Историческите връзки и екип на място са елементите, които трябва

...
Историческите връзки и екип на място са елементите, които трябва
Коментари Харесай

Експерт: България трябва да изпрати мисия в Йемен, която да преговаря за освобождаването на сънародниците ни

Историческите връзки и екип на място са детайлите, които би трябвало да попадат в българската тактика за освобождението на пленените от хутите наши съграждани. Това съобщи пред БГНЕС посланик от кариерата с дълготраен опит в Близкия изток.

България би трябвало да предприеме тактика, състояща се от няколко стъпки, с цел да освободи пленените от хутите наши съграждани. Експертът акцентира, че при всички положения би трябвало да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските управляващи и похитителите.

БГНЕС напомня, че сходен случай имаше през 2011 година, когато българи бяха отвлечени в Судан. Разликата сред тогава и в този момент е в характера на споровете. Докато този в Судан е вътрешнополитически, обстановката с отвличането на Galaxy Leader е разследване от Израелско-палестинския спор, който раздрусва целия Близък изток.

Бившият посланик, поискал анонимност, съобщи, че първата стъпка, която би трябвало да предприеме българската страна е да признае, че решаването на спора сред Израел и Хамас минава през основаването на Палестинска страна. По принцип разрешаване на спора въз основа на основаването на „ Две страни “ се поддържа в Европейския съюз, а също по този начин от редица водещи международни политици от ранга на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Той съобщи, че би трябвало да бъде сбъднат контакт сред Българи и Йемен, като има няколко варианти това да се случи.

Първата е да проверим дали на наша територия работи посолство на Йемен. Експертът обаче счита, че при всички положения би трябвало да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските управляващи и похитителите. Този екип ще бъде претрупан със задачата да ревизира какво е действителното положение на похитените. Тази задача би трябвало да бъде направена доста внимателно, под формата на доставка на филантропична помощ за пленените. Експертът счита, че по този метод хутите няма да се почувстват афектирани от съмненията, че не се грижат добре за заложниците си. В избран стадий би трябвало да бъдат изтъкнати исторически положителните връзки сред България и Йемен, в резултат на които доста жители на арабската страна са получили обучение в нашата страна, което им е помогнало да доближат до високи постове в родината си. Бившият посланик счита, че с поддръжката си за разрешаване на спора на правилото на основаването на „ Две страни “, което се поддържа и от множеството европейски страни, България би трябвало да покаже, че де факто нашата позиция е миролюбива и не влиза в несъгласие с задачите, които си слагат хутите. В същото време на похитителите би трябвало да бъде обяснено, че не можем да поддържаме сходна позиция пред българското общество, в случай че те държат наши хора като заложници. Също по този начин би трябвало да настояваме, че екипажът на кораба е формиран от почтени цивилни жители, които не би трябвало да бъдат превръщани в изкупителни жертви на спора.

Като авариен проект специалистът показва опцията София да реализира контакт с друга арабска страна, която да работи като медиатор за освобождението на българските заложници. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР