Историческият тунел Железница на магистрала Струма, който е готов от

...
Историческият тунел Железница на магистрала Струма, който е готов от
Коментари Харесай

Най-накрая: Отварят тунел Железница в средата на февруари 2024 година

Историческият тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ", който е подготвен от към две години, само че не може да се минава през него поради укрепването на свлачища, ще бъде пуснат в придвижване на 12 февруари. Това сподели министърът на районното развиване Андрей Цеков.
Строителството на най-дългия шосеен тунел у нас стартира през 2019 г. и завърши през 2022 година
По време на градежа през 2020 година, по времето на ГЕРБ, се появи проблем със свлачища преди и след оборудването. Повече от две години той не се решаваше. Това направи служебният районен министър арх. Иван Шишков, който разгласи поръчка за укрепването им и избра през януари 2023 година реализатори - два консорциума, отпред с " ГБС Инфроструктурно развиване " и " Грома Холд ".  За задачата от бюджета бяха отпуснати 91 млн. лева с Данък добавена стойност.
Крайният период за укрепването на свлачищата беше до края на 2023 година. Шишков даже обещаваше през август предходната година да бъде пуснато едното платно, с цел да се облекчи трафика. Междувременно властта се смени и наследникът му на поста Андрей Цеков разгласи, че поради сигурността на жителите и с цел да работят компаниите умерено тунелът ще бъде пуснат в края на годината.
Сега обаче се оказва, че по време на работата са се появили непредвидени условия и срокът е продължен до 12 февруари. ГБС са завършили осъществяването по укрепването на своята част и имат публикуван акт 15, а обединяването, отпред с " Грома Холд ", е изпълнило дейностите си на 98%, разясниха от строителните компании. Тунел " Железница " е основна част от автомагистрала " Струма ", която трябваше да е подготвена още за Олимпиадата в Гърция през 2004 година, съгласно ръководещите преди над 20 години.
Днес към момента няма изясненост от кое място тъкмо ще мине трасето на автомагистралата през Кресненското дефиле. Както се изрази министър Цеков даже след отварянето на тунел " Железница " тапата при Симитли ще остане.
Въпреки това районният министър е оптимист, че скоро може да стартира градежът на последния сектор на автомагистралата през дефилето. В четвъртък пред депутатите от парламентарната комисия по районна политика Цеков сподели, че в петък ще бъдат изпратени отговори на получения в края на месец декември 2023 година от Европейската комисия въпросник по плана. Министърът се надява България да получи зелена светлина от Брюксел след осъществяване на техническа среща по плана.
Има мнение от Министерството на околната среда и водите, че капиталовото решение напълно да бъде изнесено придвижването отвън дефилето е възможно за реализация, сподели Андрей Цеков. До края на януари ще бъдат импортирани документи за преценка на нуждата от нова Оценка на въздействието върху околната среда, след което - през април, ще може да стартират дейности по планиране, добави той.
Двата контракта за изграждането на едно източното платно отвън дефилето за 1.2 милиарда лв. бяха подписани през май 2023 г. Този път, който не е с магистрални габарити и би трябвало да обслужва направлението Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата " - София, ще се строи от две обединявания, отпред с ГБС и " Грома Холд ".
" Предстои възлагане на социална поръчка за разработване на вид и за второ платно отвън дефилето ", заяви Андрей Цеков.
Той се надява до края на 2029 година пътят от гръцката граница през Благоевград и София до Видин да бъде обвързван с автомагистрала и скоростен път.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР