Историческият музей в Шумен показва тайните на Черно море в

...
Историческият музей в Шумен показва тайните на Черно море в
Коментари Харесай

Шуменският музей показва потънали кораби

Историческият музей в Шумен демонстрира тайните на Черно море в нова атрактивна галерия. Посетителите ще видят резултатите от морски археологически изследвания на потънали кораби и селища в българските води на Черноморието.

Показани са предмети от бита в Античността и Средновековието, а триизмерни макети на потънали кораби пресъздават плавателните съдове във типа, в който са открити при последните изследвания на морското дъно по време на огромния интернационален план Black Sea Map.

Интерактивна карта на черноморското дъно дава опция на посетителите да получат подробна информация за всички 57 потънали кораби и изчезнали под водите селища. Специални съоръжения с VR очила вършат допустима и виртуалната разходка по морското дъно.

В изложбата има и модул за децата – в „ Корабен конструктор “ те могат да основават триизмерни модели на плавателни средства от дърво. Ще ги сглобяват и разглобяват по възложен чертеж и фотография, съпроводени с информация за кораба и времето, през което е плавал по море.

Изложбата „ Тайните на Черно море “ се реализира с финансовата поддръжка на „ Културна стратегия за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година “ на Национален фонд просвета.

Партньори са Национален археологически институт с музей към Българска академия на науките, Център за подводна археология – Созопол и Регионален исторически музей – Бургас. В Шумен експозицията може да бъде прегледана до 15 октомври.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР