Историческо изкачване на Черни връ. За първи път човек с

...
Историческо изкачване на Черни връ. За първи път човек с
Коментари Харесай

Българин с увреждане покори Черни връх в инвалидна количка на ток

Историческо нанагорнище на Черни връ. За първи път човек с увреждания изкачи най-високия връх на Витоша в инвалидна количка.

Осъществяването на фантазията е с помощта на българско откритие, предава БТВ.

Ивайло Колев и екипът му са изобретателите на първата електрическа инвалидна количка у нас, която може да се движи по всевъзможни терени. От тиня и пясък до камък и трошляк. Той няма обучение по механотехника.

„ Запознахме се с хора с увреждания, които упражняват баскетбол. Това беше стартът на нашия план, видяхме изключителният им хъс и взехме решение, че би трябвало да създадем нещо, да им помогнем”, изясни Ивайло Колев.

Животът на Владимир Гюров се трансформира фрапантно преди 18 години. Но той не се отхвърля да спортува. Тренира баскетбол, тенис на корт, колоездене и кара ски. Днес към този момент е с още един връх по-високо от всички, които се отхвърлят в подножието.

„ Достатъчно интензивно си пребивавам живота. И самият факт, че съм тук и в този момент с това забавно оборудване. Мисля, че са малко и здравите прави хора, които са се качвали на Черни връх”, споделя Владимир.

Българското откритие и образецът на Владимир отварят път и на други хора с увреждания да осъществят фантазията са за върхове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР