъгласията и правото на заслужен свършек. И най-много за опитите да направиш доста неща малко по-добри – дали на бялата страница, или в живота извън, на улицата.

Неиздаваният до момента алманах с есета на Тери Пратчет наблюдава цялата му писателска кариера, от първия фенфикшън до основаването на обичаната поредност на генерации за Света на Диска. В него ще се срещнете както с обичани герои като Смърт, вуйна Ог и жителите на Невидимия университет, по този начин и с непознати като баба Пратчет – а също и с някои доста особени размишления за любовния живот на Гандалф.

С неуморно възприятие за комизъм Тери Пратчет – фен на шапки, книги и орангутани – приказва за призванието си на публицист и за идеите, построили го като човек.

6. „ Убийството на прислужницата “
П. Д. Джеймс

 10-те най-продавани книги на издателство

Прозорецът беше отворен и възглавницата на леглото беше подгизнала от дъжда. Косата на Сали беше разпиляна върху възглавницата като мрежа от злато. Очите ѝ бяха затворени, само че тя не спеше. От стиснатия ъгъл на устата тръгваше пресъхнала струйка кръв като черна резка. От двете страни на врата ѝ имаше охлузване там, където ръцете на килъра я бяха задушили до гибел.

Самоуверена и красива, младата прислужница Сали Джъп бързо научава, че домогванията до „ Горния етаж “ не са за хора като нея. Момичето е удушено в леглото си, а вратата е крепко залостена от вътрешната страна. Хладнокръвен и брилянтен, контрольор Адам Далглиш от Скотланд Ярд поема сложната задача да разкрие килъра ѝ в дом, цялостен със обвинени. Повечето от които имат доста положителни аргументи да ѝ желаят злото.

Дебютният разказ на П. Д. Джеймс „ Убийството на прислужницата “ сервира гениално заплетена тайнственост, която незабавно я изстрелва на върха на майсторите на съспенса!

5. „ Малкият парфюмериен магазин покрай Шанз-Елизе “
Ребека Рейзин

 10-те най-продавани книги на издателство

Дел владее умеене, близо до магията – да основава вълшебни нови аромати, да улавя сладостта на света и на страстите в нови докосващи ухания. И за разлика от доста други парфюмеристи по света, тя е съвсем самоука, тъй като този поминък ѝ е предаден от нейната баба като скъпо фамилно завещание.

Сега обаче баба ѝ към този момент я няма, сестра ѝ е поела по друг път, а фантазията им за общ парфюмериен бизнес в Ню Йорк към този момент не е настояща. Затова Дел напуща родното си градче и се насочва на най-голямото премеждие на живота си – елитна конкуренция, проведена от  Leclére Parfumerie , обгърната в тайнственост свръхскъпа марка парфюми с единствен неповторим магазин наоколо до „ Шанз-Елизе ” в града на любовта Париж.

Конкуренцията обаче е жестока и другите парфюмеристи са подготвени на всичко, с цел да завоюват. А притежателят на  Leclére Parfumerie  се оказва прелъстителен и тъмен мъж с доста секрети. И до момента в който наивната Дел се бори с увлечението си по него, всичките ѝ фантазии и проекти са на път да рухнат.

Ароматът на любовта не може да бъде уловен, споделят всички парфюмеристи. Но Дел знае от баба си, че в случай че сърцето ѝ изрече „ Обичам те “ на най-малко три езика, няма нищо невъзможно…

4. „ Вова, Володя, Владимир “
Кристин Курчаб-Редлих

 10-те най-продавани книги на издателство

Едва ли има човек на планетата, обгърнат в толкоз тайнственост, колкото президента на Руската федерация Владимир Путин. Сега обаче полската журналистка Кристина Курчаб-Редлих повдига завесата на тайните.

Тя живее в Русия в интервала 1990–2004 година, директен очевидец е на ерата Елцин и на възхода на Путин, както и на свързаната с него война в Чечения. Наричана „ полската Политковская ”, Курчаб-Редлих е притежател на голям брой журналистически награди за публикациите, книгите и документалните си филми. Номинирана е за Нобелова премия за мир през 2005 г.

В тази невиждана по мащаб и изчерпателност биография ще прочетете смайващи и подкрепени с документи и свидетелства детайлности за:

  • загадките към детските години на дребния Вова и какво прави Путин, с цел да ги прикрие;
  • работата му за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и какви задания има в Източна Германия към рухването на Берлинската стена;
  • присъединяване му в ръководството на Санкт Петербург, обвързвано с невиждани по мащаб корупция и контрабанда;
  • влизането му в полезрението на Елцин и издигането му до шеф на ФСБ;
  • кой носи отговорност за атентатите в жилищни блокове, които дават опция на Путин да се изяви като безсърдечен водач във войната в Чечения;
  • какво се случва към потъването на подводницата „ Курск ”;
  • терористичните офанзиви над спектакъл „ Дубровка “ в Москва и над учебното заведение в Беслан, както и бруталните „ избавителни ” действия;
  • връзките сред съветските секрети служби и „ Ал Кайда ”;
  • войните с Грузия, Украйна, окупацията на Крим;
  • смазването на опозицията и митингите против властта в Русия;
  • процеса против „ Пуси Райът ” и потреблението на съветската православна черква като политически инструмент;
  • подкупването на принца на Монако Албер II, с цел да се обезпечи семейството на олимпиадата през 2014 г.;
  • триумфа на Путин в омайването на редица западни водачи – Джордж У. Буш, Жак Ширак, Силвио Берлускони, Герхард Шрьодер и др.;
  • убийствата на Саша Литвиненко, Борис Берзовски, Анна Политковская, Борис Немцов и други

3. „ Погубената България “
Вили Лилков и Христо Христов

 10-те най-продавани книги на издателство

„ Погубената България “ е самобитно продължение на нашето проучване „ Бивши хора “, отдадено на ориста на стопанския, политическия, военния и интелектуалния хайлайф на България след 9 септември 1944 година Огромният интерес към него и обиколките, които предприехме с книгата в страната, ни въодушевиха и задължиха да продължим.

Да изследваме непроучени досега архиви на репресивния уред на Българска комунистическа партия, да надникнем в районните държавни архиви, да се срещаме с наследници на някогашни хора, да откриваме мемоари за тях и да събираме свидетелства.

Убедени сме, че е извънредно значимо да се запази паметта за тези, които понесоха ударите на комунистическия режим. Дължим им го! Възкресяването на тази памет ни дава поучения и мостри на държание на персони в моменти на тествания, когато те са отстоявали всемирен полезности в мрака на комунистическата страна концлагер, задушавала свободата за близо половин век.

2. „ Кратка история на Европа “
Саймън Дженкинс

 10-те най-продавани книги на издателство

Малцина биха повярвали, че е допустимо вековната история на Европа да бъде разказана в един къс том. Но Саймън Дженкинс се оправя ослепително с това предизвикателство със своята осведоменост и умеене да отсява най-важното от безбройните вероятни истории за описване.

От Древна Гърция и могъщата Римска империя, през Тъмните епохи, Ренесанса и епохата на революциите, та до Просвещението и повратния за континента XX век, почнал с ужасите на двете международни войни, само че траял с невиждан интервал на мир и последователно обединяване в невъобразим до момента съюз – историята на актуалните европейски страни е комплицирана, спорна и постоянно изпълнена с принуждение, само че в това опълчване се построяват и основите на цялата модерна западна цивилизация.

В последователен и явен ред, плътно, само че изчерпателно са проследени главните събития в европейската политическа, икономическа, военна и културна история, изследвани са главните интервали, огромните империи, конфликтите, които трансформират границите и предначертават бъдещето за епохи напред. Същевременно детайлно са  описани хората, които основават историята – като Юлий Цезар, Карл Велики, Жана д’Арк, Наполеон Бонапарт и Уинстън Чърчил, а също и създателите на мисълта и изкуството като Аристотел, Леонардо да Винчи, Уилям Шекспир и други.

1. „ Свидетелства за прехода 1989–1999 година “
Иван Костов

 10-те най-продавани книги на издателство

Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на модерна България Иван Костов – самото това прави тази книга извънредно значим исторически документ, който сигурно ще възбуди (или възобнови) публичния спор към личността на огромния политик.

Само че в центъра на неговите записки стои не той самият, а страната ни – битката за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И таман тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна битка е това, което към момента не е задоволително (и задоволително честно) осветлено за българското национално схващане. А персоналното удостоверение на Иван Костов е от неоценима значимост за това осветляване.

Началото на напъните – в една лично банкрутирала към началото на 1990 година страна, различията вътре в Съюз на демократичните сили (на „ перестройчици “, реставратори носталгици и истински реформатори), непрекъснатата опозиция на някогашните комунисти: всичко това – съсредоточено в лица и събития, които помним, само че за които към момента мъчно се ориентираме – е изложено с невероятна искреност, непреборима аргументираност (и от време на време безпощадна сдържаност и самокритичност) от огромния общественик.

След това – интервалът на Виденовата рецесия и към този момент персоналното водачество в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – сложните промени, трагичните събития към войната в Югославия, решителният отвод да дадем небето си на Русия, обезпечаването на бъдещето ни в Европейски Съюз и НАТО. Всичко това е разказано от създателя на тези записки без самовъзвеличаване, само че и без да са оставени без отговор нито една клевета и клюка, които и до през днешния ден следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката следа в най-новата ни история.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР