Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да

...
Историческото помирение, върху което е изградена единна Европа, трябва да
Коментари Харесай

Радев: Историческото помирение на Балканите трябва да се реализира в името на общото европейско бъдеще на нашия регион

Историческото помиряване, върху което е построена единна Европа, би трябвало да откри своето място и на Балканите. Отстояването на европейската вероятност в района изисква храброст, конструктивност, загърбване на езика на омразата, определяне на трайно добросъседство и ценене на правата на националните малцинства. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Република Сърбия Александър Вучич в Белград.

Държавният глава Румен Радев е на двудневно публично посещаване в Република Сърбия по покана на своя сътрудник Александър Вучич.

Европейската интеграция на Сърбия, двустранното съдействие и повишението на стандарта на живот на българското национално малцинство в страната бяха водещите тематики на срещата на двамата президенти.

" Днес в връзките сред България и Сърбия позитивните процеси преобладават и сме решени тази наклонност да стане необратима. Езикът на омразата и разединението на Балканите би трябвало да останат в предишното, а на тяхно място да дойдат помиряването и сътрудничеството”, съобщи българският държавен глава. Той дефинира построяването на добросъседски връзки в района като исторически късмет, който ще подсигурява европейската интеграция на Балканите и ще покаже, че уроците от предишното са научени.

Румен Радев изрази готовността на страната ни да продължи да оказва поддръжка на Сърбия за реализиране на участие в Европейски Съюз. " Европейската вероятност на Сърбия беше водеща тематика на нашата среща и отсега нататък Сърбия може да разчита на нашата поддръжка - да работим дружно за вероятността на Балканите в Европейския съюз. Само по този начин можем да имаме същинска непоклатимост и просперитет”, обърна се президентът към Александър Вучич. По думите на българския президент времевата рамка за присъединение на Сърбия към Европейски Съюз, заложена от Европейската комисия до 2025 година, е амбициозна, само че постижима цел, която изисква солидна готовност и воля за промени в региона на политическия, икономическия и публичния живот на страната.

Двамата президенти показаха удовлетворението си от растежа в стокообмена сред двете страни, който надвишава 1 милиарда евро годишно, и от увеличаващия се продан в областта на туризма.

На взаимната конференция на двамата президенти беше очебийно и смисъла на общите инфраструктурни планове, които свързват България и Сърбия - завършването на автомагистралата сред Белград и София, електрификацията на железопътната линия Ниш-Димитровград-София, построяването на газов интерконектор. " Когато приказваме за съгласуваност, би трябвало да прилагаме изчерпателен подход”, съобщи президентът Румен Радев и прикани за по-активна работа в областта на речния туризъм и търговия и активизиране на работата по взаимните планове за трансгранично съдействие.

Румен Радев дефинира включването на Сърбия в общото въздушно пространство на Европа като основен общ приоритет. " Официална покана към Сърбия да се причисли към Функционалния блок въздушно пространство беше отправена от България и Румъния - значима цел, която е в синхрон със стратегическите ползи на нашите страни от позиция на сигурността и успеваемостта на въздушния превоз и интеграцията на Република Сърбия в ЕС”, съобщи българският президент. Румен Радев прикани и за основаването на нов гранично-контролен пропускателен пункт на границата сред България и Сърбия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР