iStock КНСБ ще призове всички 500 000 души, които работят на

...
iStock
КНСБ ще призове всички 500 000 души, които работят на
Коментари Харесай

Синдикатите готвят протест! Настояват за увеличение на МРЗ

 iStock КНСБ ще призове всички 500 000 души, които работят на минимално заплащане на митинги, в случай че минималната работна заплата не бъде увеличена от 1 януари 2022 година. Това съобщи пред публицисти президентът на КНСБ Пламен Димитров след работна среща в Министерски съвет по ограниченията за приходите в рецесията и по параметрите на бюджета.

Работодателите напуснаха срещата, поради недопустимо, съгласно тях държание на синдикатите. По думите на Пламен Димитров, тонът на диалога няма по какъв начин да е различен, когато отсрещната страна употребява причини, които са несъстоятелни, с цел да потвърждава тези, които са погрешни.

" Ние сме подготвени да водим всевъзможни договаряния с тествани обстоятелства, надеждни източници и потвърдени емпирично изказвания. От 2020 година насам нарастването на минималната заплата не въздейства отрицателно, а положително, това може да се потвърди с ясни цифри и данни, въздейства положително върху заетостта на нискоквалифицираните служащи ", добави той. Според него аргументът на ръководителя на АИКБ Васил Велев, че като вдигнем минималната заплата, ще уволним шивачките, е цялостен нонсенс.

По думите на Димитров, Васил Велев още веднъж е и употребил мотив продуктивността на труда, на което Димитров е отвърнал с пример как тъкмо се мери продуктивността на обществения служащ в дома за възрастни хора с увреждания. Този служащ получава 650 лв., не желае да работи към този момент по този начин и отива в Германия за 1500-1600 евро, добави Димитров. Според него от бизнеса не си дават сметка, че в случай че не се усили минималната заплата, ще останат без хора. Няма към този момент хора, които да работят за тези пари, съобщи водачът на КНСБ Пламен Димитров.

Александър Загоров от КТ " Подкрепа " уточни, че няма по какъв начин синдикатите да не са на диаметрално противоположни позиции с бизнеса, защото работодателите считат, че и сегашната минимална работна заплата е висока, което е неприемливо изказване. 

От думите му стана ясно, че бюджетът няма доста благоприятни условия, би трябвало да бъдат подкрепени най-уязвимите, като такава група са хората на минимално обезщетение за безработица.

Министерството на финансите не е подкрепило концепцията да се понижава ставката на Данък добавена стойност, станало е ясно, че няма да пристигна и предстоящото по проекта за възобновяване, което прави обстановката много нестабилна. В изискванията на политическа неустойчивост рецесия е неприемливо да има и напрежение сред работодатели и синдикати, счита Загоров.

Той счита, че систематично във времето би трябвало да се покачват приходите от труд, сега се следи мощно обезценяване на труда. За задачата е нужно да има по-добър обществен разговор и групово трудово договаряне по места.

КНСБ упорства от 1 януари 2022 година минималната работна заплата да стане 764 лв., КТ " Подкрепа " желае да е най-малко 50 на 100 от междинната работна заплата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР