“Истинският лидер служи на хората, а не иска да бъде

...
“Истинският лидер служи на хората, а не иска да бъде
Коментари Харесай

Кен Бланчард към българските бизнес лидери: Служете на хората!

“Истинският водач служи на хората, а не желае да бъде обслужван! ” Това обръщение насочва в особено видео послание към българските мениджъри Кен Бланчард, създател на един от най-големите бестселъри в бизнес литературата - “Едноминутният управител ” с тираж от над 20 млн. копия. Той приканва първо да се дефинира посоката и общата цел, само че по-късно водачите да “обърнат пирамидата ” и да стартират да служат и да оказват помощ на хората си да я реализиран.

Тази идея e и в основата на обучителните стратегии за водачество на The Ken Blanchard CоmpaniesТМ, които превземат света през последните 40 години. През тях към този момент са минали и над 3000 български мениджъри. Най-силен е ползата към Ситуационно водачество II - Situational Leadership®II, която публично е най-популярният лидерски модел в света.

“Чрез “Ситуационно водачество II ” желаеме светът да разбере, че другите хора имат потребност от друга поддръжка. И освен това. Един и същи човек може да има потребност от друга поддръжка в разнообразни сфери на работата си. А това е елементарна, само че доста значима идея. ”, изяснява гуруто Кен Бланчард във видео обръщението си и споделя, че няма самообладание да посети България.

От този месец у нас към този момент се предлага и световноизвестното образование “Мениджър за първи път ” (First Time Manager). Програмата е създадена особено за хората, които за първи път ще заемат управителна позиция. Тя предлага лесни за схващане и използване модели за справяне със характерните провокации в ежедневната работа.

“Колкото и сполучлив да е един експерт, не може да се трансформира автоматизирано и в сполучлив управител. Новата роля идва с редица провокации – отместване на фокуса от оперативната работа, друго систематизиране на времето и не на последно място нови взаимоотношения с равнопоставените до момента сътрудници. ”, изяснява Соня Славчева, Управляващ сътрудник, Бланчард България. “Затова не можем да чакаме от индивида да се оправи без уместно образование ”, безапелационна е тя.

Доказват го и резултатите от интернационално проучване на The Ken Blanchard Cоmpanies, съгласно което 60% от “новобранците ” на управническа позиция не съумяват да извършват дилемите си през първите две години. Още по-притеснително е, че през този интервал те получават неправилни управнически привички. Основна причина за това е, че 85% от мениджърите за първи път не получават авансово нужното образование и подготовка за новата позиция.

“Мениджър за първи път ” се предлага на световно равнище от 2016 година. Програмата е основана на бестселъра на Кен Бланчард “НОВИЯТ Едноминутен управител ”. В рамките на еднодневното образование се работи върху четири съществени умения на новите мениджъри: слушане, задаване на въпроси, заявяване на позиция, демонстриране на убеденост. Ключово за постигането на триумф е способността за осъществяване на диалози по верния метод. Затова огромна част от времето е отделено за на практика интерактивни извършения с участниците.

Силният интерес към образованието у нас и в международен мащаб е обвързвано с извънредно динамичното развиване на избрани браншове и компании, каквито са да вземем за пример  високите технологии и нуждата от бързо израстване на нови млади водачи. Програмата е потребна и за HR експерти, с цел да могат по-лесно да поддържат новите мениджъри в развиването им и постигането на положителни резултати в интерес на организациите
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР