Истинското име на спортиста не е Мо Фара, а Хюсеин

...
Истинското име на спортиста не е Мо Фара, а Хюсеин
Коментари Харесай

Мо Фара направи шокиращо разкритие, бил e жертва на трафик на деца

Истинското име на спортиста не е Мо Фара, а Хюсеин Абди Кахин. До момента за него се знаеше, че е избягал от Сомалия с родителите си и те са намерили леговище в Англия, където е отгледан и стартира своя път в атлетиката.

Реалността обаче се оказа напълно друга и доста жестока. На 8-годишна възраст Фара е доведен на Острова като част от скица за трафик на деца. Четири години по-рано баша му Абди е убит на улицата в Сомалия. Първоначално Фара е взет от семейство в Джибути, а по-късно е вкаран във Англия с подправен документ, на който е пишело, че се споделя Мохамед. Забранено му е да споделя другото си име.

И до момента в който 8-годишното изплашено момче се бори за оцеляване, неговите близки в Сомалия са си мислели, че той живее при приемно семейство в Лондон. Бил е затворен в апартамент в Западен Лондон дружно с други деца и бил заставен да слугува в къщи на британци. Пускат го на учебно заведение чак като става на 12, само че нито приказва, нито написа на британски.

Спасителят на познатия през днешния ден като Мо Фара спортист се споделя Алън Уоткинсън - преподавател, който вижда, че момчето даже да не приказва, тича вярно като същински лекоатлет. Той го записва в тима на учебното заведение и желае от треньорите да го приобщят към отбора. В документалния филм Фара приказва с удивление за учителя. Именно той се досеща в каква скица е забъркано детето, свързва се със обществените служби и те му намират приемно сомалийско семейство.

" В този миг всичко се промени. Започнах да поддържам връзка с хора, само че взехме решение да запазя името, с което бях тръгнал на учебно заведение и към този момент бях привикнал. През 2000-а година получих първите си същински документи, въпреки и те да не бяха същински, тъй като аз не се споделям Мохамед Фара по рождение. Все отново към този момент бях публично жител на Англия ", споделя носителят на четири олимпийски трофеи.

А за какво взема решение да опише жестоката истина за своя живот толкоз години по-късно? Защото схваща от филм на БиБиСи, че годишно във Англия се разкриват хиляди сходни случаи.

" Мислех си, че трафикът на деца тук от дълго време е в предишното. Искам светът да знае моята история, с цел да се обърне повече внимание на това. Не всички имат моя шанс ”, споделя още Фара.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР