Истинско виенско колело ще бъде издигнато на пл. Централен в

...
Истинско виенско колело ще бъде издигнато на пл. Централен в
Коментари Харесай

Вдигат огромно виенско колело в сърцето на Пловдив

Истинско виенско колело ще бъде издигнато на пл. " Централен " в града на тепетата. Новата атракция на Пловдив идва от австрийската столица до дни и незабавно ще стартира монтирането й, оповестява

Колелото е високо колкото някогашния Партиен дом. Доставката се провежда от холандска компания, която, с изключение на наема на площта, е платила и 20 000 лева гаранция, че новата настилка на пл. " Централен " няма да бъде нарушена по някакъв метод.

Издигането на голямото колело в центъра на Пловдив е във връзка навършването на 400 години от основаването му . То е разказано за пръв път от пътешественика Питър Мънди през 1620 година Англичанинът минава през Филибе на път от Европа за Индия и прекарва няколко дни тук тъкмо по време на някакви общоградски тържества. Тогава вижда за пръв път прелюбопитно оборудване - въртележка от две отвесни колела, инсталирани за огромни стойки, а в профил има люлки с места за сядане, които при въртенето на колелата резервират хоризонтално състояние.

Пловдивското колело е предходник на така наречен " виенско колело ", което е изобретено от Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши цели 273 години по-късно. Колелото на Ферис е направено през 1893 година за Световното ревю " Светът на Колумб " в Чикаго, като американския отговор на Айфеловата кула, издигната за Световното ревю в Париж от 1889 година

Ако на пловдивчани им допадне концепцията за такава атракция, колелото може да остане за дълготрайно време в града. Но не в центъра, а покрай река Марица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР