Исторически ден за Българската православна църква. 140 делегати днес ще

...
Исторически ден за Българската православна църква. 140 делегати днес ще
Коментари Харесай

Избират новия български патриарх

Исторически ден за Българската православна черква. 140 делегати през днешния ден ще изберат новия български патриарх.

Точно преди 10 дни Светият синод избра  в процедурата.

Това са Гавраил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Митрополит Григорий откри Патриаршеския изборен събор.

" Този ден е исторически и отговорността е голяма. Гласувайте по съвест, ще съизволим църквата да откри своя предстоятел. Обявявам четвъртия събор за открит ", съобщи врачанският митрополит Григорий.



Кворум има от 140 участват 138 делегати.



Как ще протече съборът? Започна още в 5:30 сутринта с литургия в Синодалния параклис.



После делегатите отидоха по специфичен кордон, тъй като никой не би трябвало да контактува с тях, до момента в който не се избере патриарх, до Българска академия на науките.



После всички ще се върнат в Светия синод още веднъж в кордон и към 9:15 ще стартира тайното гласоподаване. Ако нито един от митрополитите - Григорий, Даниил или Гавриил, не събере две трети от гласовете ще има втори тур сред първите двама.

Очаква се името на новия патриарх да бъде оповестено в 14:30 часа. След това ще бъде интронизацията в катедралния храм в наличието на представители на поместните православни църкви и на държавната власт.

В катедралния храм " Свети Ал. Невски ", където ще бъде интронизацията, през вчерашния ден дойдоха мощите на последния български патриарх преди рухването на България под Османска власт - Свети патриарх Евтимий.

Приемственост - с тази дума можем да определим най-точно идния на следващия ден събор. Приемственост сред
патриарх Евтимий Търновски и бъдещия ни патриарх и сред първия патриарх след възобновяване на Българската патриаршия Кирил и бъдещия патриарх.

По устава на православната ни черква за патриарх може да бъде определен единствено свещеник, навършил 50 години и заемал епархийски пост най-малко пет години.

9 бяха митрополитите, които отговаряха на изискването, измежду тях и Пловдивският - Николай, който публично се отхвърли да бъде номиниран.

Според устава на Българската православна черква право на глас имат всички митрополити и епископи, по трима клирици и двама миряни от всяка епархия, като от Софийска представителите са 10. Освен това по един представител на Рилския, Троянския и Бачковския манастир, по двама представители на епархийските манастири и по един от духовните ни учебни заведения.

Има още знаци на последователност. Новият патриарх ще получи жезъла на първия български патриарх след възобновяване на патриаршията ни - патриарх Кирил.

Енголпията, които ще получи новият патриарх - облиците на Иисус Христос и Богородица и Светия кръст, също ще са на патриарх Кирил. Те са направени от златар арменец от Пловдив.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР