iStockphoto Учени от Оксфордския университет откриха ген, който удвоява риска от

...
iStockphoto
Учени от Оксфордския университет откриха ген, който удвоява риска от
Коментари Харесай

Учени откриха нов ген, който поразява белите дробове и е смъртоносен при Covid-19

 iStockphoto Учени от Оксфордския университет откриха ген, който удвоява риска от затруднения при белите дробове и гибел от Covid-19, оповестява Би Би Си.

Проучването сочи, че 60% от хората с генезис от Южна Азия и 15 на 100 с европейски носят високорискова версия на гена.

Ваксинирането е основен фактор и оказва помощ за понижаване на риска у хората с този ген, споделят учените.

Проучването, оповестено в " Нейчър генетикс “ хвърля светлина за какво някои общности във Англия и Южна Азия са изложени на по-голям риск при Covid-19, само че не го изяснява изцяло.

То е основано на предходни генетични проучвания, като откривателите употребявали композиция от изкуствен интелект и нова молекулярна технология, с цел да разпознават ген, наименуван LZTFL1, който е виновен за покачвания риск.

Техните оценки демонстрират, че рисковата версия на гена участва у 2% от хората с африканско-карибски генезис и при 1,8 на 100 у хората с предшественици от Източна Азия.

Учените считат, че тази рискова версия на гена прави белите дробове по-податливи на ковид. Тяхната догадка е, че тази версия спъва основен защитен механизъм в клетъчната обвивка на белите дробове за отбрана от Covid-19. Когато обвивката взаимодейства с ковид, една от защитните тактики е да се образуват по-неспециализирани кафези и по този начин се понижава гостоприемността за вируса.

Този развой на съкращаване на специализацията понижава повърхността на основен протеин по повърхността на клетките, наименуван ACE-2, който е ключ за ковид за прикрепване към клетката.

При хората с рисковата версия на гена LZTFL1 този развой не работи добре и клетките на белите дробове стават уязвими за навлизане на вируса.

Учените означават, че този ген въздейства на белите дробове, само че не и на имунната система.

Това значи, че хората с този високорисков ген могат да си обезпечат имунна отбрана посредством имунизиране.

Изследователите се надяват, че тяхното изобретение ще помогне за разработка на медикаменти с фокус върху белите дробове, сегашните се концентрират главно върху имунната система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР