iStock Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването през тази зима

...
iStock
Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването през тази зима
Коментари Харесай

Европа е застрашена от прекъсване на електрозахранването тази зима

 iStock " Европа е застрашена от спиране на електрозахранването през тази зима заради незадоволителни газови запаси, а в дълготраен проект петролът може да нарастне над 100 $ за барел ", съобщи основният изпълнителен шеф на колоса за търговия със първични материали Trafigura, представени от Монитор.

" Търсенето на нефт, въглища и природен газ, както и на метали като кобалт, никел и мед, внезапно се увеличи, защото международната стопанска система се възвръща от рестриктивните мерки на COVID-19, предизвиквайки скокове на цените, които на собствен ред заплашват стопанската система. Цените на природния газ в Европа доближиха рекордно високи стойности през тази година, което накара някои страни да реагират с изключителни ограничения като ограничение на цените и дотации, само че това може да се окаже незадоволително ", сподели Джереми Уиър.

" Честно казано, сега нямаме задоволително газ, не се запасяваме за зимния интервал. Ето за какво съществува действителна угриженост, че в случай че зимата е студена, може да се стигне до спиране на електрозахранването в Европа ", акцентира Уиър на срещата на върха на FT Commodities Asia Summit.

Руският държавен газов монополист " Газпром ", който е главен експортьор за Европа, стартира да зарежда европейските си складове предходната седмица, само че в понеделник разгласи по-малък потенциал на газопроводите за декември.

Някои европейски законодатели упрекнаха Москва, че лимитира доставките, с цел да окаже напън върху Германия да форсира стартирането в употреба на газопровода " Северен поток 2 ". Русия отхвърли тези изказвания.

По-високата цена на природния газ увеличи търсенето на нефт, като бенчмаркът за недопечен нефт вид Брент нарастна с 60% от началото на годината и се търгува на цена над 80 $ за барел.

Изменението на климата оказва напън върху петролните компании да се откажат от замърсяващите изкопаеми горива, а произлизащият от това спад на вложенията в нов рандеман ускорява натиска върху цените.

" Смятам, че в дълготраен проект се обрисува прочут проблем с цените на петрола, мисля, че 100 $ за барел …е доста допустима цена ". Уиър предизвести и за забележителен недостиг на кобалт, никел и мед, защото международното търсене на акумулатори за електрически автомобили и източници на възобновима сила се усилва.

" Някои от тези метали просто няма да бъдат налични заради повишаването на търсенето ", сподели той.

" Вече видяхме доста нарастване на търсенето освен от Китай, само че и от Съединени американски щати и Европа и чакаме да станем очевидци на обилни дефицити при някои първични материали ".

Запасите от мед в складовете на Лондонската борса за метали и на Шанхайската борса за фючърси се движат към многогодишните ниски равнища. Уиър съобщи, че доставките на кобалт и никел също могат да станат проблематични, в случай че фирмите не съумеят да пуснат в употреба уреди, които да създадат работата в мините по-ефективна, без да вършат взаимни отстъпки със стандартите за сигурност.

Това не е първото сходно предизвестие, обаче. При люта зима можем да се окажем с режим на тока. Това излиза наяве от плана на Десетгодишния проект за развиване на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО). Документът е оповестен на страницата на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), който през предходната седмица бе подложен на публично разискване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР