Историческа промяна за жените в Саудитска Арабия - те вече

...
Историческа промяна за жените в Саудитска Арабия - те вече
Коментари Харесай

Саудитска Арабия разреши на жените да пътуват в чужбина

Историческа смяна за дамите в Саудитска Арабия - те към този момент могат да пътуват в чужбина без позволение. Според новите правила всеки саудитец, навършил 21 години може да има чуждестранен паспорт, без да е належащо разрешението на трето лице. Още за нововъведението и дали то ще промени живота на дамите в Саудитска Арабия в идната минута.

 © БГНЕС
Със серия декрети, оповестени в местности издание на Държавен вестник, дамите в Саудитска Арабия получават нови права. Освен че към този момент ще могат да имат задгранични паспорти и да пътуват без разрешението на татко или брачен партньор, те ще могат да записват брак, бракоразвод и гибел. Според специалисти, това ще усили и опциите за работа пред дамите в страната.

Рима Бандар Ал Сауд, дипломат на Саудитска Арабия в Съединени американски щати
Туит: С тези нови наредби се прави история. Те приканват за еднообразно ангажиране на дамите и мъжете в нашето общество. Това е повсеместен метод към равенството сред половете, който несъмнено ще сътвори действителна смяна за саудитските дами.
Рияд от години е подложен на критика, че дамите са третирани като хора 2ра категория. За значими решения, които ги засягат и без значение от възрастта им се изискваше позволение от татко или брачен партньор. През последните месеци кралството облекчи и други дългогодишни обществени ограничавания за дамите, макар че съгласно деятелите за женски права, има още доста какво да се желае.

От началото на ръководството на коронования принц Мохамед Бин Салман дамите в Кралството към този момент могат да карат сами, да седят паралелно до мъжете в киносалон, а от 2015 година гласоподаваха на избори за първи път.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР