iStock Не можем да кажем, че е по-смъртоносен. Колкото повече се

...
iStock
Не можем да кажем, че е по-смъртоносен. Колкото повече се
Коментари Харесай

Роден епидемиолог разказа какви симптоми е имала след първата и втората дози ваксина

 iStock " Не можем да кажем, че е по-смъртоносен. Колкото повече се претрупва здравната система, толкоз по-трудно хората ще получават нужната здравна помощ.

Информационната РНК ваксина защищава от британския вариант, към момента има въпросителни с варианта от Южна Африка, изследва се успеваемостта ". Това заяви епидемиологът доктор Христиана Бацелова във връзка новата разновидност на Ковид-19 и улавят ли я PCR тестванията, представена от " България ON AIR ".

Тя означи, че даже да има проблем с успеваемостта, постоянно имунизацията може да бъде поправена и да има такава, която да е ефикасна и за новите варианти.

" Има огромни очаквания по отношение на осведомителните РНК ваксини и за други болести, освен за Ковид-19. Нормално е човек да се опасява, само че това не е напълно нова технология. Повече от 25 години се работи по този вид осведомителни РНК ваксини ", увери доктор Бацелова.

По нейни наблюдения, когато хората получат нужната информация, те се успокояват и са доста по-склонни да бъдат имунизирани. Д-р Бацелова също се е ваксинирала, получила е и двете дози от имунизационния препарат. 

" След първата доза имах болежка на мястото на убождане, след втората - болката в рамото беше по-слаба. От 20-ия час нататък след втората доза имах много мощна изнемощялост, само че за към 7-8 часа мина. Апелирам хората да се доверяват на експертите, които от години се занимават с изследвания на ваксини. Редно е да се има вяра на хората, които имат опит в тази сфера ", добави епидемиологът. Тя акцентира, че преболедувалите Ковид-19 могат да изчакат 3 месеца преди слагането на ваксина, защото вероятността да се заразят след преболедуване е доста по-малка.

" 90 дни се чака при лицата, които са били с рековалесцентна плазма. Моят боязън е по отношение на децата, надяваме се към лятото да има избрана доза и за тях. В момента се изпитват клинично имунизациите на Moderna и Pfizer при деца над 12 години. Става малко егоистично възрастните да бъдем имунизирани, а децата да останат незащитени ", разяснява доктор Христиана Бацелова. Според нея е допустимо да се сблъскаме с трета вълна на Ковид-19, в случай че не сме виновни и подходим несериозно.

" Във имунизацията не се съдържа жив патоген. Първата доза към 12-ия ден дава една относителна защита. Индивидуално е какъв брой ще е инкубационният интервал при всеки един. Ваксината на AstraZeneca e векторна, също с потвърдена сигурност, само че профилът на сигурност на Pfizer и Moderna не отстъпва на този на AstraZeneca. Разликата сред имунизациите и всички медицински процедури и лекарствените средства е, че имунизациите поддържат здравето, а медикаментите избавят хората от заболяването ", изясни експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР