Истинско удоволствие е, когато човек влезе в класната стая и

...
Истинско удоволствие е, когато човек влезе в класната стая и
Коментари Харесай

Янка Такева: Дано има приемственост в образованието ни, ако се стигне до ново правителство

" Истинско наслаждение е, когато човек влезе в класната стая и има толкоз дидактически принадлежности, които подкрепят учителя да бъде иноватар, да трансформира средствата в неговата работа. Работната заплата не е за подценяване. Учител, излизайки от университета, получава 1485 лева Нито един шеф не дава минималната заплата, дава им малко по-висока. Средната брутна работна заплата от 1 септември е 2032 лева На този стадий е добре, само че като профсъюз ние желаеме повече, на учителя трудът е публично потребен, комплициран ", разяснява ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева в студиото на " Денят ON AIR ".

Тя акцентира, че има дефицит на учители по български език и литература, осведомителни технологии, математика. А в София има сериозен дефицит на помощник-възпитатели в детските градини. Увеличение на техните заплати е заложено в новия групов трудов контракт, който ще бъде обсъждан през септември.

Такева посочи, че българското обучение е на доста високо равнище.

" Качеството се мери с това по какъв начин се одобряват нашите кандидат-студенти във висшите учебни заведения по света. Те се отличават с богата, умна просветителна просвета ", акцентира гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни и проблемите в образованието - комплицираните образователни стратегии, които постоянно не са подобаващи за съответната възраст.

" Има проблеми с качеството на образованието, обсега на децата от рисковите фамилии. Говорихме, че има потребност от нова методология за подготовка на децата, чиито родители не могат да им оказват помощ. Не може висша математика да се учи в 10 клас, а математиката от 6 клас да се учи в 4 клас. Осезаемо се трансформират образователните проекти и стратегии, с цел да махнем терминологията, да улесним децата, само че не би трябвало да се опростачват учебниците ", акцентира Такева.

Също по този начин означи, че за провеждането на промените има добра последователност при последните министри на образованието.

" Надявам се последователност да има и в случай че се стигне до ново държавно управление. Всеки нов министър би трябвало да опознае системата и едвам след 6 месеца стартира да работи съответно. Академик Денков беше два пъти зам.-министър и министър в служебни държавни управления, познава системата. Пое това, което стартира министър Вълчев ", сподели още Янка Такева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР