Исторически музей – Котел, музеи Жеравна и детска градина Дъга“-

...
Исторически музей – Котел, музеи Жеравна и детска градина Дъга“-
Коментари Харесай

Мартеницата – да запазим традицията жива - образователна инициатива на музеите в Котел и Жеравна

Исторически музей – Котел, музеи Жеравна и детска градина „ Дъга “- Котел организираха взаимна просветителна самодейност.Общата демонстрация мина под мотото: „ Мартеницата – да запазим традицията жива “, а след това стана ясно, че то е част от програмата на локалния музей и подразделенията му в Жеравна – „ Музей в куфар “ и плана на детската градина – „ Аз трансформирам света “.

Музейните чиновници Венета Люцканова и Магдалена Мавродиева срещнаха малчуганите от петте групи на ДГ „ Дъга “ – Котел с националните обичаи, занаята и пътя на разработване на мартеницата.

Венета Люцканова, Магдалена Мавродиева и шефа на градината Ваня Ненчева, демонстрираха на децата, какво съставлява чепкалото, хурката, вретеното и мотовилката. По-късно показаха технологията на предене, както и метода на приемане на прежда.

Истинско забавление в градината настана, когато музейните чиновници започнаха да багрят вълната, а по-късно извадиха и една дълго защитавана торбичката. Тя беше цялостна с мартеници, изпратени особено за децата от баба Марта.

Срещата на децата с музейните чиновници приключи с доста песни и обещания за нови бъдещи срещи.

От исторически музей – Котел и музей Жеравна оповестяват, че програмата им „ Музей в куфар “ ще бъде показана с други тематики пред деца и поданици на селата Градец и Медвен.

В Котел „ куфарчето “ ще се отвори още един път, само че този път пред възпитаници от Средно учебно заведение „ Георги Ст. Раковски “ и членове на пенсионерски клуб „ Вида “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР