Исторически ден за Ирландия“ - така премиерът Лио Варадкар определи

...
Исторически ден за Ирландия“ - така премиерът Лио Варадкар определи
Коментари Харесай

Ирландският парламент одобри абортите

„ Исторически ден за Ирландия “ - по този начин министър председателят Лио Варадкар дефинира решението на Народното събрание да узакони абортите. Ирландският парламент одобри закон, с който бременност до 12-а седмица ще може да бъде прекратена. Досега всяка година стотици дами от ревностната католическа страна бяха принудени да пътуват до Англия, в случай че желаят да създадат аборт.

 Лио Варадкар, министър председател на Ирландия Лио Варадкар, министър председател на Ирландия © Българска телеграфна агенция
След 9 часа диспути и 200 дни след референдума, при който над 66 % от ирландците утвърдиха либерализацията на абортите, ирландският парламент узакони прекратяването на нежелана бременност. Досега това беше неразрешено от конституцията.

След като законът бъде подписан от президента, в Ирландия ще може да се прави аборт до 12 седмица от бременността, както и при заплаха за живота и здравето на бременната жена или при потвърдени увреждания на плода. Появиха се мнения, че законът не е задоволително демократичен, откакто всички 60 оферти за ремонти бяха отхвърлени от депутатите.

Здравният министър приветства историческото решениe и го дефинира като сполучлив завършек на борба, водена от ирландските дами в продължение на 35 години. Очаква се законът да влезе в действие от 1 януари. Досега приблизително 3000 дами годишно пътуваха до Англия, с цел да прекратят нежелана бременност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР