Историческа находка отново принадлежи на страната ни.Върнаха на България древен

...
Историческа находка отново принадлежи на страната ни.Върнаха на България древен
Коментари Харесай

Върнаха на България шлем на Филип Македонски

Историческа находка още веднъж принадлежи на страната ни.

Върнаха на България античен шлем, който съгласно специалисти е принадлежал на Филип Македонски.

Връщането на скъпия артефакт става след мащабна интернационална интервенция за обезвреждане на незаконна скица за трафик на културно-исторически полезности. В интервенцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали правоприлагащи служби от 11 страни: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция, пише topnovini.bg.

Шлемът е конфискуван от сбирката на един от най-големите колекционери на антично изкуство в света, откакто проверяващите американски органи съумели да потвърдят, че артефактът е бил импортиран в страната посредством противозаконен трафик на антики.

Стойността му се пресмята почти на 200 000 щатски $. Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е направен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – покрай настоящето с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград.

Американските специалисти позволяват, че е принадлежал на Филип Македонски.

Ценният артефакт е върнат на публична гала в Генералното консулство на България в Ню Йорк, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР