Истинското лице на дивия капитализъмАмериканската корпорация Boeing призна вината си

...
Истинското лице на дивия капитализъмАмериканската корпорация Boeing призна вината си
Коментари Харесай

Темида по американски: Boeing си призна за мошеничество, довело до смъртта на стотици пътници, но няма да бъде съден

Истинското лице на дивия капитализъм

Американската корпорация Boeing призна виновността си в незаконен скрит план по отношение на две произшествия на аероплан 737 Max, довели до гибелта на стотици хора. Признанието дефинира аерокосмическия колос като нарушител, само че въпреки това му оказа помощ да написа Bloomberg.

Съгласно съглашението с американските прокурори, Boeing е изправен пред наказателна санкция от 487,2 милиона $, максимумът, позволен от закона. Но действителната сума ще бъде избрана от съдията. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изиска от съдията да зачете на Boeing сумата на платената преди този момент санкция, вследствие на което новата санкция, в случай че бъде утвърдена, ще бъде понижена до 243,6 милиона $.

Като част от съглашението, което изисква утвърждение от съда, компанията ще откри корпоративен надзор и би трябвало да похарчи минимум 455 милиона $, с цел да ускори своите стратегии за сходство и сигурност през идващите 3 години. Ще има и интервал на изпитателен период под надзора на съда.

Признанието за отговорен означи „ най-ниската точка “ в 100-годишната история на компанията след разтърсванията, породени от две произшествия на 737 Max през 2018 година и 2019 година, при които починаха 346 души. Споразумението може също евентуално да направи по-трудно за Boeing да печели държавни поръчки.

От друга страна, съглашението с Министерството на правораздаването

През май 2024 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати откри, че Boeing е нарушил съглашение за отсрочено наказателно гонене от 2021 година, обвързвано с злополуките през 2018 година и 2019 година

Решението на Министерството на правораздаването беше предизвикано от обстоятелството, че на 5 януари, няколко дни преди приключването на съглашението, врата на фюзелажа на аероплан Boeing 737 MAX 9 се взриви заради обстоятелството, че служащите в завода на Boeing в Рентън, Вашингтон, не стегнали четирите болта, които трябваше да фиксират вратата.

Експлозивното разхерметизиране на кабината на аероплан на Alaska Airlines е станало заради обстоятелството, че спешната врата не е издържала на разликата в налягането и се е „ изстреляла “ във въздушното пространство.

Министерството на правораздаването по-късно заключи, че Boeing не е извършил условието на съглашението за използване на ефикасна стратегия за попречване и разкриване на нарушавания на законите за измами.

„ написа Bloomberg.

Компанията съобщи за вероятната загуба на към 8 милиарда $ в брой през първата половина на 2024 година

Съгласно съглашението от 2021 година Boeing заплати наказателна санкция в размер на 243,6 милиона $ и призна, че е измамил FAA по отношение на дефектна система за надзор на полета, предизвикала две произшествия. Компанията също по този начин даде обещание да усъвършенства вътрешния надзор за сигурност. В подмяна държавното управление ще би трябвало да отдръпна наказателните обвинявания след три години.

Споразумението беше мощно подложено на критика от фамилии на жертви на бедствия, с които никой не се съветва преди да бъде оповестено. Семействата на жертвите също подадоха декларация за несъгласие против съглашението.

„ сподели юрист Ерин Епълбаум, сътрудник в Kreindler & Kreindler LLP, която съставлява фамилии на жертви на произшествия.

Към 9 януари 2021 година 215 самолета Boeing 737 са унищожени вследствие на произшествия и тежки произшествия. Общо 5634 души са починали при тези произшествия. Най-голямата злополука се смята, както писахме, злополуката на полет JT-610 (убивайки 189 души) на 29 октомври 2018 година покрай Джакарта заради неверни данни от системата за предизвестие за срив MCAS.

Необходимостта от инсталиране на тази система породи, откакто беше открито, че самолетът е аеродинамично неустойчив. Но системата MCAS, която трябваше да избави самолета, се трансформира в негов палач. На 10 март 2019 година системата MCAS разруши аероплан на Ethiopian Airlines. Бедствието лиши живота на 336 души; никой от хората на борда не оцеля.

И в двата случая повода за активирането на MCAS е нередовност на датчика за ъгъл на офанзивата, ситуиран от лявата страна на самолета. Най-изненадващото е, че инженерите на Boeing не са конфигурирали инспекция на сензорите за „ бъгове “ на самолета, тъй че повреден датчик, който изпраща погрешни данни към системата за несъразмерни ъгли на офанзива, а бъде признат от MCAS на религия и той, спазвайки кода, заложен в него от „ ефикасни програмисти “, започнаха да реалокират стабилизатора към пикиране на лайнера и го забиха в земята.

След тези нашумели произшествия двама мениджъри по качеството на един от доставчиците на Boeing починаха, както писахме, при странни условия, откакто се осмелиха да подлагат на критика остро корпорацията. Джошуа Дийн умря от незнайна зараза, а мениджърът по качеството на Boeing Джон Барнет беше прострелян и погубен. Няма съществено следствие на тези смъртни случаи.

Веднага откакто Boeing се включи в галактическата промишленост, това беше цялостен неуспех, за благополучие, към този момент без човешки жертви. Историята за основаването на галактическия транспортен съд Starliner от Boeing наподобява, както писахме, на филм на ужасите.

Разработката на Starliner в Boeing стартира при започване на 2010 година, само че едвам съвсем десетилетие и половина по-късно се състоя първият пилотиран полет, когато на 5 юни 2024 година Starliner с двама астронавти на борда се изстреля към Международната галактическа станция (МКС ).

По време на създаването на тестванията на Starliner бяха разпознати и отстранени стотици недостатъци и неизправности, само че, както се оказа, не всички.

Космическият транспортен съд CST-100 Starliner на американската корпорация Boeing, който достави двама астронавти на НАСА на МКС, не съумя да се откачи от МКС в избраното време заради откриването на няколко течове на хелий в задвижващата система. В допълнение към приключването на хелий, четири мотора са се развалили по време на полета.

Поради това завръщането на астронавтите, планувано за 14 юни, се отсрочва за неопределен срок. Най-вероятно НАСА ще би трябвало да оборудва специфична експедиция (без присъединяване на Boeing), с цел да избави астронавтите.

Ерин Фавил, президент на ValveTech, един от изпълнителите на НАСА, малко преди излитането прикани американската галактическа организация да Фавил сподели пред Daily Mail: " Аз ги предизвестих. " Според нея Боинг е пуснал астронавтите на борда на повреден транспортен съд.

Според пенсионирания анализатор от Пентагона Чък Спини проблемите на Boeing са дълбоки и не се лимитират до съответен модел или стратегия на самолета.

„ сподели Спини.

Американските медии единомислещо осъждат корпорацията Боинг за техническа деградация, корупция и измами, само че не споделят и не пишат нито дума за наказание на американската Темида, която се съгласи да размени наказателното гонене на корпорацията, виновна за гибелта на стотици хора в подмяна против огромна санкция.

Това е лицето на американската цивилизация, където животът и гибелта се правят оценка не на везните на справедливостта, а в конвертируема валута.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед19532Зорница Илиева: Ердоган побърза да се срещне с Путин в Астана, с цел да не го измести Орбан като медиатор за УкрайнаАлтернативен Поглед16460Зорница Илиева: Орбан във Вашингтон е със самочувствието на човек, който играе значима роля в света, който се променяАлтернативен Поглед27624Румен Петков: Краят на свободата в България пристигна преди 2-3 годиниАлтернативен Поглед16397Румен Петков: Орбан с решителна стъпка към спокойно решение на спора и че Европа може да задава дневния редАлтернативен Поглед21757Проф. Нина Дюлгерова: Срещата на НАТО във Вашингтон няма да извърши задачите, които си е поставилаАлтернативен Поглед159489Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед77976Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед61716Велислава Дърева: Имаме жесток, нападателен геополитически и вътрешнополитически напън върху БПЦ  Григор Сарийски, ера, петродолар, Съединени американски щати, Саудитска Арабия Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР