Историческото име на върха, на който се намира Паметникът на

...
Историческото име на върха, на който се намира Паметникът на
Коментари Харесай

Проф. Петко Петков: Връх Шипка трябва да възстанови историческото си име Свети Никола

Историческото име на върха, на който се намира Паметникът на свободата , е Свети Никола, само че през 1977 година е преименуван на Шипка .

Това съобщи пред „ Българска телеграфна агенция “ проф. доктор Петко Петков , историк и учител във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “. По думите му през последните близо 20 години са проведени доста подписки за възобновяване на историческото име на върха. 

Неизвестен за множеството хора факт е, че към километър от върха, на който е паметникът, се намира различен връх, чието историческо име е Шипка , само че никой към този момент не го назовава по този начин и той просто се пропуща. 

Д-р Петков напомня, че връх Свети Никола е преименуван два пъти от едни и същи управляващи. Първият път е още през 1951 година, когато по строго идеологически съображения е наименуван в ръх Столетов . 16 години по-късно му е обещано името Шипка, като съгласно него това е направено без допитване и диалози с историци

По думите му няколко пъти Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места към президентската институция се е събирала, с цел да дискутира проблема, само че отговорите били уклончиви. Д-р Петков прикани да се събере кураж, воля и отговорност , с цел да може тази стъпка да бъде направена.  

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР