Историческа реч на Урсула фон дер Лайен в залата на

...
Историческа реч на Урсула фон дер Лайен в залата на
Коментари Харесай

Мария Габриел: Подкрепата ни за Шенген е голяма, изпълнихме критериите

Историческа тирада на Урсула фон дер Лайен в залата на Евро Народното събрание. Тя засегна доста тематики - " Шенген и мястото на България и Румъния ", " Украйна ", " Наводненията ". Гърция получи 2,2 милиарда евро помощ за наводненията.

" Доколкото знам България не е поискала помощ от Европейски Съюз. Какви са тъкмо съображенията на държавното управление? Ние би трябвало доста интензивно да се възползваме от поддръжката на Европейския съюз, да потърсим контакти по отношение на бедствията, които ни сполетяха. България би трябвало да предприеме ограничения дали това ще бъде искане за съответна директна поддръжка от Европейски Съюз, незабавно консултиране с Европейски Съюз за пренасочване на запас от структурните фондове или пренасочване на пари ", съобщи евродепутатът Искра Михайлова в предаването " Брюксел 1 " по Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът Андрей Ковачев се съгласи с нея и изрази мнение, че в случай че желае да получи средства, Българското държавно управление може да се обърне към фонда за възобновяване и резистентност, където съгласно него има една от най-гъвкавите стратегии на Европейски Съюз.

" Разбира се, че това е решение на държавното управление, само че обстановката би трябвало да бъде следена всекидневно. На фона на това, което виждаме като размери би трябвало доста съществено да се намерения за помощ. Дали България ще изиска помощ, това е решение, което би трябвало да бъде взето от Министерски съвет ", безапелационна бе Мария Габриел.

Вицепремиерът ни неотдавна съобщи, че България е изпълнила критериите за Шенген, само че в действителност към момента не получаваме схващане от Нидерландия и Австрия.

" Днес се чу доста мощно посланието. Европейска комисия и Екологичен потенциал постоянно са подкрепяли България и Румъния за влизане в Шенгенското пространство. Много ясно са споделили, че тези критерии са изпълнени и решението би трябвало да бъде взето допустимо най-бързо. България и Румъния бяха дадени за добър образец в Европа във връзка с убежищата, по връзки на връщането. Ето това за мен е доста мощен мотив, които ще продължим да използваме с страни, които имат свои въпросителни. Трябва да отбележим това надграждане. Има последователност в аргументацията и за мен тя е доста мощна ", увери Габриел.

Урсула фон дер Лайен засегна и тематиката за " Разширяването ". Андрей Ковачев го дефинира като непрекъсната политика за това, че нашата протегната ръка както към Западните Балкани, по този начин и към Украйна, Молдова, а и евентуално Грузия, остава. Според него Европейски Съюз би трябвало да се отваря с разнообразни стратегии, които да бъдат налични за жителите, с разнообразни наши начинания на Европейски Съюз. Той изрази мнение, че жителите на тези страни не би трябвало да бъдат обект на агитация от Русия, Китай, Саудитска Арабия или Иран.

Мария Габриел включи и РСМ в диалога и разяснява, че от нея зависи ясно да каже, че европейската интеграция е това, към което се стреми.

 

Вицепремиерът ни напомни, че България не държи единствено на конституционните промени, а и на контракта за добросъседство и двата протокола. Тя увери, че Република Северна Македония ще има нашата поддръжка за европейската интеграция.

Габриел открои три акцента от речта на Урсула фон дер Лайен - битката ни против насилието против дамите и правата на дамите, ролята на дребните и междинните предприятия и новите технологии и изкуствения разсъдък.

" Искам още един път да поздравя Илиана Иванова за блестящото показване. Иновационната стратегия би трябвало да бъде довършена, би трябвало сигурно бюджет. Много ясна упоритост за европейско-образователно пространство и през днешния ден беше казано. Аз ще се веселя да има малко повече внимание за културата. Тя постоянно малко като че ли остава на назад във времето. Европа има нещо необикновено - креативните и културните браншове. Би ми се желало Европа да вложи повече и като вложения, и като повдигане в дневния ред, с цел да даде малко повече опция за изява на капацитет на този бранш, тъй като той ни откроява на фона на целия свят и той е обвързван с всекидневието на хората ", сподели вицепремиерът на България Мария Габриел.

В края на диалога тя изясни, че ѝ предстоят срещи със Съвета на Европа, с ръководителя на Европейски съд по правата на човека и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР