Историческа промяна в Саудитска Арабия. Жените в страната вече ще

...
Историческа промяна в Саудитска Арабия. Жените в страната вече ще
Коментари Харесай

Тръмп приветства вестта, че жените в Саудитска Арабия ще могат да шофират

Историческа смяна в Саудитска Арабия. Жените в страната към този момент ще могат да карат, откакто крал Салман подреди с декрет да им бъде обещано това право. Активисти за правата на дамите приветстваха решението и го нарекоха " огромна победа ". Кралството беше единствената страна в света, в която до момента на дамите беше неразрешено да ръководят коли.

Забраната, одобрявана като знак за рестриктивните мерки на дамите в Саудитското кралство, към този момент е в предишното. Указът на крал Салман разпорежда да се издават шофьорски книжки както на мъже, по този начин и на дами. Новината публично разгласи саудитският дипломат в Организация на обединените нации.
Абдалла ал-Моуалими, непрекъснат представител на Саудитска Арабия в Организация на обединените нации: " Може би за вас ще съставлява интерес новината, че преди няколко минути в Саудитска Арабия беше публикуван кралски декрет, който дава на дамите правото да карат. Това е исторически ден за саудитското общество, за мъжете и дамите и в този момент можем да кажем - най-накрая това се случи.
Досега саудитска жена можеше да бъде забелязана зад кормилото единствено, в случай че е имала дързостта да взе участие в акцията за отпадане на възбраната, която се водеше от години. Деянието до момента се наказваше с арест и санкция. Но скоро ще е част от всекидневието.

Намираме се на улица Ал Наджа. Отивам да взема сестрите си, с цел да свършат работата си, вместо да чакат водач или някой различен да ги закара. Щяха да се забавят, по тази причина взехме решение аз да карам. Ще карам деликатно, доста добър водач съм, няма никаква заплаха, Слава Богу.  © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Hasan Jamali
Жените няма да се нуждаят от разрешението на мъж, с цел да получат шофьорска брошура и ще могат да карат на всички места. Промяната обаче ще влезе в действие през 2018 година.

Американският президент Тръмп приветства решението като прогрес за правата на дамите, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш го назова " значима стъпка в вярната посока ".

За бранителите на правата на дамите това е същинска гражданска война, само че зад решението стоят съществени стопански аргументи. Ултраконсервативното кралство даде знак, че са вероятни обществени промени предходната година с приемането на проект за модернизиране на стопанската система и на страната до 2030 година, поради намаляващите доходи от петрола.

Досега нуждата всяка жена да бъде карана от брачна половинка си или от различен водач на всички места костваше на стопанската система милиарди долари, а водачите, наемани за транспортиране на дами, са към 800 000. Жените в кралството към момента са сложени под опеката на мъж и се нуждаят от неговото утвърждение и позволение по отношение на подписване на брак, пътувания, образование, медицински прегледи или започване на работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР